Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Krásné je žít, když máme tak krásnou zem... a fakt, že jo. Komunistická propaganda stříká na všechny strany (stejně jako ve většině československých filmů z 50. let, leč zde je to skutečně markantní), lidé se smějí, rekreují, pracují, vzájemně si pomáhají a utužují své vztahy a vazby. Člověka z toho až zahřeje u srdíčka (Podívej se, děti. - Naše děti!), je to vlastně nerealizovatelný ráj na Zemi, který zde chtěli soudruzi vybudovat. ALE - to, co zde předvádí pan Jaroslav Marvan, to je skutečný herecký galakoncert, který si každoročně rád dopřeji a dokonale se pobavím. (Ne)zapomeňte na politiku, kochejte se plejádou mimořádných herců v čele s jedním z těch největších a užijte si hodinu a půl hořko - sladké podívané, jenž je vlastně důležitou výpovědí (či nechtěnou obžalobou?) své doby. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Nová vlna kolektivizácie a demagógie priniesla veľa obety v rôznych smeroch. I v umení. Neviem, či na to "doplatil" tento snímok, alebo sa z neho Zeman osobne tešil, každopádne pokiaľ doň (aspoň v náznaku) neprinesiete uveriteľný sociálny konflikt a nebudete sa držať pod hranicou únosnosti, "ste vybavení". I keď musím priznať, že som sem-tam, z času na čas pociťoval nostalgiu šťastného prostredia (i keď len veľmi vratkú). Ale ani v náznakoch nie takú, aby som to vzdialene čo i len prirovnával k HOW GREEN WAS MY VALLEY. ()

Reklama

ghatos 

všechny recenze uživatele

Je to agitka, ale nějak zvlášť neurazí. Průhledné výchovné zápletky jsou až roztomilé (manželé v rozvodu, utvoření československého páru, aktivní referentka vs. pracovitý rekreant, brigáda ve školce atd.). Závěr v duchu: "ve zotavovně jsme všichni jedna rodina"..., já chápu duch doby, jenže tohle je chabé i ve srovnání s jinými podobnými dobovými snímky. Anděl na horách je rozhodně lepší. 46%. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Marvan byl výborný herec, který co zahrál, to bylo dobré. Jenže celý film neutáhnout nemohl, ani kdyby se rozkrájel. Navíc mně, jakožto flegmatickému a lenivému psisku, byla silně proti srsti šílená angažovanost a pracovitost všech zúčastněných. Na dovolenou se snad jezdí, aby si lidi odpočinuli, ne aby kdesi stloukali podlahu. Tak se zkrátka normální člověk nechová a nikdy nechoval. Chápu, že tehdejší doba takovéhle vyhrocování podporovala, to ale neznamená, že já to budu oceňovat také, když jsem se prakticky za celou stopáž nedokázal zasmát. 45% ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Ano, je to odporná agitka. Zatím co se točil tento film o tom, jak "je krásné žít a mít tak krásnou zem" umírali lidé v koncentračních táborech nebo byli popravováni po vykonstruovaných procecech. Kdo se ale dokáže povznést nad ten bolševický propagandistický hnus, může si vychutnávat skvostné výkony pánů Marvana, Kemra, Hlinomaze nebo režii Bořivoje Zemana. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Jaroslav Marvan bol v skutočnosti vášnivým zberateľom hríbov. Scénu, kde jeho postava Andel nájde v lese väčšie množstvo hríbov, starostlivo pripravoval štáb vedený režisérom Bořivojom Zemanom s profesorom Smotlachom, významným českým mykológom. (dyfur)
  • Kresby na stenách v novom detskom útulku, ktoré predpisoval scenár nemaľovali deti, ale pracovníci Kresleného filmu. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • „Když bude pršet, děti mohou do hospody, je tam velký sál,“ říká předsedkyně MNV (Anna Kadeřábková). Montér (Josef Pehr) odpovídá: „Copak děti patří ho hospody?“ Ale objekt, ve kterém je školka, nese na fasádě paradoxně velký nápis „Hostinec“. (sator)

Reklama

Reklama