Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čepičářův syn Vítek jednoho dne najde ve staré truhle kouzelnou čepici, která tomu, kdo ji vlastní, může splnit jakékoli přání. Ve vévodství, kde žije, však lidé nejsou moc šťastní. Vládne jim krutý vévoda, který na své poddané posílá vojáky. Vítkova tatínka nechal zatknout a jeho samotného poslal do sirotčince. Chlapci se ale podařilo utéct. Vítek se vydává se svými kamarády Hynkem a Majdou zachránit tatínka. Chce k tomu použít kouzelnou čepici. Jenomže když má někdo takovou magickou věc, nezůstane to dlouho tajemstvím. Chamtivý vévoda se o ní dozvěděl a chce ji za každou cenu získat. (TV Nova)

(více)

Recenze (43)

GrooteLulu 

všechny recenze uživatele

...nikdy jsem ji neviděl dřív před rokem 2023.. připadne mě to jako typická pohádka s armádou dětských herců té doby, na motivy "Krakonoše a lyžníků".. skvělý exteriéry - Pernštejn a Č.Krumlov ..poslední role Kopeckého (jako "baron Gorc po odchodu z dlouholetého vězení").. se zvukem a triky předboj pro Nesmrtelnou tetu .. s ohledem na dnešní herce v pohádkách a jejich um hodnotím tuto pohádku, výš než všechny "pozdně porevoluční" 3,5* ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Vévodství z této pohádky by mohlo být v jiné pohádce, kde se jednomu knížectví zdálo, že se v druhém mají lépe, a to že je příčina, proč se v prvním mají zle. A třetí knížectví počkalo, až se první dvě pobijí. Čtvrté knížectví dělalo totéž, páté se přidalo k třetímu, šesté k čtvrtému a sedmé zbrojilo a čekalo, až jak to dopadne. Vévoda z Wasserburgu (Jiří Kodet) na to dost militaristický byl, aby se do války sedmi knížectví zapojil. Měl velké dělo a slušnou jízdou rejtarů. Jen ti poddaní, nic moc - čepičář Vojtěch, pekař Průba a jejich děti Vítek, Hynek a Majda jsou samá potíž a čáry. Snad jen vetešník (Miloš Kopecký) spolupracuje. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Čtu v zajímavostech, že se pohádka prodala do dvaceti sedmi států. Sice na to hledím trochu s podivem, nicméně je pravdou, že ke klasické české pohádce má daleko. Takže se v zahraničí asi opravdu více líbila. Chybí výraznější děj. Pro mě je to spíš nuda. Navíc se většina scén odehrává ve tmě. A přitom má film kvalitní obsazení. A to jsem až do loňských Vánoce absolutně netušil, že nějaká taková pohádka existuje. Jsem si celkem jistý, že ji po mnoho let televize opomíjeli, neboť ani mí rodiče - oba kolem padesáti, o ní v životě neslyšeli. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemný novověk, proti šlechtě brojící pracující lid z podzámčí, kouzelný artefakt, tři roztomilé děti, medvěd Brumbrulín a pes Cézar. S tímhle materiálem se dá vcelku slušně pracovat a vcelku slušně se s ním i pracovalo. Mohlo to být lepší, pravda, ale na to, že se do toho motali Němci (proč nemůže být koprodukce na úrovni - chceme vaše peníze, ne vaše hnusné ksichty a blbé nápady?) to bylo vcelku solidní. Asi i tím, že hlavní role přeci jen Teutoni neobsadili; ten medvěd třeba měl výrazně slovanské rysy. Možná máte dojem, že ten medvěd v Čarovném dědictví hraje nějakou podstatnou roli, tak to ne, jen se mi prostě líbil. Teď ještě něco k ději, i když není kouzelný artefakt v rukou zločince, může se ocitnout v rukou debila a to taky není dobré. Vlastně by bylo bývalo nejlepší, kdyby tam víc byl ten medvěd. ()

Ospalek 

všechny recenze uživatele

Jiří Kodet nebyl špatným hercem, ale role v tzv. pohádce mu vůbec nesedla. Když probíhalo "zatýkání" vypadalo to jako česká zásahovka, nevypadalo to jako pohádka ba ani jako pohádkový film. Byl jsem docela zklamán. Ale za námět musím něco dát, neb kdyby to bylo lépe zpracované, mohlo to lépe vypadat. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Komparz v tomto filme stvárnili aj členovia folklórneho súboru Úsvit alebo divadelného súboru J.K. Tyla, ktorý mali kostymerňu vybudovanú priamo na lúke a vôbec nepoznal dej rozprávky, lebo sa im scenár vôbec nedostal do rúk. (Raccoon.city)
  • Film sa natáčal na hrade Pernštejn a taktiež na zámku v Českom Krumlove, konkrétne v maškarnom sále. (dyfur)
  • Súčasťou rozprávkového bálu bola aj hostina. Jedlo na stoloch bolo pravé. Záber s hodovaním sa niekoľkokrát skúšal a herci sa ničoho nemohli dotknúť a predstierali, že jedia. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama