Reklama

Reklama

Čarodějův učeň

  • Západní Německo Krabat (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Kouzelný příběh o Krabatovi, pocházející původně z Indie a objevující se později v různých obměnách souboje čarodějova učně a mistra v mnoha zemích světa, je příběhem chlapce, který se na prahu dospělosti přiblížil temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit. Převyprávění lužickosrbské legendy o Krabatovi (Krawatovi, Chorvatovi) z přelomu 17. a 18. století ze slezské Horní Lužice, již nám svým nenapodobitelným způsobem předkládá mistr českého filmu Karel Zeman na motivy knihy liberečáka Otfrieda Preusslera. Čarodějův učeň je o silách srdce, jež nelze změnit a jež ovládají naše city a jednání a mohou být zdrojem nenávisti i lásky, zloby, závisti či radosti. Je možné je využívat k dobrému či zlému (neboli k bílé i černé magii, jak se kdysi říkávalo). V tomto věčném souboji vede k osvobození z osidel zla jen cesta pevné vůle a víry v lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (540)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Nádherně temná pohádka, která se krve rozhodně nebojí. Když umírá jako první Tonda, už jako dítě jsem se třásl hrůzou, jak z něj pomalu zurčí potůček krve. Preussler to napsal nádherně, dokonce lépe, než je zde ztvárněno, a můžeme na něj být právem hrdí (fakt, že byl Sudeťák, mi v tomto tvrzení ani v nejmenším nevadí, a skutečnost, že takoví lidé byli odsunuti, je prostě ohavná). Skvělá postava čaroděje, sípavě namluvená Jaroslavem Moučkou, mě ze sna občas budí doteď. Tak mají vypadat pohádky. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se do Čarodějova učně vůbec nehrnul, přeci jen takovýhle druh filmu je tak trochu divný:-) Ale jako vždy mě naprosto odrovná. Krabat je naprosto fantasktní příběh mladého čaroděje a jeho začátky. Film má naprosto dokonalou podmanivou atmosféru. A stylizace je neuvěřitelná. Film rozhodně není pro děti, protože by mohly mít traumata buď z příběhu či celkem ošklivého čaroděje. Škoda jen že takovýhle filmů neznám víc. Zeman je génius protože tohle natočit je fakt výkon. TWO THUMBS UP+MY THUMBS ON THE FEET ARE UP TOO. Geniální dílo. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Výhoda animáků je, že se jim všechna klišé tolerují. I když je animace stará jako Metuzalémova fousiska, docela hezky se na ni dívá. Všechno tu klape a já skutečně nemám problém ani s jednou složkou filmu. Ovšem strašidelné to je max. pro děti na nočníku, krev je tam asi ve dvou záběrech a to má ještě barvu pomerančovýho džusu. Tenhle snímek je spíše o atmosféře a poetice. Co se týče animáků, tak tohle je rozhodně lepší než všichni ti Shrekové, Příšerky, ryby, paryby, osli, paosli, mamuti, pixaři, Fiony, auta, úžasňáci a já nevím, co všechno ještě. Jenže Čarodějův učeň mi přijde i tak nemastný neslaný - příběh triviální, dlouhý, málo strašidelný (psalo se tu přímo o děsivosti, hmm...), lepší dojem nezachrání ani sebelepší ztvárnění. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Černý mlynář s rozpolcenou lebkou, temné síly, rakve, krev a šibeniční vrchy vs. víra v lásku, jenž rozbuší srdce. Strašte ale nyní tímto děti, co v 5 letech sledují z gauče (v levé ruce samostříl, v pravé meč) Van Helsinga na DVDéčku.. Animované zpracování lužickosrbské legendy s indickými kořeny znova potvrdilo, že práce filmového vizionáře Karla Zemana je v našich končinách i po jeho smrti krajně nedoceněná. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Na celém světě nebyly louky tak zelené a pampelišky nekvetly tak žlutě, jako u nás v Lužici.....ale ne pořád je tak krásně a i na tuláka přijdou zlé časy. CITÁT - Přijď do mlýna Na černé vodě.......... Krabat poslechl havrany a šel. Znáte to už asi sami, pohádka, co kdysi byla strašidelná je dnes kultem. A Zeman a spol jsou určitě spokojeni. CITÁT - Mlýn už zase mele...cha...cha...chááá.......... Každý už dnes ví, co je to, stát se učněm ve mlýně Na černé vodě. Povedené a mě se na tom zvlášť líbí to povídání ve třetí osobě a pocit, že ta pohádka je strašidelná i po takové době. CITÁT - Pro mě taky vepřovou a pivo......... Kdo by netoužil stát se kouzelníkem ? Hlad a zima jsou mocní Mistrovi pomocníci. CITÁT - Mlýn zase mele.......... Mistr v pohádce dokonce zastavil čas - to je mocné kouzlo. Jenže pak je tady taky láska a to je mocnější čarodějka. CITÁT - Nenech mě už čekat, buď mi ku pomoci........ Má to říz a i dnes to nese dramatičnost a strašidelnost. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (5)

  • Jméno Krabat je odvozeno od slova Chorvat. (Terva)
  • Předobrazem legendárního Krabata byl Jan Šadović, německy Johannes Schadowitz, žijící v letech 1624 až 1704, důstojník chorvatské lehké jízdy, který si svými zásluhami ve válce s Turky od saského panovníka vysloužil statek Gross Särchen - Wulke Ždźary na Horní Lužici. (Ampi)
  • Předlohou filmu byla kniha "Čarodějův učeň" (1971) napsaná libereckým rodákem Otfriedem Preußlerem (Otfried Syrowatka, 1923-2013) podle lužickosrbské legendy o Krabatovi. Příběh knižně zpracoval také Jurij Brězan (1916-2006) pod názvem „Čorny mlyn / Die schwarze Mühle“ - stalo se tak o dva roky dříve, ovšem v ČSSR byl český překlad k dispozici ve stejném roce jako Preußlerova kniha. (Ded@M@tes)

Související novinky

Zemřel herec Luděk Munzar

Zemřel herec Luděk Munzar

26.01.2019

Ve věku 85 let zemřel legendární český herec Luděk Munzar. Toho dlouhodobě trápily zdravotní problémy, v minulosti například prodělal rakovinu ledvin a prostaty. Diváci si herce mohou pamatovat… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama