Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Zelenka Zelenka, ty mi tady aspiruješ na nejlepšího režiséra českejch vod. Tohle si zaslouží pochvalu všech pochev, teda pochval, no pochval pámbů. Dočkáme se vtipnejch vtipů a situací a rozhodně to nesmrdí trapnem, jak tolik českejch rádoby komedií. Tohle vlastně ani komedie v prapůvodním smyslu není. Ten humor z toho čiší tak nějak samovolně a přirozeně. Nenašel jsem v tom špatnej hereckej výkon a po hudební stránce je to taky paráda i pro někoho takovýho, jako jsem já, co folk moc neposlouchá. Viděl jsem to v životě 3x a vždy mi to spravilo náladu... a myslim si, že mi ji to klidně v budoucnu spraví zase. ()

hallelluja 

všechny recenze uživatele

Spontánne samoexplózie sú celkom bežný jav... Zelenku okamžite zaraďujem do kategórie milovaných tvorcov a Rok ďábla do českej filmovej top5. Vlastne top3. Alebo vlastne... ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Unikátní "dokumentární" projekt, který u nás nemá obdoby. Přímo neznám Nohavicu natož Čechomor, ale v tomhle snímku si je člověk musí minimálně zamilovat. Tvůrci senzačně prolínají skutečné události s fikcí, vtipně převracejí realitu a do toho všeho zní písně tak silné, že běhá mráz po zádech. Pro vnímavé české jedince opravdová lahůdka. ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Na Rok ďábla jsem se podíval jen kvůli Nohavicovi a Čechomoru. Chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, že nejde o těžký art, ale (jen) o hodně zajímavý útvar na pomezí fiktivního dokumentu a komedie. Ačkoliv to podle mě není kultovní záležitost, jedná se o zábavnou podívanou s hodně dobrými dialogy. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba, hromada zábavných nápadů a vynikající trojicí Nohavica - Černý - Plíhal (ten zejména). Zábavný a originální film, přesto ne úplně zcela podle mého gusta. Přesto to na mně fungovalo lépe, než jsem předvídal. 70%. Žádný další takový český film neexistuje. ()

Nihlathak 

všechny recenze uživatele

Perfektní film, zajímavý mysteriozně mystifikační náboj, ta vzplanutí a duchové... Ale zajímalo by mně, jestli Nohavica nosí ty slipy nebo trenýrky:-) ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi hrozně těžko hodnotí, protože jak hudba Jarka Nohavicy, tak i Čechomor jde hodně mimo mne (samozřejmě, taky jsem na Čechomorech byl, ale prostě mne to nikterak nebere). Nicméně dokumentární ztvárnění (a musím říct, že velmi realistické) filmu sluší, a musím říct, že se Petr Zelenka docela trefil. Jen jak říkám, není to můj šálek kávy... ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(111/2015) / Nohavicovské obdobie som si odbil dávnejšie a tak mi je Jarek ako hudobník docela známy. Musím priznať, že tak do polky filmu som úplne netušil, že sa jedná o fikciu, aj keď niektoré zážitky boli mierne bizarné, ale tak povedal som si že alkoholici, hudobníci toho mohli fakt zažiť veľa. A potom mi to doklaplo, ono to fakt nie je dokument, ale fantasy :). Film nie pre každého, skôr pre divákov ktorí majú aspoň trochu blízko k podobnej hudbe. Zábavný, vtipný film. (8/10) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

I kdyby Rok ďábla nestál za nic, tak by alespoň měl výborný soundtrack. A pro tu úžasnou hudbu se vyplatí vidět. Písničky Jarka Nohavici mám hodně rád a troufám si tvrdit, že předělání do folkrocku jim jednoznačně prospělo. Básnířka je lepší než originál a ostatní jsou minimálně srovnatelné. Zelenka se nespokojil jen s vynikajícím zvukem a napsal si chytře vymyšlený scénář. Ten je sice příliš absurdní než aby byl uvěřitelný, ale zase ho zrežíroval s takovým citem, že jsem si přál, aby pravdivý byl. Krásně hravá a poetická atmosféra ulpěla na všech postavách a úplně změnila způsob jak je vnímám. Tenhle film mám ještě radši, než vychvalované Knoflíkáře. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, nie som cieľová skupina a tak spracovanie, ktoré by ma mohlo osloviť, sa jednoducho nedostavilo... Nohavicove spovede o hudbe a alkoholizme boli fajn, ale nevidím za tým žiadnu zaujímavú pointu. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Takové milé mystické zjevení, které nemá v české novodobé tvorbě obdobu. Rozhodně stojí za shlédnutí, a pokud se vám (tak jako mě) písničky Jarka Nohavici líbí, budete nadšeni i filmem. Zaujalo mě zařazení filmu do Dokumentární/Komedie. Stejně tak to může být Pohádka/Komedie, nebo co se komu hodí :-) ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Jako veliký fanoušek Jarka, Čechomoru i Plíhala jsem byl nadšen. Dobrý bylo, když si nechal frontman z Čechomoru narůst vlasy, jak mu zmizela úplně ta jeho proplešatělost :D ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Spirituální mystifikace o chlastu na mě působila sice zvláštně, ale Jarek je opravdová osobnost a písničkářský génius, proto jasné čtyři hvězdy. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Dost dobře nechápu ódy vznášené směrem k tomuto filmu. Popravdě - jediný důvod, proč jsem se vydržel dívat až do konce, byl J. Nohavica a jeho písničky. A i přesto jsem to několikrát chtěl zabalit, jen jsem si pak řekl, že když už jsem tak daleko, tak to nějak doklepu. Ale řeknu vám - byl to téměř nadlidský výkon... ()

KimmyJ 

všechny recenze uživatele

Originální, perfektní. Plíhal mě dostával naprosto v každé scéně. Jen linie okolo obřadů Jaze Colemana se mi tam prostě nelíbila. Jinak Zelenka je prostě svůj a myslím si, že jeho filmy si užívají nejvíc herci (třeba konkrétně Plíhal si myslím si na tomto filmu naprosto ujel). ()

Reklama

Reklama