Reklama

Reklama

Bláznova kronika

Československo, 1964, 82 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1625, v zemi zuří třicetiletá válka a o Čechy mezi sebou bojují habsburský císař Ferdinand II. a dánský král Kristián IV. Pro mladého vesničana Petra to znamená, že ho dříve nebo později chytí verbíři z té nebo oné strany. A tak se i stane. Petr sice brzy uteče z královského vojska, ale pro změnu ho i s verbířem Matějem zajmou vojáci císařští. Oba zajatci se spřátelí. Jednou se jim podaří zabloudit a nalézt pokladnu plnou zlata a šperků. Petra bohatství nezajímá, ostatně na další cestě najde poklad ještě větší: krásnou opuštěnou dívku Lenku. Ani teď však nemá od vojenských náhončích pokoj a opět se dostává do zajetí. Protože si však místo vojenského mundúru oblékl noblesní šaty, čeká ho trest snad ještě horší než služba v armádě: sňatek s komtesou Veronikou… Rozverná veselohra ze smutných časů třicetileté války je dílem scenáristy a režiséra Karla Zemana. Ten filmu opět vtiskl svůj nezaměnitelný rukopis, známý např. z fantastických snímků Vynález zkázy, Baron Prášil nebo Ukradená vzducholoď. Na scénáři s ním tentokrát spolupracoval jeden z nejosobitějších tvůrců české nové vlny, Pavel Juráček. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

Lima 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem velký obdivovatel Zemanových filmů, zde vyjímečně nedávám nejvyšší ohodnocení. Jako trikový kouzelník Zeman opět neselhává, jako vypravěč bohužel ano. Film se ve druhé půli těžce vleče a se slzou v oku nutno přiznat, že nudí. Ale i tak je to náramná ukázka Mistrovy fantazie. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nikdy nepřestanu obdivovat obrazovou originalitu pana Zemana i zde je spousty geniálních momentů. Tentokrát je to však horší s tempem příběhu. Ze začátku jsem vrněl blahem, humor, vtipné dialogy, spád, akce, ale od okamžiku, kdy se Petr ocitne na hradě se mně zdálo, že film přešlapoval na místě a až do závěrečnýho finále se nikam výrazně neposonul. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na první pohled na mě Bláznova kronika působí jako první pokus Karla Zemana proniknout do všech jeho kouzel, která v budoucnu hojně využije ve svých nejlepších filmech. O to víc mě překvapilo, že kronika není ani zdaleka žádným debutem a to mě zamrzelo. Působí totiž nakousnutě a ne tolik komplexně jako jiné snímku českého génia. Je to škoda, protože chvílemi je film vyšperkovaný do posledního detailu, aby následně chvíli nudil a divák jen a jen čekal. Naštěstí je tu velmi dobré obsazení, které film žene společně s triky a nápady autora k slušným 4*. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ty prazvláštní hrátky s perspektivou vzešlé ze spojení hrané scény a dobových rytin jsou jakýmsi trademarkem filmů Karla Zemana, připočteme-li k tomu ještě práci s loutkami, máme tu syntézu tvorby velkého režiséra jako na dlani. Bláznova kronika je navíc hned po Baronu Prášilovi asi nejvíce komediálním filmem Karla Zemana, což je v kontextu jeho tvorby ne úplně unikum, obvyklá je u něj ale přece jen převaha jiných složek díla. Spojení humoru/absurdity a protiválečného vyznění je ovšem zcela logickým tahem. Válka (a to nejen ta třicetiletá) má řadu absurdních rozměrů, které mohou být reflektovány nejen tragicky, jak to bývá obvykle zvykem, ale i zcela opačně, což má v české kinematografii, literatuře etc. dlouhou tradici, vzpomeňme jen Haškova Švejka. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že Karel Zeman natočil celou řadu lepších (a výrazně homogennějších) filmů, než je tato protiválečná satira, v níž se trochu ztrácí jindy hutný a nosný příběh... Šermířská finta, která tě učiní neporazitelným. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Scénář: Zeman a Pavel Juráček. Méně známý ale opět znamenitý Zeman, svým způsobem pozoruhodný dobrodružný filmový opus z bojišť třicetileté války, krásně odvyprávěný panem Smolíkem, zfilmovaný opět velmi osobitě, stylizované výtvarné pojetí (podobně jako jeho jeho starší i novější filmový bratříčci), nezaměnitelný rukopis všech Zemanových filmů, na první pohled od ostatních tak odlišný..Ano, po čase, svým pomalejším tempem trochu nudil ale to by vzhledem k jinak báječné trikové práci a výtečnému obrazu nevadilo..Nechápu až do teď jeho televizní opomíjení-podceňování, když všude ve světě sklidil mezinárodní uznání. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bláznova kronika možná nemá tak výrazný příběh jako třeba Vynález zkázy a není tak výtvarně propracovaná jako Baron Prášil, ale osobně k ní mám bližší vztah, protože pojednává o době, o kterou jsem se vždycky víc zajímal a pojednává o ní s velkou dávkou nadhledu typickou právě pro dílo Karla Zemana. Třicetiletou válku zprostředkovává divákům s nepřehlédnutelnou ironií. Prodejný šlechtic, který mění své pány stejně snadno, jako se korouhvička na jeho sídle otáčí po větru, má na svém štítě napsáno "Věrnost je moje cnost". Žoldnéř vymění své pány po svém zajetí pouhým převlečením kabátu a instruktáž nováčkovi ohledně vojenské kořisti, která za žádných okolností není zlodějinou - tyhle a řada dalších scén mi utkvěly v paměti a přispěly k tomu, že na Bláznovu kroniku se vždycky s chutí podívám. K úspěchu filmu přispělo silné obsazení v čele s Petrem Kostkou a Miroslavem Holubem. Celkový dojem: 90 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak nad technickou a vizuální stránkou filmu upřímně jásám (rytiny, animace a triky s pořádnou dávkou fantazie-zkrátka okamžitě rozpoznatelný Zeman). Po dějové stránce snímek také neselhává, ale poněkud doplácí na to, že se až příliš snaží. Bláznova kronika je totiž překombinovaná, a přestože se pořád něco děje, divák je směrem ke konci už unavený neustálými zvraty a u leckoho nejspíš dojde k tomu, že se i při těch cca jen 80 minutách začne na závěr nudit. Jinak určitá dávka humoru snímku také nechybí a stará se o něj hlavně Karel Effa. Za mě to budou slabší 4*, v jistém ohledu výjimečný film, kterému by však na závěr prospěla větší přímočarost. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

KRONIKA zapadá do Zemanovy kombinované řady filmů s animovanými a hranými prvky jako jeden z nosných prvků tohoto pojetí autorovy tvorby. Kvalitní herecké obsazení, nápadité animace a vůbec prostupování "něčeho-cosi", co lze označit jako obdobu latinskoamerického magického realismu, činí toto dílo ojedinělým nejen v Zemanově filmografii, ale v české kinematografii vůbec. Příběh prostých lidí na pozadí válečné zkázy, kterou jsou nejen smýkáni, ale do níž čas od času osudově vstupují jako nepotlačitelná mírotvorná dějinná síla, byl v našem hraném filmu zpracován v různých variantách vícekrát (DVA NA KONI, JEDEN NA OSLU) a patří k nejsilnějším tématům éry našeho znárodněného filmu. Zdá-li se někomu spád díla jako neúnosně úmorný, lze to v době akčních filmů pochopit. Starobylá rytina a novodobá akční fotografie dnes totiž také představují dva poměrně vzdálené břehy, byť i odlišného žánru. Ale na původnosti a neopakovatelnosti jedinečného třpytu tohoto kinematografického démantu to nemění vůbec nic. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tady jsem čekal úplně jiný druh poetiky, takže jsem film relativně dlouho nedokázal kousnout, ale postupně mě docela pěkně vtáhl... ()

sud 

všechny recenze uživatele

I když se v obrazových orgiích maličko utápí příběh, nelze "Bláznovu kroniku" než chválit. Třicetiletá válka podaná s lehkostí, vtipem a satirou (převlékání kabátů, oboustanné prapory). Petr Kostka mi velice připomínal Fanfána Tulipána (není divu že si jej paní Blanka Nováková vybrala k nadabování Gérarda Philippa), Miroslav Holub možná v životní roli a ty ženské, ach, ty ženské (Emília Vášáryová, Valentina Thielová, Olga Schoberová) jsou všechny k sežrání. Už to zní jako klišé, ale Karel Zeman byl génius a obzvláště v tomto filmu je vidět, čím se jeho velký obdivovatel Terry Gilliam inspiroval (nepřehlédnutelná podoba stylů zdejších malůvek a Montypythonovských animací). 85%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděla poprvé, považovala jsem to za hodně starou (protože je to černobílé) pohádku. A vtipnou nutno dodat. Nádherná ukázka filmové poetiky, na kterou se kdykoliv ráda podívám znovu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Malost člověka, převlékání kabátů (i doslovné), těžký úděl "obyčejných" lidí, kteří vždycky odskáčou to, co natropí ti nad nimi. To je jen několik témat Bláznovy kroniky, filmu, v němž Karel Zeman sice nijak zvlášť nepopustil uzdu svojí pověstné fantazii (ne, ve Třicetileté válce vážně nebyli dinosauři ani ponorky), ale o to víc se soustředil na všechno ostatní. Triky tu jsou a nad jejich 45let starou nápaditostí nezbývá než žasnout. Animace se střídá s kulisami, miniaturami a vším, co od Zemana známe a za co ho máme rádi. Povedená je i hudba a herci jsou skvělí. Petr Kostka vážně připomíná Philipova Fanfána Tulipána, Karel Effa si svého záporáka taky pěkně vystřihnul. K tomu všemu krásné ženské, František Smolík coby vypravěč a Vladimír Menšík v menší, ale bez nadsázky pamětihodné roličce dvorního malíře... Pátou hvězdu nedávám jen kvůli trochu pomalejšímu tempu, do něhož Kronika spadne ve třetí čtvrtině.__ P.S. Společnost Filmexport se s vydáním tohoto snímku na 2DVD pochlapila. Povedlo se a doufám, že další Zemanovky budou následovat. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zemanova exkurze do třicetileté války mohla dopadnout lépe. Vizuální stránce filmu není co vytknout, například bitva, v níž je jedna armáda rozmetána je udělaná vtipně a lepšího efektu by se nedocílilo snad ani zdesetinásobení rozpočtu. Ze začátku má film našlápnuto na skvělý historický film, na takového staršího českého Barryho Lyndona, jenomže pak děj ustrne v bodě, kolem kterého pořád přešlapuje ze strany na stranu, jen ne vpřed. A tak film přestává bavit a nudí až do konce. Ještěže ná Zeman zásobuje těmi svými trikovými kouzly, na které se dá dívat dostatečně dlouho, až do samého závěru. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Spíše 90%. Na úvod musím poznamenat že INFo k filmu které je výše je zcela scestné.Podstatou příběhu je násilné naverbování mladého sedláka do armády někdy z dob mušketýrských válek 16 - 17 století. Po tom co při srážce dvou nepřátelských vojsk přějije jen náš mladý hrdina spolu ze starým vojákem, vyloupí tábor jedné ze zmasakrovaných armád. V drahých šatech s povozem naloženým kořistí prchají pryč. Ale jsou zajati nepřátelskou hlídkou. Drahé oblečení a poklady jež si vezli sebou svedou věznitele k doměnce že mají co dělat s zámožným markrabětem a jeho nochshledem. Odvezou je do opevněného hradua jednají s nimi v závyslosti na tom jak se vyvíjí boj zněpřátelených armád. Když to vypadá že má navrch vojsko které patří podle věznitelů na stranu našeho falešného markraběte, pečují o ně jako o největší pány a naopak. Vizualní stránka je opět úchvatná. Klasické zemanovské komponování miniatur s živími herci a práce s kouřem. Potěší další výrazná role nosáče Karla Effy. Záporem je přílišné opakování jednoduchých scémat děje. V kontextu jiné Zemanovy hrané tvorby (verneovek) o něco slabší dílo. Jinak opět jeden z vrcholů československé poválečné kinematografie. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Humorně pojatá doba, která jinak humorná rozhodně nebyla. 30ti letá válka ala Karel Zeman, takže malované pozadí, kulisy a prostě všechno, co patří do jeho jedinečných filmů. Samozřejmě i herci, které si pan režisér uměl vybrat. Jediné, o co se tu bojuje, je válečná kořist. Na tento film se hodí slova Napoleona, které nám krásně připomíná Švejk, "Jo, milánkové, na vojně se mění situace každým okamžikem" . Přesně tohle je obsahem skoro celého filmu, válečný vítr fouká a lidé podle toho jednají. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Mistrovská fantazie Karla Zemana s vynikajícím obsazením, povedenou vojenskou marš hudbou Jana Nováka. 30ti letá válka nikdy nevypada více vtipněji a ndseněji, zároveň, však dává připomneout krutou realitu a tragiku oné doby, kde by jste slušné charakterové vlastnosti na obou stranách barikády hledali jen velmi těžko. Přiznávám, že po našláplé první polovině tempo trochu polevuje, ale je to skvěle komediálně odlehčeno. Závěr je rozhodně působivý a ukazuje, že tvůrce nežije pouze výtvarnou stránkou filmu, ale i jeho obsahem. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Katastrofa! Příšernost tohoto filmu má na svědomí opravdu katastrofální děj. Nic tak nezajímavého dlouho nikdo nevytvořil. Být film o chvíli delší, bylo by moje hodnocení nižší. Tuším dvakrát či třikrát jsem se zasmál. Po zbytek stopáže jsem se vyloženě jen nudil. Naprosto zbytečný film. Ve své době musely být použité efekty docela komplikovaná a zdlouhavá věc, tudíž absolutně nechápu, proč bylo efekty plýtváno pro takovou sračku. Klasická Zemanova pohádka točící se již po dvě stě padesáté kolem zaujímání postojů na základě situace, která zrovna panuje. Nezaujalo mě dokonce ani herecké obsazení rolí. Třicetiletá válka rozhodně nebyla nezajímavou záležitostí. Dal se tu rozhodně postavit divácky atraktivnější příběh. O moc atraktivnější! Slabá hvězda. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nie vždy sa podarí veľa muziky za málo peňazí. Tieto nízkorozpočtové experimentálne filmy stoja a padajú na príbehu (viď Vynález skazy) a keď je príbeh slabý od nudy nezachráni ani pôvabná Vášáryová. ()

Reklama

Reklama