Reklama

Reklama

Pan Prokouk vynálezcem

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Loutkový
Československo, 1949, 10 min

Obsahy(1)

Pan Prokouk se v práci ohýbá a večer ho bolí záda. V noci se mu zdá, že vynalezl důmyslný stroj a nemusí už namáhavě pracovat. Rozhodne se tento stroj vynalézt, ale místo převratného objevu jej napadne, jak snadno zdokonalit svou vrtačku, aby se mu s ní lépe pracovalo. Pochopí, že drobné zlepšovací nápady jsou užitečnější, než snaha vynalézt „perpetum mobile“. (Karlos80)

(více)

Recenze (13)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Lepší než pokusy o perpetuum mobile je zlepšovací návrh, který zvýší výkon." Aneb jak knihy o patentech odlehčily Prokoukovým zádům. Můj táta si nechal patentovat dvojdílné plavky a tak jsem se těšil na to, jakou kravinu vymyslí a patentuje Franta Prokouků, ale byl jsem trošku zklamán. Samozřejmě mě bavily jeho sny o kole a autě na psí pohon či plně automatizované výrobě i sekretářce, ale celkově to bylo na můj vkus příliš zdlouhavé a málo ulítlé. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Pan Prokouk je tentokrát podavatelem zlepšovacích návrhů. Nadprůměrně výborné jsou fantaskní vynálezy ze snové části filmu (kolo a automobil poháněný psí silou, dělník - tedy pan Prokouk - užívající si odpočinku u všeovládající mašiny). Za ně si Zeman zaslouží výborné hodnocení. Bod dolů za trochu klišovité zakončení s podáním zlepšovacího návrhu, které je jako vystřižené z nějakého budovatelského filmu. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jako první z Prokoukovské serie se mi do rukou dostal tento díl. Výborné zpracování a skvělé nápady. Pro srovnání bych přirovnal k oblíbeným Wallace a Gromit. Ale Zeman tu byl o 40 let dříve! Příběh je zakončen nepříjemným socialisticky budovatelským koncem. Chybý snad jen hláška že pan Prokouk splnil na 120%. I tak mimořádná záležitost. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nápad se zatažením brzdy u přechodu pro chodce, stejně jako auto na psí pohon, to se cení. Prokouk odbourá svou prostotou. Náladu příběhu skvěle vystihuje hudba Zdeňka Lišky. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Tak tady už jsou nenápadné náznaky Zemanovy lásky k k bizarním technickým vynálezům, které později předvedl ve Vynálezu zkázy či Ukradené vzducholodi. Právě ve druhém jmenovaném jede Karel Effa v kříženci automobilu a koně (!), a v tomto Prokoukovi jako by byly první zárodky podobných nápadů - Prokouk se tu vozí v automobilu poháněném psem a brzděném zajícem, zatímco jiná postavička jezdí na kole smíchaném se psem! Prokoukovi filmy jsou prosté, a jejich poetika vyplývá z jednoduchosti myšlenek a abstrahované geometričnosti jeho světa. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Prokouk vynálezcem je takovým trochu předchůdcem Wallace a Gromita. I když myslím, že Gromit by z jeho vynálezů až tak moc nadšený nebyl :) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Prokoukova vize auta, které jezdí na psí pohon mě fakt dostala!! K tomu samozřejmě geniální mjúzik Zdenka Lišky a je vymalováno! ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Film plný zajímavých nápadů, jako agitka velmi dobré. Trochu to kazí černobílé zpracování, které působí až moc nenápadně. *** Ve zkratce: Lepší než zbytečné vynálezy je pokrok, který pomůže zvýšit výkonnost práce. ()

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

Tento snímek je při zpětném pohledu dobrý. A velmi dobrý pro komunisty. Ale při samotném sledování mě moc nenadchl a nelíbil se mi tolik, jako ostatní s panem Prokoukem. Nápad s králíkem a se psem je sice kouzelný, animace taky, ale jinak mě to moc nenadchlo. ()

Reklama

Reklama