Reklama

Reklama

Pan Prokouk filmuje

  • angličtina Mr. Prokouk Filmmaker (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Loutkový
Československo, 1948, 9 min

Obsahy(1)

Loutková náborová agitka s panem Prokoukem vtipně apeluje na potřebu schopných pracovníků ve stavebnictví. Když pan Prokouk filmuje, jsou i mnozí siláci ochotni pustit se do práce v kamenolomu. (Zlín Film Festival)

Recenze (14)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Obecenstvo se žádá, aby odcházením nerušilo představení a hlásilo se o práci ve stavebnictví až po skončení programu." Pracovat v kamenolomu je zkrátka terno a pan Prokouk to skvěle natočil na vytuněný flašinet. Mne však nezlákal, protože mě bývalí vrátní a sluhové drtící kámen moc nebavili, ale závěrečný fórek s kinem rozhodně stál za to. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Možná nejzajímavější Zemanem režírovaný Prokouk - sice opět agituje, ale paralelně toho sděluje mnohem víc. Z počátku trochu připomíná americkou grotesku, a hned na to se v neagitačním plánu vrhá do úvahy nad vlivem a smyslem samotného filmového média. Další významy tomu dodá scéna s asertivním barrandovsko-holywoodským producentem, který Prokouka s nezájmem vykopne z kanceláře, čemuž ze stěny přihlíží Donald a Mickey! Možná tu jsou jako zástupci animovaného filmu coby pouhé zábavy, a Prokouk jim svým motivačním přístupem nastavuje zrcadlo proletářsky angažovaného umění:) Ale zas ten konec, kdy Prokouk namíří kameru do diváků skoro jako kdysi Porterův kovboj ... tohle je opravdu moc zajímavý snímek! ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Geniální! Ostatní příhody pana Prokouka nejsou nic extra, ale tahle sebereflexivní nemá chybu. Něco mezi Vertovovým Mužem s kinoaparátem a Keatonovým Frigem kameramanem. Obzvlášť konstrukce kamery a vynalézavý závěr jsou geniální. I když trochu toho ideologického náboje se tu taky najde. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Trochu levičácká pohádka o tom, jak nedoceněná a nesprávně využívaná je síla paží pro práci, jak jsou hollywoodští, kapitalističtí producenti zlí, ale se spoustou Zemanovy nápaditosti a Vlastou Burianem Prokoukem (nemůžu se zbavit dojmu, že se má pan Prokouk podobat právě jemu. https://www.youtube.com/watch?v=RwfawStD364 ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Pan Prokouk ukazuje, jak je to všechno vlastně jednoduché. Pár berlí, flašinet a prázdná flaška – a můžete natáčet. Svým narychlo spíchnutým "kamenickým" dokumentem dokonce strhuje skutečné diváky v kině... (Čeština, jak se přesvědčil při psaní inserátu ohledně filmování, ovšem zdaleka tak jednoduchá není – za oslovení patří čárka a jen jednou ze tří případů se mu podařilo napsat "s sebou" včetně "s".) ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem nedokoukal, protože jsem se zvedl a šel se přihlásit o práci ve stavebnictví. Nevím, jestli to v té době brali vážně, nebo to působilo podobně ulítle jako dnes. Panu Prokoukovi už vážně přeskočilo a tak vzal flašinet vrazil do něj vypitou láhev a začal si hrát na to, že natáčí film, obalamutil tím siláky, většinou vrátné, kteří toužili stát se filmovými hvězdami. Kvůli natáčení utekli z práce aby nakonec pracovali v lomu a stavěli asi baťovské domky, či co. No, kdo toto vymyslel!? Je to nějaký dadaistický koncept, asi. Jestli je to všechno záměrně s kriticko-filosofickým přesahem, patří tomu ještě jedna hvězda navíc. Dobrá práce. ()

Kosir 

všechny recenze uživatele

Na Prokouka jsem se vždycky moc těšil, protože Zemanova nápaditost mě obvykle vzala víc než hlavní film. ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Zemanova agitka, která si i utahuje sama ze sebe a v závěru je tak pře-agitačně trhlá, že nemohu jinak, než dát plný počet. Nejvíce mě však dostala výroba kamery a nábor vrátných. Nakonec pan Prokouk přeci jen dostane, co si přál - natočit dokument bez umělého zásahu, přímo a doslova napsaný životem. Jak zde zmiňuje uživatel formelin, Vertov by se tetelil blahem. :-) 86% ()

Reklama

Reklama