Reklama

Reklama

Baron Prášil

  • angličtina The Outrageous Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. Všichni jej srdečně vítají se sklenkou vína a přejí si, aby domnělý Měsíčňan poznal kouzlo života na Zemi. Baron Prášil se pak spolu s Toníkem vypraví do Turecka, kde ze zajetí zákeřného sultána vysvobodí půvabnou princeznu Bianku. Vychloubačný baron se ji snaží okouzlit a vrhá se proto do bláznivých dobrodružství – ocitá se v útrobách mořské velryby, proletí se na pařátech obrovitého ptáka, na mořském koníkovi plave pod vodní hladinou, na dělové kouli se přesunuje do válečných vřav. Bianku však během fantaskních eskapád učaruje odvážný snílek Toník a nakonec společně doputují tam, kde příběh začal – na bledý Měsíc. Ten totiž patří nejen básníkům a fantastům, ale především milencům. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Celý film mě bavil a dovedu představit, že by v podstatě mohl pokračovat donekonečna podobnými příhodami, ale to by se z něj mohl stát klidně seriál a asi by tím ztratil své kouzlo. Miloš Kopecký v roli barona Prášila je prostě úžasný, určitě jedna z jeho nejlepších rolí. A mám ještě jeden postřeh. Je vidět, jak je film dobový, kdy se očekává, kdy člověk stane na měsíci. Je natáčen asi 4 roky po letu Gagarina a vesmírné závody byly v plném proudy. A takhle jsme se k ním přidali my. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Výtvarně hodně na výši, vlastně díky tomu tomu dávám ty 4*, byť jsou slabší. Co mi však vadí je to, že celá ta část, co se odehrává na Zemi (a to je vlastně celý film) je utahaná. Sice je zajímavá a plná dobře udělaných triků, ale celé to působí utahaně, taky kvůli slabému příběhu (nebo snad kvůli slabým příběhům?). Ty 4* jsou opravdu jen tak tak, Zeman už má rozhodně lepší filmy. EDIT: Nakonec dám jenom tři. Nedokázal jsem tomu přijít na chuť, spíš mě to hlavně nudilo, vlastně ani moc nedalo a takovým filmům už dávno čtyři hvězdičky nedávám. Kdoví, třeba to docením někdy časem, teď ale můžu říct jen to, že to asi není film pro mě. 3* ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pan Zeman je nejen geniální režisér a velká chlouba české kinematografie, ale i velký snílek a tak jako jsem hltal knižní sny Julese Vernea, tak hltám ty filmové sny a díla Karla Zemana. V tomto filmu se práší Miloši Kopeckému alias Baronovi Prášilovi od pusinky asi jako českým politikům,ale na rozdíl od nich je toto prášení plné dobrodruštví, humoru a fantazie . ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné. Zatímco ale Cesta do pravěku se vyznačovala také perfektně rytmizovaným vyprávěním, Baron Prášil je především neutuchající a dějově občas nuceně epizodickou přehlídkou Zemanovy úžasné vizuální fantazie, jejíž provedení už možná s rostoucím stářím lehce uvadá, ale ryze kinematografická radost spojená s kreativním rozpohybováním mizanscény neuvadne nikdy. A frajer Kopecký samozřejmě kraluje. 75% ()

classic 

všechny recenze uživatele

...“Zaslúžilý umelec” , p. Miloš Kopecký síce na seba strháva prílišnú pozornosť, (velikáni českého herectva : Höger, Werich a Hrušínský, sú, viac-menej, bez akejkoľvek väčšej šance uchmatnúť si širší rámec her. prejavu) ale zase to nevnímam tak, že by to bolo samoúčelné. Dobíjanie „ženských sŕdc” , (v Zemanovom trikovo-náročnom filme sa väčšinou dvoril iba princezne Bianke ) patrilo už skrátka k jeho osobným povahovým črtom, čiže normálne sa mi zdalo, akoby stelesnil sám seba v najlepších rokoch života ? Jeho Baron Prášil je extra dobrodružným typom, ktorý s plnými dúškami cestuje od A po Z v tých najneuveriteľnejších situáciach a momentoch, aké si len sotva dokážeme my diváci predstaviť ! _ Pán režisér a výtvarník Karel Zeman opäť prináša množstvo vizuálnych vychytávok, keď som tentokrát i viac spokojnejší s tými hereckými výkonmi, (Jelínek a Brejchová) ktoré boli slabšie vo Vynáleze Skázy. _Pozrel som si od vizionárskeho tvorcu zatiaľ 3 snímky, kedy Cestu do praveku hodnotím najpozitívnejšie, spomínaný V.S. - priemerne, a tento recenzovaný f. počin, ako lepší NAD-priemer, ktorý ničím podstatným nesklame, skôr povzbudí. Ešte má k dispozícii množstvo filmových zárezov, ktoré čakajú iba na to, keď ich objavím, pretože aj je čo... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (27)

  • Existuje delší verze filmu, která byla (kromě uvedení v TV) distribuována pouze na VHS. Je delší asi o 27 scén v délce zhruba 6 minut. Například se na konci filmu dovídáme, že se Baron (Miloš Kopecký) v duchu smiřuje s Toníkem (Rudolf Jelínek). (tomalakis)
  • Jan Libíček ve své první filmové roli. Na několik sekund se zde mihnul jako sultánův vrchní eunuch Hadži Baban. (bomber7)
  • Meno Jana Wericha sa na filmových plagátoch neobjavilo a ako sám tvrdil, epizódnu rolu holandského kapitána prijal kvôli sympatiám, ktoré choval k režisérovi snímky. (Raccoon.city)

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Reklama

Reklama