Reklama

Reklama

Magnetová hora. Čtvrtá cesta námořníka Sindibáda

  • angličtina The Fourth Voyage of Sinbad
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1973, 15 min

Obsahy(1)

Sindibád a jeho druzi během plavby narazí na tajemný ostrov tvořený obří horou. Než pochopí, co se děje, je pozdě. Magnetová hora je nenávratně přitahuje na své útesy. Z úzkých je dostane stará obří želva, která loď odtáhne z dosahu smrtící pasti. Zase jednou moře projevilo k Sindibádovi náklonnost. Po několika dnech námořníci doplují k jinému ostrovu, na kterém se to jen hemží vojáky - starému sultánovi se totiž ztratila dcera a teď po ní marně pátrá. Večer k Sindibádově lodi připlouvá kocábka s tajemným cizincem, který mu za jeho loď nabídne nekonečný pytel zlata. Sindibád přijímá a cizinec odplouvá s princeznou skrytou ve svém plášti do dáli. Na břehu chce náš hrdina vyplatit své druhy, ale je spatřen sultánovými vojáky, kteří ho zajmou. Sindibád se pokouší u sultána vykoupit svůj život, ale starý chamtivec stále není spokojen. Sindibáda svrhne do podzemních chodeb paláce a kopa zlata v jeho trůnní síni utěšeně roste. Sultán však netuší, že pytel je třeba znamením zastavit, a tak hromada zlata roste a roste, až zaplaví celý ostrov. Zlatá hora přitahuje lapky a hrdlořezy ze širokého okolí snad ještě více, než sama hora magnetová. Lidé jsou omámeni zlatou horečkou, loupí a zabíjejí se navzájem. Nakonec již hora neudrží tíhu zlata a hřmotně se potopí do moře. Sindibád nezatížen zlatým lupem se jako jediný člověk zachrání a na přeživším koni, snad nejzvláštnějším to plavidlem pro námořníka, odplouvá. (J.Connor)

(více)

Recenze (17)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Hneď na začiatku sa musí Sindibád vysporiadať s nebezpečenstvom "Magenetovej hory". Tá obrovskou príťažlivosťou sťahuju plavidlá zo širokého okolia a triešti ich na svojich sklanatých útesoch. Len vďaka pomoci starej, gigantickej korytnačky sa nášmu hrdinovy podarí zchrániť loď aj posádku. Na svojej ďaľšej ceste zakotvia v blízskosi ostrova, ktorému vládne starý, nevraživý sultán. Jeho dcéra je na úteku so svojim milencom, tajomným cudzincom. Sindibád s mladými utečencami uzatvorí zdanlivo výhodný obchod. Dá im svoju loď výmenou za zázračné vrece, čo na pokyn ruky začne chŕliť zlaté dukáty. O takúto nevídanú vec má samozrejme záujem aj despotický sultán. Z pozície svojej neobmedzenej moci Sindibádovi vrece zkonfiškuje a začne s neobmedzenou produkciou zlatých mincí. Každého sa zmocní hotové poblaznenie, šialenstvo – zlatá horúčka. Všetko skončí až vtedy, keď sa celý ostrov prepadne pod váhou nahromadeného zlata pod morskú hladinu. Jediný človek, čo z toho vyviazne živý je Sindibád. **** ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší cesta Sindibáda. Temný příběh o napřed hoře přitahující k sobě koráby se mění v neméně temný příběh o hoře zasypané zlatem. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Opět výborný Sidibád, asi nejlepší! Díky mistře Zemane. Magnetová hora mě děsí dodnes, když si na ní vzpomenu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Tak dlouho jsem hledal Zemanovy krátké filmy o Sindibádových cestách, až mi jeden zdejší uživatel prozradil, že jsou všechny hezky poskládané v celovečerním filmu Pohádky tisíce a jedné noci. Věřím, že začátkem sedmdesátých let patřily příběhy k tomu lepšímu, co se tehdy natočilo, ale dnešníma očima to na mě působilo celé staromódně - jak animačně, tak i svým hudebním doprovodem. Dokonce i obsahově mi to přišlo takové neslané nemastné a ve své podstatě jsou Sindibádovi neuvěřitelné příběhy velmi podobné příběhům barona Prášila, jen víc působí pohádkově a chybí nadsázka. Mám obavy, že dnešním dětem se to tolik líbit nebude a nepochopí poetiku s jakou to bylo tehdy zamýšleno. Nezavrhuji a snad mě za moje hodnocení neukamenujete, protože zdejší vysoké hodnocení je určitě založené na nostalgických vzpomínkách starších diváků. Mě tento cyklus v dětství nějak minul - možná tím, že filmy byly v trezoru kvůli útěku Jana Třísky do zahraničí. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Úžasný a úžasně odvyprávěný dobrodružný příběh..skvelá atmosféra a vůbec. Karel Zeman měl fakt fantazii jak bejk. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších a nejpoučnějších dílů... Nevím proč, ale jediný co si pamatuju z dětskejch let je právě Magnetová hora, dokonce mám i pocit, že mě několikrát budila ze spaní, jojo až takle sem se jí bál. Moc sem nepochopil Sindibádův úlet s tím, že vymění svoji milovanou loď za bezednej pytel zlaťáků, inu je vidět, že i na našeho hrdinu prachy platí. Holt každej má nějakou tu svoji mouchu... ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     Štvrtá epizóda vzrušujúceho rozprávkového dobrodružstva, kde má nebezpečenstvo opäť veľmi rozmanité podoby. Sindibád tu čelí smrtiacej Magnetovej hore, ďalšiemu krutému sultánovi, ktorý ho odsúdil na smrť, nebezpečnej zlatej horúčke a smrtiacej zlatej hore. Viac potom vo všeobecnom komentári k celovečernému filmu Pohádky tisíce a jedné noci (1974). ()

dessa 

všechny recenze uživatele

Příběh, který jsem dobře 15 let neviděl a který si stále detailně pamatuji včetně temné atmosféry, si nezaslouží nic jiného než absolutní hodnocení... ()

Petus 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější dětská animovaná pohádka, na kterou se zas a znova ráda podívám, ať je mi kolik je. Protože genialita Zemanových pohádek žádné věkové limity zkrátka neuznává. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Magnetová hora, která jako obdoba černé díry přitahuje do záhuby vše ze svého okolí. Tísnivá atmosféra. Výborný výkon Jana Třísky. ()

Reklama

Reklama