Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Řídí se svými vlastními zákony a na tento den nikdy nezapomene. Sněhová vánice do jeho zapadlé horské osady zavála tu nejobávanější bandu psanců... V zasněženém horském městečku na konci cesty probíhá osobní válka mezi dvěma rančery. Starousedlík Blaise Starrett přijíždí jednou provždy vyřídit účty s novým farmářem Halem Cranem, jenž se odvážil na vlastní pěst oplocovat své pozemky. Jejich osobní spor ale musí stranou, když se v osadě náhle objeví nezvaní cizinci, kteří hledají útočiště před sněhovou bouří. Jedná se o skupinu sedmi obávaných psanců pod vedením bývalého vojenského kapitána Jacka Bruhna. Nechvalně proslulá banda má v patách kavalerii a za úsvitu musí vyrazit dál na cestu. Místní usedlíci se ocitají ve zdánlivě bezvýchodné situaci. Pokud se totiž násilné bandě nepodvolí, nikdo z nich nezůstane naživu. Jediný Starrett neváhá vzít zákon do vlastních rukou a pouští se do nebezpečné partie o osud celého městečka... Napínavý westernový snímek v režii hollywoodského filmaře Andrého De Totha (Muž v sedle, Dům voskových figurín, Špinavá hra) se odehrává v netradičních kulisách zasněžené a promrzlé horské osady kdesi v americkém státě Wyoming. Ústřední dvojici vyděděnců, kteří svádí nervy drásající bitvu o přežití, ztvárnili Robert Ryan v roli neohroženého rančera Starretta a Burl Ives v roli vůdce divoké bandy Jacka Bruhna. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $400,000║ Taký komornejší western, bez nejakých prestreliek ktorý je o napätí a skôr brnká na nervy. /60%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Drama v zasněženém wyomingském podhůří, nikoli však western. P(r)o ránu se tu j(e)de daleko předaleko. Tady se spíše kecá a kecá a... kecá. Což by zase až tak nevadilo, kdyby ovšem postavy mluvili normálně. Ony však deklamují až papír šustí z každé souhlásky i samohlásky. Škoda, protože pod tímto otravným ukecaným hávem je dobrý chlapsky drsný námět. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Divoká tlupa desperátů na svém útěku přichází do jednoho wyomingského městečka. V dalším útěku jim brání hory. Vyděděnci se tedy usadí v městečku a terorizují obyvatelstvo. Jejich vůdce - bývalý kapitán unijních vojsk - je příliš neusměrňuje. Záchrana městečka tak zbývá na někoho jiného... Můj oblíbený béčkař (co se týče rozpočtu!!! - nikoliv tématu) André De Toth opět čaruje. Klasika z dob černobílého westernu. Syrová, dost stylově násilná, chlapská, zasazená do zasněžených, nemilosrdně tvrdých hor. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Netypický zimní surově realistický western. Armádou pronásledovaná tlupa psanců na útěku navštíví rozhádanou farmářskou osadu pod horami, odkud se už nedá utéci dál. V hlavních rolích Robert Ryan a především skvělý Burl Ives, ten opět hraje roli docela sympatického a čestného vůdce záporných hrdinů (podobný typ, jako jeho Oscarem odměněná role rančera Rufuse Hannasseyho ve slavném westernu Velká země), který přes své zranění je schopen držet desperáty na uzdě. Ryan se rozhodne s tichým souhlasem Ivese kvůli záchraně osadníků odvést psance na přechod hor zasněženým pochodem smrti. Ukázky: http://www.youtube.com/view_play_list?p=01018C772DD88D13 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Největším tahákem tohoto filmu je bezpochyby jeho zasněžená promrzlá atmosféra zapadlého horského městečka. A musím říct, že atmosféra je jediná věc, která se filmu nenechá nijak vytknout. Herecké obsazení charismatického westmana Roberta Ryana, přirozeně autoritativního Burla Ivese a přirozeně krásné Tiny Louise je sice rovněž plus, ale scénář jim bohužel neumožní vyniknout. Scénář oplývá (alespoň na svou dobu) zajímavým netriviálním příběhem, tvůrci jej však nijak nevyhrotí a každá slibně rozjetá scéna je předem utlumena (doba vzniku není omluvou, tenkrát vzniklo dosti odvážných žánrových snímků). Rozpor mezi soky (nejen) v lásce vyznívá do vytracena, přičemž Alan Marshal moc charismatu nepobral a kamera jej téměř nezabere zblízka. Špatný film? Ani náhodou. Je to dobrý western, který stojí za to vidět kvůli již zmíněnému zimnímu prostředí, skvělé ústřední trojce, zajímavému finále a především kvůli dokonalé taneční scéně banditů s místními ženami. Ovšem výše zmiňované nešvary brání, abych dal snímku více než 65%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Sice se tu střílí málo a hlavní hrdina de-facto nikoho nezabije, ale jde o psychologii a v té je tento snímek vynikající.. Skvělý Robert Ryan se postaví bandě proradných násilnických desertérů a zlodějů. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Ne tak úplně western, spíše drama ve westernových kulisách. Hrdinové nejsou westernově rozděleni na jednoznačně dobré a jednoznačně zlé. Vyjma vedlejších postav, každý z nich má svoji pochopitelnou motivaci, přičemž jejich záíjmy jsou prakticky neslučitelné. Ze všeho nejvíc se řeší věčné téma nutnosti tolerance. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Černobílý western, z něhož čiší drsná zima hor a jehož silným tématem je potlačovaná sexualita nejen desperátů, ale i obyvatel (cizožná manželka brání svého manžela před milencem, aby ho nezabil) terorizovaného městečka (Burl Ives se ji sice znaží udržet - stejně jako abstinenci od alkoholu, ale hoši by nejraději znásilnili vše, co se hýbe). Nejkrásnější scénou je pak taneční večírek, banda zločinců by dělala raději něco jiného a jediným vskutku okouzlujícím tanečníkem je vůdce bandy - bývalý voják s aristokratickou noblesou, ostatní tančí buransky neohrabaně. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Tak nějak zvláštně zabitý potenciálně dobrý western. Výchozí situace dobrá, zimní prostředí dobré, ale nakonec je to jen doslova ubíjející nuda. Což je škoda. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

9/10 Po Velkem tichu asi teprve druhy western odehravajici se z vetsi casti v zasnezene krajine, coz hraje dulezitou roli. Ta mensi jsou interiery a studiove zabery se zadni projekci. Docela uveritelny chlapacky film s vybornym Robertem, ktery kazi jen kapku rychlejsi konec a absence toho, co se stalo pak. Banditi jsou spravni hnusaci a jejich sef ma pres smrt na jazyku taktez solidni charisma. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jeden z tych vyrazne lepsich filmov rezisera Andre De Totha /Pitfall 1948, Springfieldka, I Mongoli/, ktoreho westerny su mi neodmyslitelne spojene s menom Randolph Scott. Tu ale Scott nie je, a to som rad, lebo ho dost nemam rad. Namet na zasnezeny western je vyborny - dezerteri, laska on +ona, dobytok, cesta cez nadhewrne zasnezene hory. Za seba jednoznacne beriem, dialogy su perfektne. tak kvalitne rozhovory som uz dlho vo filme nepocul, tempo je masakrozne dobre. No a samostanou kapitolou su herci ako Robert Ryan / Men in War 1957, Dirty Dozen/, dalej "Big Daddy" Burl Ives /Cat on a Hot Tin Roof, Na Vychod od Raje, velka Zeme/ , Tina Louise /Dobrmani pripraveni k smrti, Canicule 1984/ a Nehemiah Persoff /V pristavu 1954, men in War 1957, Posledni Pokuseni Krista/. Nesuhlkasim so sudom, ze scenar tvorcovia nijak nevyhrotili a ze kazda scena bola dopredu utlmena. Ja si myslim, ze najlepsie westerny naopak sa tocili v 40. a 50. rokoch 20. storocia - nepotreboval som nejake vyhrotene sceny, krv a nedajRamzes zbytocne zabijanie len an efekt - zabijanie neznasam a krvilacny jaxi nejsem. 86 % . ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Jedná, jak umí, jak může. Rukojmí zimy. Skrz ráz krajiny, horský sbor, masivní plískanice. Jen ať zmizí, plémě zmijí. /Z/Mrzne, karavana s hltavě plazivým jedem. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Netypický western, kde místo vyprahlé prérie máme ledovou pustinu. V zapadlé díře si to tu ve sporu o ženu i ohrazování pastvin chystají vyřídit dva farmáři, když se objeví banda desperátů. Ti utekli z armády spolu s penězi, chtějí chlast a ženské a jediný kdo je drží na uzdě je velitel (charismatický Ives). Je to zajímavá westernová variace na "home invasion", ale bohužel závěrečný pochod smrti je nesmyslný - SPOILER: všichni se rozhodnou jet do ledové pustiny a nakonec ti co se nepozabíjí navzájem bůhví proč zmrznou u ohně, zatímco hrdina (který moc charismatu nepobral) bez problémů přežije mimo. KONEC SPOILERu. Každopádně celkem slušný průměr. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Celý western se odehrává v opravdu netradičním prostředí. Vidět zasněžené hory ještě není tak divné, ačkoli tahle část je ve většině filmech často opomíjena. Ale sledovat padající sníh i na městečko, to už je jiná. Philip Yordan napsal opravdu hodně scénářů a já viděl dva. Historický film Cid a Bravados. Oba výborné. Jenže tento nestojí za bůhvíjak dramatické zápletce ani na slavných hercích. Jedna skupinka psanců zajme celé městečko a jeden muž je všechny vysvobodí, aby následně jednoho po druhém zbavil životů. Mladík pak cítí, že dělá něco špatně, ale přesto pokračuje dál. Ani velitel bandy není vždy spokojen s jednáním svých přívrženců. Je to trochu nestálá a nesourodá společnost. Dohromady to jako film chvílemi funguje a chvílemi ne. Chybí klasické přestřelky či soubojové napětí. Tento western se prostě odlišuje, což je někdy dobře a někdy zase ne. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Pro fajnšmekry a fandy westernu opravdu to nejlepší. Klasik   westernového žánru Andre de Toth natočil   výborný western. Teď si teprve uvědomuji, v   kolika westernech a dobrodružných filmech hrál   Robert Ryan, zde v roli spravedlivého farmáře   Blaise Starretta. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Tento film nepatrí medzi najhoršie westerny. Najhoršie vyzerajú ináč, toto je najhlúpejší western aký som mohol vidieť. Najhlúpejší s naivnými postavami. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Klasický western s kvalitnou zápletkou obsadenia premrznutého mestečka bandou lupičov na úteku. Počiatočný spor dvoch mužov o pôdu/ženu sa tak mení na zápas o záchranu mesta. Starrett tak stojí pred nejednou morálnou dilemou. Produkcia a herecké výkony sú dobré hoci a zub času už zanechal svoje stopy, atmosféra aj napätie tu je. 70% ()

Reklama

Reklama