Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (540)

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelný zážitek z dětství, který neustále trvá a trvá a jehož magické síle se Harry Potter ani Hobit či Páni prstenů nedokázali přiblížit. Dokonce i německá hraná verze totálně vyměkla. Zvláštní je, že po výtvarné stránce se mi film moc nelíbil a navíc nemám rád horory. :) ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka. Zemanovi se to velice povedlo a rozhodně to stálo za shlédnutí. Je sice dosti obtížné tuhle pohádku sehnat, ale určitě to za to hledání stojí, já jsem jí našel na youtube, tak kdyžtak přikládám link pro shlédnutí http://www.youtube.com/watch?v=-y6PMJ8LwYk. Každopádně mrazivá atmosféra, která se ke konci stále více stupňovala, dala tomuhle filmu ten pravý nádech. Na konci jsem byl abych pravdu řekl dojat a to přesně v momentu kdy zastřelil jeho nejlepšího kamaráda. Velké finále se prostě zadařilo na výbornou a já nemůžu než hodnotit za plný počet. ()

Forsetino 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která opravdu není pro nejmenší. Hezky zpracovaná legenda, ale že by to zase byl nějaký vrchol? Pro mě jako pro diváka určitě ne. ()

A_san 

všechny recenze uživatele

Je to možná tím, že jsem viděla tuhle animovanou "pohádku" jako malá, ale i dneska se na ni ráda podívám a před tím mi byla schopna trochu nahnat hrůzu. Skvělé zpracování. ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Pořád, i dnes to má tu temnou až hororovou atmosféru a dnešní děti se u této pohádky bojí stejně, jako jsme se báli my. 100% ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Kdokoliv by chtěl někdy zpochybnit Zemana a jeho kvality,bude se velice mýlit.Toto je skvělá baladicko- hororová pohádka,spíše pro starší děti a jeden z absolutních vrcholů našeho animovaného umění vůbec. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

Dlouhé roky jsem tady na stránkách databáze choddil kolem tohohle filmu a nemohl jsem se dostat k jeho shlédnutí. Nicméně, konečně jsem se s panem Zemanem poprvé pořádně setkal a bylo to setkání vynikající. Krásná pohádka s temnou atmosférou, která čerpá opravdu z těch nejstarších příběhů o Čaroději a učni, soupeření mistra a žáka, která pak můžeme tolik vidět i v dnešních filmech a knihách. Atmosféra hustá jak hrachová polévka. Temný pocit, který autoři navodili již při prvním setkání s havranem mistra ze mlýna na Černé voda je k nezaplacení. Čarování vynikající. Animace na tehdejší dobu překrásná, člověka dokázala úplně pohltit. Čarodějný mistr budí hrůzu, ať už se promení v kteroukoliv potvoru. Kopání hrobů děsivé. Krvavé souboje Tondy a Michala s mistrem na jedničku a závěrečná pointa, že Láska je mocnější než všechna kouzla u mne vyvolala souhlasnou reakci. Vynikající dílo nejen v kontextu své doby, které nelze než pro jeho ponuré a zlé kouzlo milovat. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Děsivě krásné rozloučení pana Zemana. V dětství mě děsily Čarodějův učeň zhruba stejně, jako mě deprimovala Pohádka o Honzíkovi a Mařence. ()

donnovann 

všechny recenze uživatele

Mé druhé setkání s Karlem Zemanem dopadlo lépe než jsem čekal. Temná pohádka zdaleka ne jenom pro děti, která má své kouzlo i po 40 letech. ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

"Láska je mocnější než všechna kouzla" Tak nějak to bylo řečeno v tomto filmu. My bychom to upravili takto: "Láska je to nejmocnější kouzlo", protože láska je kouzlo! Nám to nepřišlo ani tak hororové. To asi kvůli tomu, že jsme ho viděli až, když nám bylo 11. Samozřejmě tam "pár kapek" krve upadlo, ale jelikož je to spíše pohádka než horor, nemohl chybět happy end. Jinak nás nejvíce zaujala skvělá režie našeho krajana, na kterého jsme pyšní, roztomilá plošková animace, temná atmosféra, vypravěčský um a hlavně skvěle namluvený mistr. Zkrátka je to zaslouženě klasika animovaného filmu a také zaslouženě noční můra všech malých dětí. Nás ne, protože jsme tento film bohužel vyděli až později. Kdybychom to viděli dříve, přece jenom bychom šli výš. 95% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pohádka je příliš temná na to, aby byla určená dětem. Ale z dospělého hlediska musíme ocenit především její animační a vizuální stránku. Karel Zeman se zkrátka nezapřel. Kombinace animovaných záběrů se skutečnými jsou pro Zemana charakteristické a značně animovaný film oživí. Hlavně snežení vypadá velmi reálně. Ale jinak vidíme skutečné mlýnské kolo, vodu, oheň i dým. Samotný příběh není nic originálního. V mnoha obměnách byl zpracován v celé řadě pohádek i lidových. Film mě donutil i k úsměvu. Když Tonda chce prodat Krabata jako vola na dobytčím trhu, říká: "Asi tu takového vola ještě neviděl." Krabat odpovídá: "Snažil jsem se chovat jako správný vůl." Nicméně si tvůrci neodpustili dvě chyby. Při přeměně Krabata v havrana - poprvé, když mu to nejde a nedaří se vzlétnout ztratí peří, které je okolo něj, ale v dalším záběru mizí. A pak při čarování. Když jeden z chlapců čaruje, aby pytle sami chodily, prvnímu pytli pokyne rukou třikrát, dalším pytlům už jen dvakrát, ale při jakémkoli čarování ve zbytku filmu každý "mává" rukou vždy třikrát. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Neoznačil bych to úplně za horor, nicméně film vybudoval na omezené ploše poměrně hutnou atmosféru, pomáhají tomu i různé odstíny postav nebo přeměňování postav a konec vyzní velice hezky. ()

weasel.p 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která je nejen "děsem" pro děti, ale hlavně dílem, které je zpracováno tak jednoduše, syrově a působivě, že vás dostane a nutí přemýšlet o základních lidských hodnotách a pocitech. Dobrý komentář k tomuto filmu má Radek99. ()

Romadoor 

všechny recenze uživatele

Naposledy jsem si toto dílo vybavil když jsem seběhl zastavené metroschody, které se za mnou rozeběhly s hlášením "Schody opět jedou"...Mlýn zase mele hahahahahahahaha. dokonalé, nádherné, smutné, dobrokoncové. ()

smrtubohem 

všechny recenze uživatele

"Pojď do mlýna, Krabate!" si pamatuju od doby, co jsem jako malý klučík viděl tuto hroznou zlou a temnou pohádku(horor?). Panu Zemanovi musím vyseknout vééélikou poklonu, protože Čarodějův učeň je dokonalost. ()

Simo16 

všechny recenze uživatele

Láska premože všetky nástrahy, ktoré na nás číhajú, ale je to tak aj v skutočnom svete??V tomto filme nám to majster všetkých majstrov - Karel Zeman všetkým ukázal.Skvelá rozprávka a kult medzi najdepresívnejšími animovanými horormi. ()

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama