Reklama

Reklama

Létající koberec. Pátá cesta námořníka Sindibáda

Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1973, 11 min

Obsahy(1)

Sindibád doplave na svém koni k dalšímu neznámému ostrovu. Když dorazí k nejbližsímu městu, lidé před ním prchají. Bojí se totiž pro ně neznámého tvora, kterého Sindibád osedlal. Místní sultán je cizokrajným zvířetem tak nadšen, že za něj Sindibádovi nabídne svůj největší poklad – pravý létající koberec. Sindibád se s chutí pouští do další, tentokrát letecké cesty. V dalším městě je nepřátelsky přijat, a tak musí za městské brány proniknout lstí. Právě když doráží indický princ, který se má oženit s tamější princeznou. Sindibád odposlechne v davu na náměstí, že princezna je stižena kletbou, každou noc zmizí ze svých komnat ve vysoké věži a objeví se až druhý den. Náš hrdina se rozhodne za pomoci létajícího koberce přijít záhadě na kloub. Princezna se každou noc mění v holubici, aby mohla odlétnout za svým milým. Jenže běda, indický princ se svými zbrojnoši oba milence vystopovali. Sindibád neváhá ani vteřinu a oběma hrdličkám přenechává svůj koberec, aby mohli odlétnout do bezpečí. Na další cestu mu zbyde jen malá bárka. Inu láska opět zvítězila a námořník je aspoň opět ve svém živlu. (J.Connor)

(více)

Recenze (8)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Hmm, Zeman do těchto pohádek "nacpal" co se dá, takže nesmí chybět ani věhlasný létající koberec. Ještě před tím, ale člověk žasne nad tím, že je Sultán schopnej vyměnit létající koberec zaněco tak "obyčejnýho" jako je kůň, ale aby né, když do tý doby vůbec netušil co to kůň je...Sindibád, ale asi nemá létání příliš v lásce, páč koberec velmi chytře vymění za plující bárků, na které se vydá vstříc dalším dobrodružstvím. ()

Reklama

wosho 

všechny recenze uživatele

Prostě všechn díly o Sindibádovi by se měly pouštět začínajícím tvůrcům animovaných filmů,aby vyděli co nikdy nepřekonají a to platí o všem co tento pan filmař natočil ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tak dlouho jsem hledal Zemanovy krátké filmy o Sindibádových cestách, až mi jeden zdejší uživatel prozradil, že jsou všechny hezky poskládané v celovečerním filmu Pohádky tisíce a jedné noci. Věřím, že začátkem sedmdesátých let patřily příběhy k tomu lepšímu, co se tehdy natočilo, ale dnešníma očima to na mě působilo celé staromódně - jak animačně, tak i svým hudebním doprovodem. Dokonce i obsahově mi to přišlo takové neslané nemastné a ve své podstatě jsou Sindibádovi neuvěřitelné příběhy velmi podobné příběhům barona Prášila, jen víc působí pohádkově a chybí nadsázka. Mám obavy, že dnešním dětem se to tolik líbit nebude a nepochopí poetiku s jakou to bylo tehdy zamýšleno. Nezavrhuji a snad mě za moje hodnocení neukamenujete, protože zdejší vysoké hodnocení je určitě založené na nostalgických vzpomínkách starších diváků. Mě tento cyklus v dětství nějak minul - možná tím, že filmy byly v trezoru kvůli útěku Jana Třísky do zahraničí. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

Reklama