Reklama

Reklama

Baron Prášil

  • angličtina The Outrageous Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. Všichni jej srdečně vítají se sklenkou vína a přejí si, aby domnělý Měsíčňan poznal kouzlo života na Zemi. Baron Prášil se pak spolu s Toníkem vypraví do Turecka, kde ze zajetí zákeřného sultána vysvobodí půvabnou princeznu Bianku. Vychloubačný baron se ji snaží okouzlit a vrhá se proto do bláznivých dobrodružství – ocitá se v útrobách mořské velryby, proletí se na pařátech obrovitého ptáka, na mořském koníkovi plave pod vodní hladinou, na dělové kouli se přesunuje do válečných vřav. Bianku však během fantaskních eskapád učaruje odvážný snílek Toník a nakonec společně doputují tam, kde příběh začal – na bledý Měsíc. Ten totiž patří nejen básníkům a fantastům, ale především milencům. (AČFK)

(více)

Recenze (329)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pan Zeman je nejen geniální režisér a velká chlouba české kinematografie, ale i velký snílek a tak jako jsem hltal knižní sny Julese Vernea, tak hltám ty filmové sny a díla Karla Zemana. V tomto filmu se práší Miloši Kopeckému alias Baronovi Prášilovi od pusinky asi jako českým politikům,ale na rozdíl od nich je toto prášení plné dobrodruštví, humoru a fantazie . ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Osmdesátiminutová přehlídka Mistrovy fantazie s neodolatelným Milošem Kopeckým v hlavní roli, se zcela ojedinělým - a to i ve světovém kontextu - a do detailu propracovaným vizuálem. Ani Gilliamova verze nepřekonala tento skoro 50 let starý skvost. Nedivím se, že se filmy Karla Zemana dostaly do učebních osnov zahraničních filmových škol. Karel Zeman je filmová osobnost světového významu!! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, že něco takového vzniklo před téměř padesáti lety, úžasná podívaná a na svou dobu opravdu parádní trikové sekvence a efekty. Nádherné kombinace herců a kreslených kulis, propracovaná vizuální stránka a výtečný Miloš Kopecký v hlavní roli. Nedivím se Terrymu Gilliamovi, že si vybral právě tohle dílo, aby se ho pokusil převyprávět po svém. Povedlo se mu to dobře, ale Karla Zemana nepřekonal. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Sice šedesát let po Mélièsovi, ale stejně fajn. Jenom nemám rád filmy, u nichž nesejde na tom, zda-li by trvaly dvacet minut nebo dvě hodiny. 70% Zajímavé komentáře: Melies, Oskar ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je asi málo lidí, kteří by mohli titulní figuru ztvárnit s takovým nadhledem a přehledem. Miloš Kopecký to dokázal bravurně. Spolu se snílkem a fantastou Karlem Zemanem oslavili krásu objevování, dobrodružství, představivosti a lásky... ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Trikově bravurně zvládnutá podívaná (což je u Zemana běžné) a oproti verzi Teryho Gilliama je tato navíc i zábavná. Plejáda českých hvězd 50. a 60. let hraje přesně tak, aby se to líbilo dětem i dospělým. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na vejšce jsme v prvním semestru na počítače měli učitele, který se jmenoval Prášil. Tím pádem bylo jasný, že dostane vrchní přezdívku Baron. Nejlepší na tom všem ale bylo, že on se tak i choval. Vlasáč, fousáč. Věčně nějaké prekérné hlody jako zde Miloš Kopecký. Miloš Kopecký byl ale skutečný Baron Prášil. Daleko lepší, než ten, co vznikl v hlavě třeba Terryho Gilliama. A že mu v hlavě také vznikl pošuk, s ještě praštěnějším světem, než je tento. Ale pan Zeman se na tehdejší dobu námětu zhostil geniálně a mně se to prostě líbilo. Ne na plný počet, ale spokojený jsem rozhodně byl. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman bol veľký filmový vizionár, pán režisér a tu to dokazuje ako sa vie pohrať s fantáziou, prelomové dielko v tej dobe. /95%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Baron prášil až za sebou doprášil . Myšlenky, fantazie a představy Karla zemana opět protínají celý film, který se stává opět úžasným zážitkem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jistojistě nejlepší adaptace klasické literární látky, Baron Prášil jako audiovizuální oslava fantazie, narativního chápání a výkladu světa, fantaskní cestopis s výpravností daleko za hranicí tvůrčí geniality... Pseudologia fantastica! Formálně naprostý vrchol kompozičně složitých trikových scén, tentokráte vyvedených už i v barvě, kdy si Zeman hraje s pravidly perspektivy, zapojuje kompozici a skládá hrané a trikové scény do jednoho záběru. Z hlediska dobové situace produkt uvolnění politické situace v totalitním Československu, po ultrasvázaných 50. letech, kdy režim diktoval, co si kdo může a musí myslet, se mírný závan svobody projevil i námětově, kdy se ve fantazijních světech může již vše, alespoň fantazie jest svobodná. Karel Zeman také navazuje na původní počátky vědecko-fantastických filmů, na fantaskní vyprávění Cyrana z Bergeracu o letech ke hvězdám... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Podle objektivních měřítek jistě ne nejlepší Zemanův film, ale vždycky jsem ho měl moc rád. Baron Prášil je postava mého srdce a přes to nejede vlak. Miloš Kopecký tehdy ještě tápal a hledal správný filmový výraz - přeháněl pohyby, mimiku i intonaci. Ve filmech Muž z prvního století a Každá koruna dobrá, natočených v témže roce, to vedlo k prohře. Zato Prášil s jeho tehdejší pózou dobře rezonoval a skvěle naplňoval Zemanovu prezentaci barona jako furiantského provokatéra, který používá fantazii jako sebeobranu před hrozící uniformitou vědeckého vidění světa. Právě to se mi líbí a protože v jiných verzích byl Prášil většinou zjednodušen na pouhého lháře, blázna či dokonce podvodníka, toto zpracování mám dodnes nejradši. 100% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ten muž bude souzen a odsouzen. Je to nebezpečný fantasta." Měsíčňan Toník? Ten přeci nepřesedá za letu mezi dělovými koulemi, nejezdí na koni po dně moře, nenechává se odnést ptákem a ani netráví volný čas v břichu velryby. Ten ne. To Baron Prášil. Ovšem co je na tom tak fantastického? Já třeba každý večer jezdím na kole ke slunci, zhasnu ho na noc a rozsvítím ho až ráno. Jsem snad kvůli tomu fantasta? Možná jsem, ale mě to připadá přirozené a všechny dobrodružství pana barona rovněž. Navíc jsou zábavná, graficky nadčasová a nabízejí sličnou princeznu Bianca di Castelo Negro. Mně to ke spokojenosti stačí. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Krásny príklad, že atmosféra filmu je omnoho dôležitejšia (a lacnejšia) ako drahé špeciálne efekty. Na Zemanovej Ceste do praveku som prakticky vyrástol a ani teraz po desiatich rokoch ma jeho ďalší snímok nesklamal. Nádhernú réžiu len umocňuje perfektný Miloš Kopecký a rozprávkový scenár - Barónov prieskumný let na delovej guli ponad nepriateľské územie alebo kapitánové 'neoceniteľné' geografické znalosti sú natočené s takou detskou úprimnosťou a naivitou, že ich jednoducho musíte mať radi. Jednoducho povedané, Karel Zeman bol, a v našich srdciach aj stále je, jeden z najvynaliezavejších režisérov všetkých čias, hneď vedľa takých velikánov ako boli Georges Méliés a David W. Griffith. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Krásne efekty!!! Majú oveľa vačšie čaro ako tie dnešné počítačové. Človek má z toho pocit, že na tom ľudia naozaj dlho pracovali, vymýšlali ako čo spraviť (lebo možnosti boli podstatne menšie a obmedzené), hrali sa s tým a robili to z lásky k filmu. Je len veľká škoda toho, že je to príliš pomalé a príbeh dosť slabý. 6/10 ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zeman byl skutečně originální umělec s nesmírnou fantazií. Jeho dílo je navíc povznášející, laskavé, humorné. Touha po poznání, dobrodružství, láska, přátelství, to vše vyjádřené nezapomenutelnými poetickými vizemi velkého fantasty. Pozadu nezůstávají ani herci v čele s Milošem Kopeckým a Janem Werichem. Fantazie, sny a romantika. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Neskutečný výron fantazie, fantasknosti, fantasmagorie, fantastičnosti a dalších těch slov začínajících na f. Zejména jsem obdivovala, jak moc malebně a melancholicky může působit vpodstatě dosti agresivní obraz. O jiné barvy než černou, žlutou, rudou (a modrou, to je pravda, ale i tak působí tak jinak než normální modrá) tady zakopnete jen výjimečně, to vše doplněno zběsilým střihem a bizardními nápady. V tomhle ohledu se mi obzvlášť líbila tanečnice tančící podle hroznu hroznů. No a opravdický kouř v kombinaci s animovanými kulisami je něco vskutku nadpozemského až měsíčňanského. Dokonce jsem si říkala, že Aronofsky a jeho chemické reakce na pozadí Fontány je jen ubohý plagiátor, tolik mě to rozvášnilo. A stejně nedám plné hodnocení, protože se mě to nedotklo nějak vnitřně, na srdci. Jsem to ale divná. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný gejzír obrazové fantazie a jedinečných výtvarných nápadů ve spojení se špičkovým hereckým obsazením v čele s Milošem Kopeckým coby baronem Prášilem. Výborný scénář, kamera, střih, jednoduše z mého pohledu ten snímek nemá ani po desítkách let viditelnou vadu. Pocta starému panu Meliesovi. Celkový dojem: 90 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman byl velikým českým režisérem, což dokazuje každým svým snímkem a ani Baron Prášil není výjimkou. Trikově skvěle odvedená práce by nebyla nic bez poutavého příběhu, který je zfilmovám opravdu dokonale. Pro mě jeden z nejlepších snímků tuzemské kinematografie. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tvorba pana Zemana mi celá léta unikala (nejspíš proto, že animované filmy smíchané s fantasy a sic-fi složkou ve mě vyvolávaly obavy z "fantasmagórií"), ale hodlám to napravit. Baron Prášil je obrovsky zajímavý film. Je v něm tolik fantazie a nápadů, že by jiné snímky mohly blednout závistí a plakat nad svojí neoriginálností a obyčejností. Na druhou stranu toho na mě bylo chvílemi až moc. Mě totiž příběhy ve stylu např. pana Verna nikdy moc nebraly (ale to bude nejspíš můj problém, je mi jasné, že se najde spousta fanoušků vědeckofantastických vyprávění). Ale pro ostatní diváky je tu pořád ještě zábavný příběh, navíc ozvláštněný animovanými "exteriéry", velice zajímavým hereckým obsazením (snad v žádném filmu jsem pohromadě neviděl Kopeckého, Högera, Wericha, Effu, Hlinomaze a Rudolfa Hrušínského, kteréhoho jsem, přiznám se, v roli sultána vůbec nepoznal) a komentářem barona Prášila (skvěle hrající a i komentující Miloš Kopecký). Nechci svým hodnocením dílo nijak shodit (možná ho opravdu nedokážu plně docenit), ale film jsem viděl jen jednou a s tvorbou pana Zemama se teprv seznamuju, takže možná časem hodnocení a komentář pozměním. ()

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Reklama

Reklama