Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (392)

Ondak 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mám opravdu rád, je v něm něco tajemného. Hudba výborná, příběh super. Prostě moc není co vytknout. Jen budou asi trpět diváci, kterým se nelíbí tvorba a písničky od Nohavici. Společně s Čechomorem tu jejich písně hrají hlavní roli ()

Monrico 

všechny recenze uživatele

Myslím, že si tohle dílko pět hvězdiček zaslouží. Všechna chvála již byla řečena, nechci se něco zbytečně opakovat, tak jen posilam pozdrav pro Jaze Colemana. Sice jsem slyšel, že pana Zeleku trošku zlobil, ale mě ta jeho zběsilost opravdu bavila :) Díky všem za výborný film. ()

Ywec 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekl, muzikálové filmy a vůbec filmy se značnou částí děje podaného hudbou, mě nikdy moc nebraly. Rok ďábla je však světlou výjimkou. Nohavicu a Plíhala moc obdivuju, Čechomor se dobře poslouchá a Jaz Cole je fantom. Právě proto sem si tehle snímek hodně vychutnal a soundtrack od ucha dlouho neodtrhl. ()

ájulinka 

všechny recenze uživatele

úžasná mystifikace jarka nohavici a jeho přátel... opravdu jsem se kolikrát ztrácela mezi realitou a mystifikací.. skvělá hudba, jazz coleman, čechomor, jarek, a v neposlední řadě karel plíhal, nechající si udělat pohřeb na zkoušku... mimochodem franta černý v kostýmu marie rottrové, to je asi ta nejlepší třešnička na dortu... =) ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

Máte rádi Nohavicu? 1) ano --> nemusí vás nic víc zajímat, koukněte se. 2) ne - pak se vám hodí vědět, že Petr Zelenka natočil další Svůj Film, kde je kdeco reálné a přitom kdeco není, dělají se vtípky i se nutí přemýšlet o našem světě a lidech v něm. To už samo o sobě má hodnotu - plusko navíc si přidejte, pokud fandíte hudbě obecně, zajímají vás fenomény alkoholu a češství, nebo máte rádi, když je režisér nekonformní a přitom si drží nadhled (vzácná kombinace). ()

BGH 

všechny recenze uživatele

Hvězdičky za nohavicu a jeho krásné písničky, které mě provázejí od útlého dětství a za zajimave pojetí děje... ale celkova pointa tohodle filmu mi nějak unikla. Snad proto, že nejsem alkoholik? PS: Nemůžu si pomoct, ale "instrumentálním" verzím písniček od Čechomoru jsem nikdy nepřišel na chuť, čistá kytara a zpěv jejich poselství a atmosféru vystihují nesrovnatelně lépe... ()

Fujin 

všechny recenze uživatele

Změť odkazů do duše umělce skrze fikltivní příběh skutečných osob. Čechomor mě zaujal mnohem víc než samotný Nohavica, zvlášť jejich hudba je opravdu výborná. Jako člověk celkem neznalý těchto muzikantů jsem skončil po shlédnutí s pěkně zamotanou makovicí. Pro mě to bylo trochu depresivní představení. ()

TOMASINI 

všechny recenze uživatele

Přiznávám bez mučení - mám rád režiséra i Jarka Nohavicu. A pak mám rád NTAK. Film není žádný proplánový slaďák, jedná se o trochu více. Jen část filmu s mystickými vstupy Jaze Colemana byla pro mě trochu navíc. ()

pekkanik 

všechny recenze uživatele

Úplne som až nedýchal... Ako film tak za 4, ale za muziku aspoň za šesť... Nohavicu poznám naspamäť a Čechomor - klobúk dole, dostali tento film hodne k oblakom, ťažko sa to hodnotí ako film, toto je hlavne o muzike (iste, tie vymyslené šialenosti boli fajn, ale stačí si pustiť bonus - Medzi horami a hneď sme niekde inde...) ()

Necrophobic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je absolutní pecka .Sice jsem se dostal k hodnocení až ted ,ale to nic nemění na tom jaký dojem ve mě film zanechal.Parádní hudba na dobrém domácím kině je balzám na uši .Ale není to jen hudbou pro mě je ten film absolutní bomba. ()

shakeXL 

všechny recenze uživatele

Tento film není pro všechny ale ti kteří mají rádi Nohavicu a čechomor tak ty nezklamou jak písničky, tak film pokud nad ním trochu pouvažuje. Chcete vědět o čem tento film je? Stačí si pustit nohavicův song - Kometa. Navíc my z ostravské kotliny tenhle film pochopíme zřejmě snadněji. ()

Lonelybiker 

všechny recenze uživatele

Když Rok ďábla dávali asi před 5 lety v TV, směle jsem přepnul nebo vypnul, to už je celkem fuk. Nicméně včera jsem si ho skvěle vychutnal a zjistil, že originalita tvorby Petra Zelenky je obdivuhodná. Tenhle film je oslavou Jarka Nohavici, Čechomoru a dalších hudebních tvůrců. Rejža nás dokonale lakuje takovým způsobem, že nezasvěcený spolehlivě nemůže poznat, jestli se jedná o fikci, pravdu a nebo něco mezi tím. Podobný "dokumentární" film jsem ještě neviděl a tento se rozhodně povedl. ()

PersilVanish 

všechny recenze uživatele

Nádherný snímek Petra Zelenky, vyprávějící o chlastu, úžasném (bohužel fiktivním) spojení Nohavica-Plíhal-Čechomor. Co dodati více. Super film se skvělou kamerou,námětem a folkem. 5* ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

No neviem... Keď som to videl prvýkrát, zdalo sa mi to tak za tri hviezdičky. Dnes som si to pozrel zase, po čase, a dávam dve... (a to pritom Nohavicu a Plíhala milujem, pár rokov som nepočúval prakticky nič iné...!) ()

pupidup 

všechny recenze uživatele

no, já to skoro sežrala....to proto, že jsem Nohavicu nikdy neposlouchala... ale teď určitě poslouchat budu. Film je prostě pecka. ()

Trucker odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl pro mě obrovským zklamáním. Když jsem kdysi dávno viděl ukázku, v níž Nohavica líčí "alkoholický kopec", naivně jsem si myslel, že ten film bude vtipný anebo zajímavý celý. Když jsem jej později celý viděl, došel jsem k poznání, že líčení alkoholického kopce je asi tak jedinou scénou, která může něčím zaujmout. Jinak to je nudná nezajímavá splácanina rádoby něco dokumentující. Kdybych chtěl slyšet muziku od Čechomoru, pustím si jejich koncert a nemusím se dívat na takovou ubíjející údajně prý "komediální/dramatickou/fantasy/hudební" kravinu. ()

Reklama

Reklama