Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čepičářův syn Vítek jednoho dne najde ve staré truhle kouzelnou čepici, která tomu, kdo ji vlastní, může splnit jakékoli přání. Ve vévodství, kde žije, však lidé nejsou moc šťastní. Vládne jim krutý vévoda, který na své poddané posílá vojáky. Vítkova tatínka nechal zatknout a jeho samotného poslal do sirotčince. Chlapci se ale podařilo utéct. Vítek se vydává se svými kamarády Hynkem a Majdou zachránit tatínka. Chce k tomu použít kouzelnou čepici. Jenomže když má někdo takovou magickou věc, nezůstane to dlouho tajemstvím. Chamtivý vévoda se o ní dozvěděl a chce ji za každou cenu získat. (TV Nova)

(více)

Recenze (43)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tak doteď to šlo bez koulí a najednou.." ;) Čarovné dědictví ?? Spíš Kouzelná šmíra, jejíž kouzlo se rozplyne po prvních pár minutách.. Zdeněk Zelenka je mi dodnes skutečně záhadou, takhle promrhat slušný námět, západoněmecký koprodukční měšec i ta herecká jména v čele s Milošem Kopeckým či Jiřím Kodetem, to už chce mít opravdu koule !! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známá pohádka. No, ani se tomu moc nedivím, skutečně to není nic extra. Nápad je dobrý, Jiří Kodet v roli "toho zlého" taktéž odvádí kvalitní herectví, ale nějak to skřípe. Zkrátka tomu něco chybí. Docela dobrá, příjemná, ale také ničím výjimečná pohádka. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Poměrně příjemný novověk, proti šlechtě brojící pracující lid z podzámčí, kouzelný artefakt, tři roztomilé děti, medvěd Brumbrulín a pes Cézar. S tímhle materiálem se dá vcelku slušně pracovat a vcelku slušně se s ním i pracovalo. Mohlo to být lepší, pravda, ale na to, že se do toho motali Němci (proč nemůže být koprodukce na úrovni - chceme vaše peníze, ne vaše hnusné ksichty a blbé nápady?) to bylo vcelku solidní. Asi i tím, že hlavní role přeci jen Teutoni neobsadili; ten medvěd třeba měl výrazně slovanské rysy. Možná máte dojem, že ten medvěd v Čarovném dědictví hraje nějakou podstatnou roli, tak to ne, jen se mi prostě líbil. Teď ještě něco k ději, i když není kouzelný artefakt v rukou zločince, může se ocitnout v rukou debila a to taky není dobré. Vlastně by bylo bývalo nejlepší, kdyby tam víc byl ten medvěd. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Vévodství z této pohádky by mohlo být v jiné pohádce, kde se jednomu knížectví zdálo, že se v druhém mají lépe, a to že je příčina, proč se v prvním mají zle. A třetí knížectví počkalo, až se první dvě pobijí. Čtvrté knížectví dělalo totéž, páté se přidalo k třetímu, šesté k čtvrtému a sedmé zbrojilo a čekalo, až jak to dopadne. Vévoda z Wasserburgu (Jiří Kodet) na to dost militaristický byl, aby se do války sedmi knížectví zapojil. Měl velké dělo a slušnou jízdou rejtarů. Jen ti poddaní, nic moc - čepičář Vojtěch, pekař Průba a jejich děti Vítek, Hynek a Majda jsou samá potíž a čáry. Snad jen vetešník (Miloš Kopecký) spolupracuje. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Koprodukční česká pohádka, v které nad jiné exceluje svým cholerickým záporným hrdinou skvělý Jiří Kodet, příjemné zpestření třebas vánočních svátků, "kladem" je i nepříliš častá reprízovanost ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Po novém shlédnutí zvyšuji na čtyři hvězdičky, už jen pro herecké výkony. Kopecký i Kodet jsou báječní a obecně tady všichni výborně hrají, koprodukční (východoněmecké) peníze zároveň zajistily slušnou výpravu a ani režie není vůbec špatná, zvlášť když si uvědomíme, že to je v podstatě Zelenkův filmový debut. Pokud tu něco zhaprovalo (a to tedy zhaprovalo), tak je to scénář, respektive námět. Ponechme stranou, že Řezáčova předloha živí klasické komunistické pohádkové stereotypy o zlých a tyranských šlechticích a milých a hodných poddaných, neboť to najdeme i v řadě jiných, daleko podařenějších pohádek a zmiňme spíše to, že děj je relativně složitý a se spoustou zvratů, což by asi nevadilo, kdyby neměl zároveň řadu logických děr, nemluvě o tom, že je poměrně špatně dramaticky vystavěný i jako celek. Fatální je především to, že ve chvíli kdy čepice ztratí svou kouzelnou moc, ztratí většinu zajímavosti i příběh jako takový. Divotvorná čepice přitom vlastně nestihla mnoho předvést, což je rozhodně škoda, protože těch pár filmových kouzel nebylo špatných. Dosti zbytečné byly dlouhé scény točené v téměř naprosté tmě, ve které byly pouze slyšet hlasy. Nesmyslné bylo i natahované povstání nepovstání, kdy se sice lidé nejprve vzbouří a údajně jdou na hrad, pak ovšem dokážou rejtaři v klidu zatknout hlavní vzbouřence a to v pekárně a při práci a teprve to vyburcuje městečko k nějaké akci, která je ovšem překvapivě snadná i bez čepice, takže ten kouzelný instrument byl vlastně vcelku zbytečný... Tím nechci říct, že tahle pohádka nestojí za shlédnutí. Naopak, dívá se na to dobře a herecké výkony jsou opravdu skvostné, film je příjemně vtipný, zkušeně natočený a obecně je velká škoda, že to kazí nepodařený scénář... Celkový dojem: 70% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Chtělo to možná výraznější režii, i když dětští herci jsou ukočírováni skvěle. Velice solidně herecky vychází ve filmu i celá pekařská skvadra, kde se lidé chovají tak nějak normálně. Problém je, že Skořepová, Kopecký a Kodet měli pravděpodobně přehrávat, aby to bylo veselé a vtipné - mustr si tvůrci zcela evidentně vzali v pohádce S čerty nejsou žerty -, jenže ne vždy je přehnané tajtrlíkování vtipné a zapadajícího do dalšího kontextu. Velkou roli na slušném provedení filmu má kamera, která z jednotlivých míst a interiérů vydoluje, co se dá. Obří válečný stroj sem spadl z Tajemství ocelového města, a i když je jeho konec vtipný, celkově celý film nedrží pohromadě díky různým a neopodstatněným skokům v žánru a přes krátkou stopáž i díky méně sevřenému ději (třeba tajemství čapky mohlo být více propracováno, mohlo mít nějakou historii, svůj vlastní příběh, čímž by došlo k dalšímu ozvláštnění a nové rovině příběhu). ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Divila jsem se , jak to , že jsem tuhle pohádku nějak přehlídla . Už se tak nedivím.... Není zajímavá ,, ani zábavná ... nechytne .. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Pěkná výprava s náběhem na klasiku, ze které se brzy vyklube rádobyrealistická taškařice o revoluci, která za rozjásaného povyku proletariátu svrhne imperialistického mocipána i s jeho pohůnky. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....silne cítiť ten nemecký vplyv....obrazom, tonalitou, výbavou a i tí herci mi prídu ako z nemeckých tv rozprávok....šeď.... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pohádka s nepohádkovou atmosférou, skvělým hereckým obsazením, kde dominují naši herci. I tak je prostě koprodukčně podivná. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Namet neni spatny, ale jak se ceskoslovensky filmovy stab spojil s tim vychodonemeckym... Temer vzdy z toho byla desiva nuda, kdy se spousta deje odehrava v nerozpoznatelne tme. Carovne dedictvi neni vyjimkou, tato koprodukce byla zakleta i pres dobre herecke obsazeni, slusnou vypravu a kvalitni namet. Ma to par dobrych momentu a zajimavych dialogu, celkove vsak spise utrpeni dokoukat to do konce. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Příliš televizní pojetí pohádky s kouzelným artefaktem v hlavní roli patří zřejmě díky živému a ještě poměrně umírněnému hereckému pojetí slušné plejády herců (včetně hezkých dětských výkonů) k tomu lepšímu ze Zelenkovy tvorby. Škoda nevyužité možnosti pohádkových změn tempa vyprávění. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Přesně taková pohádka, jakých se v 80tých letech natočilo spousty, jen tato je výpravná a celovečerní určená pro kina. Spousta tmavých scén, některé naprosto nepřehledné, spousta spíše nezajímavých scén. Celkově se však docela daří udržet tempo díky spoustě scén sestříhaných tempem k sobě. Ke konci se už to zvrhlo spíše v grotesku, ale budiž. Nakonec přece jen průměrná spokojenost. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Pohádka podle stejnojmenné literární předlohy Václava Řezáče. Zápletka je postavena na úsilí ambiciozního vévody připravit děti o kouzelnou čepici, aby mohl uskutečnit svoje mocenské plány. Z herců zaujmou především Jiří Kodet a Miloš Kopecký. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Pohádka o synovi čepičáře, který objeví starou kouzelnou čepici, která plní všechna přání. Ovšem čepice se chce zmocnit chamtivý vetešník i panovník. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Divny pohadkovy film o kouzelne cepici. Prislo mi to nejake takove vychodonemecke, prestoze tam bylo slusne obsazeni... 3- ()

Reklama

Reklama