Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (392)

džanik 

všechny recenze uživatele

Před koncertem (a natáčením) v Dolní Lomné v červnu 2001 jsem byl v hledišti představen svojí budoucí ženě. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Tenhle mystifikační dokument mě naprosto rozsekal, úžasný film s nádhernou hudbou. Je to ohromná legrace, někdy mi přijde, že si tam Zelenka dělá legraci z kultu hvězdy...Nohavica je vynikající, stejně jako Čechomor a Plíhal, Coleman má největší charisma a vypadá jako ten ďábel, i když to neměl být on. Dobré hlášky, výborná režie i scénář. Legrace, ale také zamyšlení nad životem, ten konec, kdy se Plíhal rozpadne a je z něj anděl, velmi zajímavé a přemýšlivé. Znám lidi, co tomuhle filmu věří, proto (a nejen proto) dávám plný počet. Výborné. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, a to Čechomor vůbec nemusím narozdíl od Nohavici. Člověk si pořád musí připomínat, že je to mystifikace, jinak by se nechal lehce "oblbnout", a to podle mě svědčí o kvalitě tohoto druhu filmu. Nezapomenutelná je pro mne scéna, kdy se členové Čechomoru dohadují, jestli Nohavica nosí trenky nebo slipy:-) ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Skvelý Petr Zelenka, smekám klobouk. Film plný vtipnej mistiky, jedinečný kúsok. Rozhodne ma mrzí, že som už predtým vedel o Nohavicovi, inak by to bol super šok pre mňa. Musím oceniť aj to, že do filmu bola dodaná postava Jazza Colemana. Nefandím mu, ale tento film posunul do inej dimenzie ako zlý protipól Nohavicu a Čechomorákov. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Jarek Nohavica, můj úplně nejoblíbenější český zpěvák. A k filmu? Dobře natočený dokument o Jarkovi, zní tam moje oblíbené písničky, nebojí se tnout do živého a odhalovat nepříjemné... ()

Bonaparte. 

všechny recenze uživatele

Papoušek arara zobáčkem z krabičky vytáh mi na pouti los. Stálo tam: Čeká tě kytara, sláva a písničky, smůla a rozbitý nos. Řek jsem mu: Máš krásné peří papoušku hlupáčku pouťový čaroději, ale kdo by dnes věřil osudům za kačku poukázkám na naději. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* na mystifikace je Zelenka machr a předchozí zkušenosti zúročil tady v tomto filmu. Nemá cenu se moc rozepisovat, protože je známý dost. Už jsem ho párkrát viděl a vždy pobavil. Teď už je trošku okoukaný, ale čtyři hvězdy jsou samozřejmostí. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Kdekdo by rekl:"Echt coz, treba treba Kudriaz, usi ma ale v zivote je hluchy. Kdezto Lomonosov moudry zpevak ticho je, posloucha a presto slysi." ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Vynikající dílo Petra Zelenky, kterým mě naprosto odrovnal. Ani jsem při prvních minutách netušila, jak mě Rok ďábla osloví. Jsem ráda, že právě na tuto parádu čekalo mé pětisté hodnocení na stránkách čsfd. Opravdu nemůžu dát méně než 5*. Super podívaná a k tomu super poslech hudby Jaromíra Nohavicy a Čechomoru. A nevědět, že je všechno ve filmu mystifikováno, skoro bych tomu věřila. ()

BitlDjus 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů dnešní doby, byla to opravdu pohodová procházka hudebními melodiemi. A opět se vybarvilo, jak málo toho víme o Jarkovi. "Co se vám na pití nejvíc líbí?" "Ten klid, ten mír, taková ta velká pohoda kdy člověk leží ožralý na zemi a teď, to všechno - ten klid a mír, do něho vstoupí a je tam člověk rozpláclý a je středem vesmíru." ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Spolu s Je třeba zabít sekala největší omyl naší filmové akademie při udílení cen i největší omyl kritiky. Hloupé vtipy, samoúčelné herecké obsazení, jenom dobrá hudba. Celkem nuda, nuda, nuda a ještě k tomu nepovedená. ()

Nuala 

všechny recenze uživatele

Skvělý humor, úžasné scénky a Nohavica, kterému uvěříte naprosto všechno! Navíc hezké písničky.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Petr Zelenka natocil opat slusny film o spevakovi J. Nohavicovi, kapele Cechomor a o ich zivote. Kvalita, ktora sa neokukala ani po vyse 10 rokoch. 86 % ()

Attta 

všechny recenze uživatele

Zelenka je opravdu dobrý mistifikátor a myslím si že tento film má opravdu úroveň. Jak asi dívak může čekat od filmu, který je o J. Nohavicovi a Čechomoru a jiných hudebnících, je zde tuze pěkná hudba. Film je mi velmi sympatický svým humorem a poklidnou atmosférou. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě to vůbec nebylo špatné, své kouzlo to má a líbilo se mi na tom i ozvláštnění o ten fantasy prvek. Navíc se mi tu hodně líbila hudba a překvapilo mě (mile) i herecké obsazení složené převážně z lidí, kteří převážně ve filmech vůbec nehrají, max.se v těch filmech podílí jinak, líbí se mi i to pojetí filmu jako fiktivní dokument. I tak se mi ten film zdá celkově poněkud průměrný, i když v rámci českých filmů by se řadil k těm lepším. Ale jinak je to opravdu průměr, prostě film, co není ani špatný, ani dobrý. 3* ()

Reklama

Reklama