Reklama

Reklama

Pan Prokouk ouřaduje

  • USA Mr. Prokouk Officer
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Loutkový
Československo, 1947, 9 min

Obsahy(1)

Pan Prokouk je švec, tedy na ceduli má honosné Obuvník, práce ho ale netěší, tak si opatří příručku Úředníkem snadno a rychle, nastuduje si ji a jde na Ouřad zažádat o místo. Tam ale nejsou lidé, jen kůň, který kopyty razítkuje lejstra, kterých je Ouřad plný až do stropu.
Příběhy pana Prokouka nesou poselství poválečné agitace a děti jim mnoho neporozumí. (sator)

(více)

Recenze (15)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Pana Prokouka přestalo bavit spravovat boty, koupil si rychlopříručku, jak se stát úředníkem snadno a rychle, natrénoval pár úhozů na psacím stroji a zažádal o místo na úřadě. Bohužel nadřízení bývají osly (v tomto případě dokonce koňmi) a přísloví: Ševče, drž se svého kopyta!, platí dvojnásob. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pokud by náš film někomu připomínal děj a osoby skutečné, NEJDE o podobnost čistě náhodnou." Tímto sdělením začíná kraťas, ve kterém pan Prokouk na Ouřadu potkává úředního šimla razítkujícího kopyty a krysy pobíhající přitom po místnosti mohou být stěží jiné než kancelářské. Je to pro mne jasný důkaz, že nepřehlednost spletitého úřednického aparátu a arogance majitelů razítek není výmyslem poslední doby, ale kam až sahají její kořeny, tak to si skutečně netroufnu ani tipovat. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelné vidět, jak zdánlivě "pouze" hravý děj animovaného filmu přesně postihuje ráz doby třetí republiky a drolení kvality a profesionality v jejím prvotním zárodečném stádiu. Tehdy to mohlo vyvolávat shovívavý úsměv. Dnes je to skutečná hrůza. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pán Prokouk je obuvník, šuster. Jedného dňa ho však jeho remeslo omrzí a zatúži po zmene. Chce sa stať administratívnym pracovníkom. Absolvuje rýchlo kurz strojopisu, naučí sa základy úradníckej profesie a požiada o miesto na úrade. Je prijatý a ihneď je zavalený horami papierov. Jeho počiatočne nadšenie čoskoro vystrieda trpké sklamanie. Je nad jeho sily aby zvládol úradnícku prácu obzvlášť keď mu šéfuje byrokratický kôň. Krátkometrážny snímok „Pan Prokouk ouřaduje“ natočil v roku 1947 začínajúci český režisér Karel Zeman. *** ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Velice povedení kraťas. Tentokrát bez socialistických plků, kterými se to jinak v ranném Zemanovi jen hemží. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Tento díl pana Prokouka je založený na alegorii "úředního šimla", který razítkuje jednu žádost za druhou, a pana Prokouka, coby ševce, který se "nedržel svého kopyta" a stal se úředníkem. Na rozdíl od jiných dílů série, kteří často propagují konkrétní instituci či úkon, tento díl apeluje spíš na obecnou lidskou touhu aspirovat na funkce, na které člověk nemá nadání. Vykládat se to dá různě... ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Už v roku 1947 vedel Karel Zeman že na úradoch šéfujú somári (aj keď v tomto prípade to bol kôň) ale pointe to neuškodilo, ani spracovaniu. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Pan Prokouk je švec,tedy na ceduli má honosné Obuvník, práce ho ale netěší tak si opatří příručku Úředníkem snadno a rychle nastuduje si ji a jde na Ouřad zažádat o místo, tam ale nejsou lidé jen kůň který kopyty razítkuje lejstra kterých je Ouřad plný až do stropu. Příběhy pana Prokouka nesou poselství poválečné agitace a děti jim mnoho neporozumí. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Rodinný kraťas v podání páně Zemana o ouřadech a úředním šimlovi. Děj je netypicky politicky nekorektní a závěr je nejen happyendový s vtipný, ale hlavně neuskutečnitelný :(( ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Hudba Lišky a začátky Karla Zemana se perfektně prolnuly. Loutkáři si dali velmi záležet a lidé, kteří pohybovali s loutkami? Ti měli pěkně šikovné ručičky :) ()

Reklama

Reklama