Reklama

Reklama

Vánoční sen

  • angličtina The Christmas Dream
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Rodinný
Československo, 1944, 11 min

Obsahy(1)

První film Karla a Bořivoje Zemana. Ukazuje, jaká může být škoda vzdát se svých starých lásek - hraček. Co všechno dokáže odhozený plyšový panáček během jednoho Vánočního večera. (Schobul)

Recenze (36)

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Krátká moralitka pro malé děti. Reakce malé dívenky na vánoční stromeček je naprosto stejná jako u mých malých dcer a je vidět, že se snad (doufám) nikdy nezmění. Opustit starou věc pro novou, to jde dětem (bohužel i některým dospělým) skvěle a do určitého věku se to dá tolerovat, ale tento němý film nám ukazuje, že to není vůbec správné a že si můžeme hrát i se starší hračkou, pokud se k ní hezky chováme. Je až neuvěřitelné, že Vánoční sen je starý 63 let a neztratil NIC ze svého půvabu. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Stejný případ jako Týrlové Ferda Mravenec: začátek 70. let, hrčení promítačky osmičky v zatemněné chodbě panelákového bytu, mnoho a mnoho němých projekcí asi dvaceti cívek z dědovy sbírky, ani ne pětiletý Leošek si tvoří základy filmového vkusu a mezi obligátními kreslenými krtky, vlky a zajíci ho nejvíc fascinují právě tyhle dva prastaré filmy s oživlými loutkami (vlastně tři – ještě Vzpoura hraček). Oba kousky ani dneska nemůžu ohodnotit jinak než plným počtem – Ferda je můj archetypální thriller, Vánoční sen zase archetypální poetický film. Ani nevím, jestli se tak skvěle trefil do mého dětského pohledu na svět, nebo jestli se moje dětské oči po těch desítkách zhlédnutí začaly dívat na svět podle něj. (Mimochodem, fakt, že osmimilimetrová technika umožňovala pouštět jen obraz bez zvuku, měl v tomhle případě cosi do sebe – Šustova hudba filmečku vnucuje jiný, přízemnější rytmus a vyznění, akcentuje úplně jiné věci, než které si bez ní v obraze nacházela uchvácená, stereotypy dosud nepřitesaná neuronová síť v dětské hlavičce a za které je těch pět hvězdiček.) ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Krátký kombinovaný animovaný snímeček a snad alespoň co já vím jediný snímeček na kterém se podíleli společně oba režiséři Zemanové jak Karel tak Bořivoj (ten na té hrané), scénář k tomuto snímku napsali rovněž. Děj filmu vypráví o nemocném děvčátku které pobaví oživlý panáček...Původní verze tohoto snímku byla zničena při požáru studia na konci války později byl však natočen ještě jednou od originálu téměř k nerozeznání. Perfektní animace všech těch loutek v reálném prostředí. Mě osobně se to moc líbilo. Je to ale už hodně moc dávno co jsem tuto prvotinu od obou těchto režisérů-našich veličin viděl. Měli by to zas někdy v ČT zopakovat jinak to tam pod nánosy prachu už nikdy nenajdou. No upřímně tenkrát jsem se celkem bavil takže za 4*. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Roztomilá kombinace hraného a animovaného filmu. Zatím to je "pouze" spolupráce Karla Zemana se svým jmenovcem Bořivojem, ale už tady je vidět Karlovo systematické a logické kombinování různých typů záběrů a animačních technik, aby obraz působil živě - je tu políčková animace, loutka vedená lanky, statická loutka v souhře s hercem, kreslená animace... A to vše působí přirozeně. Z dnešního pohledu je to (při vědomí, kam až se Karel Zeman během své kariéry dostal) možná trochu málo, ale určité znaky pozdějšího mistrovství jsou patrné již zde. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Zemanova loutková prvotina, která by, jak už někdo poznamenal, snesla přirovnání k Toy Story (které spatřilo světlo světa o celých padesát let později), dokáže zaujmout i dnešního diváka, a to hlavně díky precizní a roztomilé animaci. Není radno odhazovat staré hračky, které mají dojem, že ještě napatří do zapomnění . ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Film získal v r. 1946 na MFF v Cannes Cenu za nejlepší loutkový film. (Karlos80)
  • Karel Zeman svůj první film natáčel původně s animátorkou Hermínou Týrlovou. Po požáru zlínských ateliérů, při němž veškerý natočený materiál shořel, se rozhodl vytvořit dílo znovu a na místo svého spolupracovníka přizval Bořivoje Zemana, který je zodpovědný za hrané pasáže filmu. (Hwaelos)

Reklama

Reklama