Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Petr Zelenka – tvůrce úspěšných Knoflíkářů z roku 1997 – se jako scenárista podílel na Ondříčkových Samotářích a poté jako scenárista a režisér vytvořil celovečerní film Rok ďábla. Zelenka netradičním způsobem vypráví příběh Jaromíra Nohavici a skupiny Čechomor, přičemž dokumentaristicky nahlíží do období, kdy se tento písničkář léčil ze závislosti na alkoholu. Jako Nohavicův „anděl strážný“ se v tomto snímku představuje hudebník Karel Plíhal. S myšlenkou natočit film s J. Nohavicou a Čechomorem v hlavních rolích přišel Zelenka v létě roku 2000, kdy spolu tito hudebníci hráli na krátké koncertní šňůře. Zelenkův film je navíc obohacen rozhovory nejen se zmíněnými aktéry, ale i s dalšími zajímavými postavami, jimiž jsou bezesporu hudebník Jaz Coleman a holandský dokumentarista Jan Holman (Jan Prent), který by chtěl Nohavicu přistihnout ve chvíli, kdy začne znovu pít. Zručný mystifikátor Zelenka má ve svém filmu také scény se surrealistickým, mystickým – ba až s nadpřirozeným vyzněním. Natáčení filmu proběhlo v květnu a červnu 2001 na různých místech republiky, filmový štáb natáčel vedle hraných scén i koncerty Nohavici a Čechomoru, které jsou důležitou součástí děje. „Je to film o tom, jak elegantně odejít ze světa. Nebo je to film o přátelství, či o tom, jak jsou čtyři muzikanti svědky zázraku. Může být také o tom, jak vám mohou ti, které potkáte, změnit život,“ řekl o svém filmu scenárista a režisér Petr Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (394)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Podivný film Rok Ďábla, v podstatě je to takový dokument, pro mě osobně velmi zvláštně natočený. Ale samozřejmě musím vyzdvihnout hudbu v podání Čechomoru a Nohavici. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Nejlepší fiktivní dokument, který kdy vznikl. A to jsem viděl pouze ten, ale lepší nemůže existovat. Největší síla je tedy právě v tom, že režisér dokázal vytvořit z fikce realitu a z reality fikci takovým způsobem, že divák netuší, co se opravdu stalo, co je výplodem scénaristické fantazie, co je dokumentováno, co je pouze filmováno a tak v tom je příjemný guláš. A základním kladem tohoto filmu je pak krutý fakt, že divák je donucen přemýšlet, hodnotit a dělat určité závěry. Nejsem zapřísáhlým fanouškem Nohavicy ani Čechomoru, ovšem uznávám, že v jejich písních je síla, která jinde není. A tato síla proniká i skrze tento film. ()

cross 

všechny recenze uživatele

Úžasná mistifikační podívaná, které nechybí spád, vtip i osudovost. Krom kompletní filmovo-dokumentaristické realizace odvedli skvělou práci všichni zúčastnění zpěváci-neherci, stavějící své výkony především na výborně napsaném scénáři. Co si ale budeme povídat, tenhle film mě oslovil především bezchybným provázáním nádherné hudby, dokumentárních vsuvek a obyčejného života. Skvělá zábava, skvělá podívaná, skvělý filmový i hudební zážitek! ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Zatímco Nohavica, Plíhal, Coleman i další jsou kupodivu velmi přesvědčiví, členové skupiny Čechomor (hlavně František Černý) kazí celou srandu svým ochotničením a rádobyhláškováním (osobně považuju debatu o trenclích za poměrně dost trapnou). Není to nic osobního, hudbu této skupiny mám celkem rád a chápu, že tento film byl dalším krokem k jejich zviditelnění, mě prostě jenom rušili jinak celkem silný filmový zážitek. Mimochodem slavná Teorie alkoholového kopce zní z Nohavicových úst velmi chytře, v reálu naštěstí až tak neplatí. Kdyby se každý, kdo překročí svůj chlastací vrchol musel zákonitě zřítit z kopce dolů, byli bysme tu jedna vypitá troska vedle druhé. Myslím, že většina lidí časem sama pozná, že už nestíhá, a přibrzdí. ()

ganz 

všechny recenze uživatele

Zajímavě natočené, dobře zahrané, místy úplně mimo, ale jednosuše to funguje. Další film který ukazuje jak se dá tvořit "jinak" ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný "dokument" o viac-menej nereálnych historkách môjho obľúbeného Jarka Nohavicu a čoraz viac obľúbeného Čechomoru. Pekný film, ktorý pohladí na duši a donúti človeka zamyslieť sa nad tým, koľko anjelov ako Karol Plíhal sme už stratili... ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší český film. Nemám ráda ten "náš" tragikomický styl a Rok ďábla je téměř jeho opakem. Pravděpodobně se celou dobu nebudete otřásat smíchy, nebudete ani potřebovat zásobu kapesníků na případné slzy. Možná to hned ani nezpozorujete, ale za tu hodinku a půl vás tenhle film nabije pozitivní energií na týdny dopředu. Pravda, pokud vám při poslechu Nohavici, Plíhala či Čechomoru naskakuje vyrážka nechte si tento skvost ujít ;-). ()

homerr 

všechny recenze uživatele

Co se Vám na pití nejvíc líbí? Ten klid a mír, taková ta pohoda, když člověk leží ožralý na zemi a teď to všechno do něj vstoupí... "Jarku, představte si tu situaci, kdy na světě je jenom ta láhev vaší vodky" "no to je hodně zajímavá představa" :-) Písně Ti daji jen naději, ale nedají řešení... Nenapsal jsem žádné písně, nemám vlastně nic - jsem vlastně starý vyřízený chlap (jako já)... Taky bych se chtěl podívat se na svůj pohřeb nanečisto :-) Jinak tady docela dost bylo jak Franta Černý napodoboval zjev Jarka :-) Ale hlavní a nejzásadnější otázka zůstala neodpovězena - jestli Nohavica nosí trenýrky nebo slipy... ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné. Ale jedna hvězdička jest pouze pro Jaze Colemana a jeho životní a živelnou intenzitu [Asteroid; Fire Dances; Pandemonium... kdo někdy zažil (ejhhle, další "život", není to zvláštní?) Killing Joke, pochopí]. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Výborný Jarek Nohavica, jeho písničky a cesta životem alkoholika, ale taky něco jako znovuzrození. Uvidíme také skupinu Čechomor, Karla Plíhala a Jaz Colemana. Spousta pro mě dokonalých vtipných hlášek. Tohle všechno činí film naprosto originálním a skvěle jsem se u toho bavil, bo Ostrava je region razovity. :) 90% ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Extrémně přeceňované...koneckonců stejně jako celý Nohavica a revival band zašlých popěvků Čechomor. Je to jen jinakost vydávaná za kulturu. Kristepane, ještě že jsem se vyhnul Mňáze. To je totiž ještě tragičtější band. Prý, co čech to muzikant. Tyhle by ale vypráskali v Londýně i z podchodu do metra. Slovo paskvil zde použité je asi to nejpřesněji dokumentující tento....prostě paskvil. 20% ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Považuju se za milovníka hudby, i když je fakt, že ne každý. Kombinace fakt a fikcí v tomhle filmu je zajímavej nápad, mihnou se tam zajímavý lidi i myšlenky. Na druhou stranu jsem v tom měl trošku bordel, kopaly se data, a nějaký scény se určitě daly vystřihnout. A jako naschvál byly některý scény useknutý až moc krutě. Film je to dobrej, zajímavej, určitě jsem rád že jsem se na něj kouknul. Ale rozhodně neni dokonalej. Je to jako Cheesburger bez sejra nebo auto bez brzd. I bez toho to tak nějak jde, ale radši bychom to tam měli. Kdyby se s tim filmem tvůrci víc pomazlili, a tyhle nedostatky odstranili, nebál bych se dát plnej počet. Takhle je to "jen" za 4 hvězdy. ()

Smileface 

všechny recenze uživatele

Fiktivní pseudodokument s prvky abnormálnosti až nadpřirozena o Jarkovi Nohavicovi a bandě kolem něj se točící.Nikdy se mi jeho hudba nelíbila,film o něm je ale opravdu jedinečný,doporučuju všem. ()

Heraldika 

všechny recenze uživatele

Film, který dle mého soudu stojí a padá na jedné postavě – Jarek Nohavica je prostě NĚKDO. Obrovská osobnost, bez které by tento jinak dobrý film – a to si pravdivě přiznejme – byl jen dalším polo-hudebním snímkem, (viz Mňága – Happy End), kde už pan režisér trochu vykrádá sám sebe. Ale za Jarka mu to odpustím! ()

ondrech 

všechny recenze uživatele

Mám pro Zelenkovy filmy slabost, jeho mystifikace jsou opravdu povedené, lehce pochopitelné, přesto krásné. Navíc je mi (narozdíl od Mňágy nebo Visacího zámku) tato hudba blízká. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Pecka, která ti nedá spát! Máš rád Čechomory? Máš rád Nohavicu? Máš rád Plíhala (pokud ho znáš)? Pokud je odpověď na tyhle otázky ANO nebo aspoň trochu ano, tak neváhej a di do toho. Opět nechápu, kde se v Zelenkovi berou takle ujetý nápady a vejmysly, ale žeru mu to a žrát budu asi dycky! Takováhle polofikce se jen tak nevidí. Věřím tomu, že pár lidí (a nejen pár) vůbec netuší, že je Zelenka prakticky celou dobu tahá za frňák :o). Co se mi rozně líbí, tak je písnička "Básnířka", která vzešla ze spojení Nohavica - Čechomor. Všiml jsem si , že ten housličkář z Čechomoru bude asi pěknej mrzout, narozdíl od jejich kytaristy... Celý to hrozně moc baví,dobře se na to dívá a ještě líp poslouchá. A stejnak by mě zajímalo, čím se rejža inspiroval :o) ()

Zemi11 

všechny recenze uživatele

Nestydím se to přiznat! Po dlouhé době mě někdo dokázal naprosto oblafnout. Podle názvu jsem čekal nějaký napínavý akční snímek. A vyklubala se z toho zpověď Nohavici. Unikátní dokument o hercově tajemném životě. Nebýt komentářů na CSFD, ani by mě nenapadlo, že jsem neviděl dokument ale jakýsi lehce fantasy film! Po závěrečných titulkách jsem zůstal sedět, vypnul televizi a jentak jsem si začal přemýšlet o životě... Nikdo vlastně neví, co to je život. Je to pojem značně subjektivní a relativní. Každý si žijeme po svém a přijde nám, že právě ten náš styl je normální, že takhle žije každej, že takhle vypadá život. Je krásné se nad tím pozastavit. Každý z nás žije jinak, a proto bychom si měli vážit lidí, jež mají na svět stejný názor jako my. Uvažme, že tací lidé nás nepotkají na rohu každé druhé ulice. Vidíme je třikrát možná čtyřikrát za život a je jen na nás jestli je necháme odvát jako listí, nebo s nimi strávíme zbytek života. ()

Reklama

Reklama