Reklama

Reklama

Na kometě

  • angličtina On the Comet

Obsahy(1)

Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání... Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (186)

Lima 

všechny recenze uživatele

Pravda, dějově je to trochu utahané, ale nudit se nebudete, pokud se necháte unášet Zemanovou fantazií a vizionářstvím. Technická a triková stránka filmu je jednoduše ohromující (v rámci možností). Vzhledem k době, kdy film vznikl a podmínkám, ve kterých se točil, člověk musí jenom smeknout. Tady jdou prostě všechny ostatní výtky stranou a my, filmoví fandové, jásejme za génia jménem Karel Zeman. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film mě kromě našich oblíbených dinosaurů ;-) zaujal ponejvíce satirickými a ironickými narážkami na společenské dění, války, uzavírání různých mezinárodních smluv a vojenských paktů. Má vůbec cenu válčit, když všichni zahyneme? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mám filmy Karla Zemana a jeho vize románů Julese Verna moc rád, ale tato výprava na kometu mě nedokázalo dostatečně uchvátit. Ani přehlídka vizionářství není tak oslnivá, jak bych chtěl, i když závěr má své kouzlo stejně jako některé hlášky a vtipy. Samotné poselství mi však přišlo až příliš tlačené do popředí až skoro vnucované. Nejvíc mě překvapuje, jak je těch 74 minut natažených, až je to zarážející. Takže teď jdu počkat na svou slečnu z pohlednice já... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Paradni zpracovani klasiky od Verna - nekterym trikum se sice musi clovek smat, ale to vubec nesnizuje vybornou kvalitu teto "pohadky". ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V poslední své velké filmové adaptaci fikčních světů Julese Vernea se český režijní génius Karel Zeman nechal volně inspirovat románem Na kometě, který nadto obohatil o výraznou romantickou dějovou linku a opět postavil na (své stěžejní) myšlence čirého pacifismu a protiválečného vyznění. Vznikl tak zajímavý slepenec naivně fantastického filmu, páně režisérovy někdejší filmové Cesty do pravěku a v jedné chvíli dokonce snad jakési československé nápodoby Godzilly, která tentokráte nepřišla z hlubin oceánu, ale přiletěla na kometě z hlubin vesmíru (její originální způsob zahnání dobře postihuje poetiku Zemanových snímků). Film byl výtvarně opět vystavěn na dobových rytinách k Verneovým románům a jeho právě výtvarné zpracování a atmosféra jsou nejhodnotnějšími devízami celého díla. Samozřejmostí je také skvělé herecké obsazení, v němž zaujme především nádherná Magda Vášáryová. Na kometě je důstojné rozloučení velkého režiséra s velkým spisovatelem... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Mistr má lepší filmy, tady mi moc nesedělo celkové pojetí jako parodie na koloniální mocnosti na úkor dobrodružnosti a romantiky, ale na druhou stranu je to pořád Karel Zeman. A Magda Vašáryová byla fakt krásná. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov môjho detstva. Všadeprítomný nadhľad a humor, nádherné (v rámci možností) triky, neskutočná fantázia, príjemný herci a jedinečný vizuál. Škoda príliš veľkej bizarnosti. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Skvělá výprava, obrazová stylizace, herecké výkony, zkrátka film dělaný s láskou lidmi s fantazií a inteligencí. A opět kvanta hlášek. "Do boje, moji věrní." "Konec světa nebude. - Tak v tom případě jenom za peníze." A přitom ten konec s pohlednicí je takový až skoro smutný. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nejste v Brně na hokeji, ale na Zemanově Melancholii a tam se sype suť na Vive la France.. Nezaměnitelná forma kombinace triků a hraného filmu, jenž zhmotňuje klukovské sny o dobrodružství, vznešená hudba Luboše Fišera, dopad doby železné (hrncové) na dinosauří plémě a satirický pohled na mocenské spory, které se už odjakživa vedou jaksi z principu. A ten konec... Kdyby ještě Jules Verne, byl by jistě potěšen, antisemita jeden.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Cítili jsme se zde velice spokojeně. Pomáhali jsme ze všech sil a šířili civilizaci…“ Aneb jak se spřežením plastových hrnců dinosaury zahnat na útěk. Jules Verne asi nikdy nebude můj šálek kávy, na druhou stranu, Zemanovi se podařilo mi ho přiblížit asi nejsnesitelněji, jak v mém případě vůbec šlo. Ve snímku Na kometě se hýří nápady, fantazií, všemožnými detaily (třeba takové Effovo „Ještě se mi to připálí!“), takže nuda se nekoná. Krom již zmíněného Effy se o zábavu stará také Filipovský se svými průpovídkami, nechybí něžná Vašáryová (rozhánějící konkurenci polštáři)…jen jsem nepochopil to nesmyslné a rušivé předabování hlavního páru (v případě Drbohlavové by to snad ještě šlo, ale u Třísky mě hrozně štvalo, že nedostal roli přímo on). Už jsem se tak trochu smířil s faktem, že mě asi žádný Zemanův film nechytí natolik, abych mu přiřkl 5*, na druhou stranu, pár jeho kvalitních počinů jsem již viděl, takže to budu zkoušet dál, protentokrát dávám solidní 4*. „Není to volovina, co děláme?“ - „Kterej rozkaz není volovina.“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu vzhledem k datu jeho natočení mohla dostat příležitost tehdy nejmladší část československé herecké komunity. Ve vzpomínané volné trilogii tvoří tento film standardní vklad a osobně nespatřuji v rovině jeho umělecké úrovně nebo zvolených postupů trikových, režijních apod. výraznější odlišení. Zdá se mi, že si režisér Zeman splnil další velký sen života, kterým bezpochyby zfilmování tohoto vizuálně a výpravově (technicky) nesnadného filmu bylo a je. Využití dobových ilustrací z francouzských vydání, tak typických pro české i slovenské knižní předlistopadové edice v až statisícových nákladech vydávaných Verneových dílech, i funkční triky zůstávají právě tak jako radost z napínavého příběhu, v němž dobro vítězí nad zlem. O kometě platí v plném rozsahu to, co jsem již napsal o dalších dílech této velmi volné (spíše náhodné) trilogie: Ve všech případech se jedná o součásti zlatého fondu naší kinematografie. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Zemanovy filmy jsou a vždycky budou skvosty naší kinematografie. To platí i o Kometě. Nemůžu popřít, že se mi scény, ve kterých se planety k sobě přibližovaly s výrazným nebezpečím apokalypsy, opravdu hodně zamlouvaly. Musí to být ve skutečnosti děsivě úchvatný pohled, i když s největší pravděpodobností ten poslední v našem životě. Byla zde skvělým, satirickým způsobem vystihnuta lidská pýcha, domýšlivost a naše boje o moc. Pobavil nejen způsob zpracování, ale i množství vtipných hlášek, zvuková stopa a nápad jak vyděsit obyvatele druhohor. (u scény evolučního vývoje života vycházejícího z vody, jsem se téměř složila pod stůl :-) Triky na tehdejší dobu perfektní, co si budem povídat. Závěr mě velmi potěšil. Loďka plující vstříc animovanému, zapadajícímu slunci ve stylu, na jaký jsme u Zemana zvyklí. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ceskoslovenske prekvapenie z roku pana 1970 . Ked si clovek pozrie takmer 40 rokov stary film ktory obvplyva takymto vyzualom a naviac zaujimavym podtextom, nemoze ho nenapadnut otazka, ako to ze podobne inventivne, umne a na vysokej urovni spracovane diela, nevznikaju u nas aj dnes. Odpoved hladat nebudem, ale vrtat v hlave mi to bude asi stale. Vyzualna stranka sa sice neda nazvat dokonalou, avsak vyzualne finty a vysledny efekt je skutocne udivujuci. Jedna sa prevazne o staticke obrazy (kamera sa hybe len vynimocne), avsak zo zvolenej formy trikari vytazili hadam maximum. Niektore obrazy su naozaj pamatihodne a prekvapuju svojou majstrovskou kompoziciou. A vobec cely vyzual je jeden svojsky, kompaktny celok, a aj ked to znie mozno smiesne, priam sa mi nuka zrovnanie s filmom Sin city, ktory podobne kombinuje hercov s kulisami a kreslenymi pozadiami. Az by som povedal, ze Na komete ma komixove ladenie (na seba navezujuce staticke, precizne komponovane obrazy). Spolu s velmi podarenym a zabavnym satirickym podtextom film vytvara unikatny celok, a teraz sa mi v hlave vynara dalsia spojitost a tou je...Terry Gilliam a jeho Brazil (ci aj ine jeho snimky) . S divokou fantaziou Terryho Giliama sa sice da zrovnavat maloco, avsak ona podobnost tu je a som si takmer isty, ze Terry by si tento film naozaj oblubil. Poklad narodnej kinematografie. (8.5/10) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman a jeho poslední exkurze do Verneovského světa. I když neoplývá tolika nápady jako ty předchozí a ve druhé polovině maličko ztrácí dech, je to stále skvělá podívaná, které nechybí humor, protiválečné memento, ani působivá milostná linka. 80%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Snová kompozícia, plno bláznivostí, zvláštne a prekvapivé obrazy. Celok pripomínal akési absurdné, no pritom zúfalo reálne cirkusové panoptikum. Všetko toto popri neustálom striedaní hromového hluku bojov a zemetrasení s tichými scénami mi skôr pripomínalo adaptáciu atmosféricky podobne ladeného románu Jana Weissa Dom o tisísich poschodiach, než stvárnenie rovnomennej verneovky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Čistě objektivně je to možná slabší film Karla Zemana. Dějově možná trochu vázne. Možná není tak zajímavý. Chvályhodnou protiválečnou myšlenku možná utápí ve zmateném poskakování odtud tam a zase zpět. A Emil Horváth ml. možná vděčí za charizma hlavně dabingu Jana Třísky, protože jinak je docela dřevo. Možná, možná, možná. Co je to ale všechno platné, když je Na kometě pořád tak krásný film a stoprocentní zasněná, až dojemná fantazie. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Výnimočný český režisér Karel Zeman sa pri tomto svojom sci-fi snímku inšpiroval románom "Hector Servadac" od francúzskeho spisovateľa Julesa Vernea. Avšak fimová verzia je od tej literárnej hodne odlišná. V podstate len preberá hlavnú myšlienku. Čiže odtrhnutie kusa Zeme a niekoľkých pozemšťanou neznámou kométou, ktorá preletela v jej blízkosti. Musím priznať, že oveľa viacej sa mi páčila knižná predloha ako samotný film. Nie som spokojný ani s hereckým obsadením ústrednej dvojice. Emil Hortváth ml. a Magda Vášáryová sa mi nejavili ako sympatický párik. Vôbec to medzi nimi neiskrilo. Mám rád Zemanove filmy, ale v tomto prípade doporučujem radšej siahnúť po Verneho románe. *** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy od Karla Zemana, vracím se tím do světa Julesa Verna. Je to svět dětských a správně klukovských let, ve kterém se cítím moc dobře. A to hlavní na filmu je poetika dobrodružství, které nepostrádá humor a lyriku fantazie. Také v roli krásné Angeliky u mne zabodovala dobře, tehdy moc hezká Magda Vašáryová. Pro film ji objevil pražský režisér František Vláčil. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Bezesporu nápadité, ale příliš zběsilé. A Čestmír Řanda vypadá úplně jak José Mojica Marins. ()

Reklama

Reklama