Reklama

Reklama

Schodiště

(seriál)
Trailer 2
USA, 2022, 8 h 16 min (Minutáž: 57–69 min)

VOD (1)

Epizody(8)

Příběh inspirovaný skutečnými událostmi sleduje osudy rodiny Michaela Petersona ze Severní Karolíny a podezřelé okolnosti kolem úmrtí jeho manželky Kathleen Petersonové. (HBO Max)

Recenze (84)

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo šanci na to stát se kultovním počinem na seriálovém poli! První polovina série je totiž za mě parádní záležitostí, opravdu některé díly za mě naprosto bezchybné. Po stránce herecké zde zejména exceluje Colin Firth, nikdy bych si netipl, že s takovou bravurou dokáže zahrát podivína. I ostatní zde rozehráli mistrovské představení, od takové Toni Collete jsem popravdě ani nic jiného nečekal. Strašně mě zaujalo netradiční pojetí příběhu, kdy si pořád říkáte, jestli hlavní postava doopravdy svou manželku zavraždila, nebo to vše byla jen smutná nehoda. V druhé půlce jsem se těšil na postupné odkrytí všech karet, ale Schodiště se do sebe začalo dost zamotávat. Namixovalo se dohromady  několik časových rovin, ztratilo to svůj nekompromisní tah na branku a celkově se z toho stala průměrná podívaná. Pořád sice čtyři hvězdy, ale za ten konec to musím označit jako mírné zklamání. Za mě dávám 7/10 ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Žena spadla ze schodů asi jako jiné narážejí do dveří a story, jak to mohlo probíhat, je velmi slušně natočena s vesměs otravnými herci v čele s krajně neestetickým Colinem Firthem. O co tu ale hlavně jde, jsou úhly pohledu. Jeden z nich - pohled francouzských dokumentaristů - skutečně existuje jako seriál Schody. Nechci ho vidět. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Poctivá řemeslná a herecká Show. Příběh se zaměřuje na Michaela Petersona ( Colin Firth) spisovatel, který je obviněn z vraždy své manželky, která byla nalezena mrtvá pod schody a je z toho 16 letý justiční BOJ, který mě fakt bavil. První 4 epizody jsou výborné, je tam nepříjemné dusno ve vzduchu, hutná atmosféra, emocionální peklo všech zúčastněných je hmatatelné, je tu pořádný a důkladný investigation ze strany obhajoby a návladních ( velmi detailní sbíraní důkazů) měl jsem pocit, že opravdu sleduji lidi, kteří se tím živí a předvádí ze sebe to nejlepší, co umí, soudní líčení jsou taktéž velmi vypjaté, dialogy na úrovni a různé alternativy pádu ze schodů jsou až na krev vyloženě syrové a nepříjemné. Druhé půlce lehce padá řetěz a zkrácení na 6 epizod by bylo rozhodně přijatelnější. Scény s rodinou a dětmi byly nejméně zajímavé a pro mne i zbytečné- tak trochu povinná vata dnešních seriálů a flashbacky tu jsou vyloženě otravné a místy i dost matoucí a hlavně velmi časté, ale i tak to byla pro mne kvalitní filmařina i zábava, rozhodně jsem rád, že jsem tomu dal šanci. + chvála za soundtrack a ústřední znělku ta byla boží. Příběh 4/5. Akce 1/5, Humor 1/5, Násilí 3/5, Zábavnost 4/5 Hudba 5/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 5/5, Napětí 4/5, Emoce 4/5, Herci 5/5. 7.5/10. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Soud jsou prostě dvě strany, které soutěží o lepší příběh.“ Kathleen evidentně bojovala. Na těle měla 35 řezných ran, poranění a pohmožděnin, a 7 tržných ran na zadní straně hlavy. Je patrné, že nás bude celou dobu provázet záhada, zda to spisovatel a komunální politik Michael udělal, navíc v několika časových obdobích, která budou postupně přinášet několik překvapivých odhalení. Zajímavou volbou je obsazení Colina Firtha, který sází spíš na „odlehčenější“ typy rolí, tady coby sebevědomý egoista, kterého nastalá situace znervózňuje, dráždí a nutí ho k dalším lžím, rozhodně zaujme. Platili za harmonické soužití, po fázi truchlení se ovšem začnou objevovat první pochybnosti a dotazy, kolik toho o Michaelovi jeho děti skutečně vědí. Třeba o jeho sexualitě. A jakmile přichází možnost přečíst si pitevní zprávu, část rodiny svůj názor přehodnotí. Když už jsme u toho, možná se šlo ještě víc zaměřit na to, jak zásadně událost změnila životy jednotlivých dětí. Soud, rozsudek, odvolání, druhé odvolání. Hledání cest a zkoušení berliček, co by tak mohlo ještě zabrat. Líbí se mi, že obhajoba přišla se svým příběhem, obžaloba vyprávěla svůj příběh, dokumentaristé (ano, další linie) měli zase svůj. Ale divák pořád vnímá všechny tragické verze Kathleeniny smrti, u kterých se nikdo nechce mýlit. A tvůrci nás pořád dokáží udržet v napětí, nejen zajímavou sondou do amerického právního systému. Herecky moc fajn, Firth nějakou tu cenu získá, nesnadnou rolí se v různých časových osách prokousal výtečně, bavila mě i právnička Parker Posey nebo Michaelův obhájce Michael Stuhlbarg. A pak samozřejmě Toni Collette, která je prostřednictvím flashbacků výborná. Skvělé momenty od ní divák dostane zejména v sedmém dílu. Ve výsledku spokojenost. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak ako samotný prípad v skutočnosti, aj seriál ako taký je vystavaný na princípe "nejasností". Miestami má síce človek pocit, že je zbytočne zdĺhavý, bez tempa či výraznejšej atmosféry, no stále sa jedná o solídnu krimi sériu. Mimochodom, Netflix má aj dokument, ktorý sa venuje tomuto prípadu: "The Staircase". ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[60%] Schodiště mě zpočátku neskutečně chytlo až jsem byl téměř šokován jakou to mělo hloubku. Jenže od třetího dílu se to umírnilo, což by mi ani tak nevadilo, ale od druhé poloviny této minisérie to začalo být neskutečně nudné bez žádného náboje, takže mi bylo poté jedno jak  dopadne závěr, který dopadl tak nějak otevřeně či co …. Ale tak, to jsem v rámci skutečných událostí byl schopen pochopit, ale asi z toho mělo být jen 6 epizod a to kratších a ne 8 hodinových, nevím. Takže mě mrzí že to začalo díl od dílu upadat, první dva díly byly excelentní, vžil jsem se do postav a ocenil jsem reálné a drsné scény, kdy ta žena hlavního herce spadla na schodišti a v krvavé mase své krve brutálně zemřela. No, téma se poté začne ubírat bisexuální stránkou ústřední postavy, sem tam se objeví gayové a konkrétní scény, které se mi příčily, ale ok. Ale což o to, začalo to být poté dost nudné. Seriál má tři dějové roviny. To, co se stalo před nehodou, přítomnost a nástřel budoucnosti. Ta třetí dějová osa mi přijde přebytečná a prostě navíc. No, k hercům. Nemám problém, Firth to zahrál výborně, ostatní též, ale holt má tato minisérie vysoce klesající tendenci od počtu dílů. Nevím, jestli to mám někomu doporučit, ale třeba se najde někdo, kdo nebude tolik kritický. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Dávno som nemal emocie a logiku tak rozsekanú, ako v tomto prípade, pri sledovaní hranej série. A to som videl originál dokument! Bol to on, nebol to on? Furt mi to vrta v hlave a dlho ešte zrejme bude! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepšie obsadených seriálov posledných rokov, konkurovať mu snáď môže iba Big Little Lies. Firth, Collette, Binoche, Turner a v podstate úplne všetci hrajú doslova ako o život, ako by išlo o ten pravý moment, na ktorý celú kariéru čakali. Staircase počas priebehu plní divácke očakávania, to jest vŕšenie záhad, slepé uličky, prekvapenia a podobne, ale aj tak všetci už vopred vieme, že sa pravdy nedopátrame a to hlavné očakávanie splnené nebude. Ale nedá sa povedať, že ide o nefér hru, predsa len na základe informácií si každý môže urobiť svoj vlastný subjektívny názor a vôbec nevadí, že sa bude od diváka k divákovi líšiť. Ja si napríklad myslím, že vraždil/a... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že pri sledovaní "The Staircase" si nikdy nebudete úplne istí, ako to vlastne všetko bolo. Sú veci, ktoré hovoria proti Michaelovi Petersonovi, sú veci, ktoré naopak naznačujú, že hovoril pravdu. Každopádne nech už to bolo akokoľvek, je to rozhodne zaujímavý a veľmi zaujímavý prípad. Colin Firth svoju rolu zvládol absolútne na jednotku a veril som mu asi všetky momentky. Rovnako skvelá je aj Juliette Binoche a ak je jedna vec, ktorá ma na tom všetko mrzí je asi vo finále postoj, ktorý voči nej Michael zachová. Vnútorne nemôžem povedať, že tomu nerozumiem, no súčasne si myslím, že si to od neho nezaslúžila. Nebudem to vysvetľovať, no keď k tomu príde, pochopíte. Možno niektorých sklamalo, že sa príbeh venoval trošku viac aj ostatným členom rodiny, no ja som tomu naopak rád. Lebo to z nich urobilo reálne postavy. Neviem čo si o tom všetkom mám reálne myslieť. Na jednej strane som si zhodnotil, že mu asi verím. No sú tu veci, ktoré rovnako hrajú v jeho neprospech. No súčasne je treba povedať, že za celú dobu nikdy nezmenil svoju verziu. Takže... vnútorne si myslím, že ten zločin nespáchal. Pravdu sa asi nikdy nedozvieme. Hodnotenie: A- ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem krimi sérii, dostal jsem rodinné drama na motivy skutečných událostí a populární doku-série Netflixu. Výborně zahraný seriál o záhadné smrti ženy, která zemřela nešťastnou náhodou, nebo ji možná zabil její manžel, který má pár kostlivců ve skříni. Seriál má výborný úvod, ale s přibývajícími minutami a díly je pořád více cítit, že materiálu není na 8 hodin a pokud by se jednalo o 3 dílnou minisérii, o nic by divák nebyl ochuzen, vzhledem k tomu, že nedostane žádné definitivní rozuzlení. Ničemu nepomáhá, ani zbytečně roztříštěné vyprávění, skákající z jedné časové etapy do druhé, bez většího dramatického významu. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zmapování plusů a minusů amerického a právního systému a jejich absurdit. Zamyšlení nad tím, co nás dělá dobrými. Komplikovaný děj, vrstevnatý příběh, střídání minulosti s budoucností. Jsou zde i různé verze události. Manipulace detektivů, mlčení obviněného. Ukazují se třenice v rodině a nepěkné povahy.  Seriál ukazuje, že každý ve světě má svůj příběh. Obvinění, obhájci, filmoví tvůrci. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za vyše 8 hodín materiálu sme sa dozvedeli všetko o sexuálnych eskapádách pána Petersona a jeho detí, pomaly každá piata postava je už "kvír", teda psychicky nemocná, ale na konci zistíme, že mi stačil na to všetko článok z wikipedie, aby som sa nedozvedel ani hovno. Niekoľko navrhovaných alternatív vo filme bolo trocha mätúcich, ale ešte chaotickejšie bolo to skákanie v čase, kedy vizuálne niektoré postavy proste vizáž nemenia. Zo vzniknutého materiálu by pokojne mohol vzniknúť jeden dlhší film, veľká časť príbehu je hluchota bez významu k hlavnej linke. Pre potenciálnych divákov tak ostáva len malé varovanie a možno jedna mala návnada: Odpovedí sa síce nedočkáte, ale za to uvidíte Firtha ľúbezne natriasať chlapom vtákmi a dokonca aj lízať rekty! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Obušku, z pytle ven! po americku a kaleidoskopicky, únavně, překombinovaně. Úvod zajímavý, nakonec ztráta času. A nepomáhá tomu ani výborný Colin Mlátička, kterého asi odpornějšího nepamatuju. Rodinka otravných frustrovaných děcek, umocněna blbým scénářem a slabým herectvím, naopak zajímavá byla Júli, která vystřihla pomatenou střihačku na výbornou, Toni tradičně fajn, za některé vydařené epizody nechám průměr, ale dva poslední díly byly opruz neskutečný. Cosi tak mizerně natočeného se jen tak nevidí. Zároveň mi nejde do hlavy amatérsky uklohněná soudní pitva, počty tržných ran a úderů, ty kráso, to by ty schody musely být ze skla říznutého žiletkami, nad kterýma jezdí nahoru/dolů kvalitně napevno uchycená baseballka. To mi neříkej, že takový náš Igi Dvořáček by na stole, schůdek po schůdku, nezjistil, jak večírek gradoval. Jo a s tou sovou? To mohlo skutečně malinko nahrát panu spisovateli. Na moji kamarádku kdysi skočil kohout, to vám bylo něco....... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ale řekněme si to upřímně a otevřeně. Ten případ je jasnej a jediný, co ho udělalo složitějším, byli drazí právníci a naivní dokumentaristka. Seriál je fajn, ale je v něm tak o čtvrtinu az třetinu víc scén, než by mělo být (rodina hlavně, ale i spousta dalších). ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi scenar uz napsal zivot sam, bohuzel serial silny pribeh rozdrolil diky nesmyslnym skokum v case a relativizovani uplne vseho, takze zustava kvalitou daleko za dokumentem. Jedine, co to cele drzi koukatelne, je fantasticky Colin Firth. ()

Petaxis 

všechny recenze uživatele

Kdybych neviděla původní dokumentární seriál, asi by se mi to líbilo víc. Většina seriálu je bohužel jen téměř dokonalou kopií původního dokumentu, postavy zde však často působí jen jako blbá parodie na skutečné osoby. Tomu, kdo viděl původní francouzský dokument bude tenhle seriál asi připadat tak trochu zbytečný. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Seriál s dobrým potencionálem a skvělými herci, který bohužel kazí přepínání mezi časovými liniemi a místy neúčelná vycpávka. Příběh Petersonovy rodiny je opravdu zajímavý, vyjímečně negentlemanský Colin Firth je super, jen se to jako celek moc táhne. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

o seriálu sem si dopředu nic nezjišťoval a ani o samotném případu sem nic nevěděl a i když sem čekal klasickou detektivku, to co jsem nakonec dostal je možná o fous lepší. Série se na vyšetřování případu, soudní proces a následné odvolávání celkem detailně zaměřuje, ale mnohem víc než to dává prostor postavám a to jak moc je celé dění ovlivňuje. Sám Peterson je pak hodně nejednoznačná postava, která nebudí moc sympatií a vzhledem k tomu, že dodnes není jasné co že se to vlastně stalo je tak čistě na divákovi jak se získanými informacemi naloží. Skákání v čase je sice občas matoucí a řídit se dá maximálně podle šedin Colina Firtha, ale dá se na to nakonec zvyknout.Každopádně to není série pro každého, protože tempo je opravdu pomalé a jsou chvíle ve kterých se Staircase docela vleče.Na druhou stranu je ale dobře že tenhle případ dostal sérii a dal možnost obsáhnout všechny aspekty.To by tvůrcům celovečerní formát nedovolil...70% ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Béčkový pisálek brutálně umlátí svoji ženskou, a pak už jen zatvrzele opakuje, že to byla nehoda. Porota ho odsoudí, ale díky procesní vadě je po pár letech na svobodě. Když máš scénář, dobré herce i režii, tak nakonec i ten bič upleteš. 🎬 70% Jo, abych nezapomněl: Sovy nejsou, čím se zdají být. :D ()

Vyhy

všechny recenze uživatele

Recenze bez hvědiček, protože to po třech dílech vzdávám... Téma jistě zajímavé a člověk chce počkat do samotného konce, jestli to manžel udělal či nikoliv. Ale ono je to tak nudné a nezáživné, že jsem si myslel, že po třech dílech sleduju snad už dvacátý. A ono to má osm dílů! Pomalé tempo ve filmech a seriálech mám rád, ale zde to bylo tak pomalé, až mě to vždy skoro uspalo. Finále jsem si vyspoileroval, protože jsem se fakt nechtěl dál tríznit, a hle, udělal jsem dobře. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama