Reklama

Reklama

Věčný žid

všechny plakáty
Německá říše, 1940, 62 min

Režie:

Fritz Hippler

Scénář:

Eberhard Taubert

Kamera:

Erich Stoll

Hrají:

Harry Giese (a.z.), Rosa Luxemburg (a.z.), Max Reinhardt (a.z.), Rosa Valetti (a.z.), Curt Bois (a.z.), Charlie Chaplin (a.z.), Albert Einstein (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Produkce pověstného filmu „Der Ewige Jude“ je dnes zakázána a tento film může být promítán pouze za splnění předem stanovených podmínek. Film Věčný Žid je jedním z názorných prostředků, na kterých lze demonstrovat přípravu holocaustu nacistickým režimem. Protože tento film má silný propagandistický obsah, může být uváděn pouze na uzavřených vědeckých seminářích a musí být doprovázen vysvětlujícím komentářem. V Německu se toto omezení týká asi 40 filmů vzniklých v období 1933 – 1945. Režisér Fritz Hippler označil tento film po skončení války jako „Negaci všeho lidského a humánního“. Při jeho premiéře dne 28. 11. 1940 hovořil však v této souvislosti o „symfonii odporu a hrůzy“.

Věčný Žid je druhem štvavé propagandy proti příslušníkům židovského národa, který nebyl jiným filmem nikdy překonán. Je považován historiky jako část propagandistické přípravy na tzv. řešení židovské otázky. Velký podíl na vzniku tohoto filmu měl ministr propagandy Joseph Goebbels, který v říjnu 1939 nařídil zhotovit tento antisemitský propagandistický film.

Der ewige Jude se v období Třetí říše promítal ve dvou verzích: 1. verzi pro dospělé, 2. verzi pro děti (byla promítána od 16 hodin a neobsahovala scény rituálního podřezávání dobytka). Taktika snahy o „odlidštění“ nepřítele: „znázornění lidí, kteří už nejsou lidmi, nýbrž zvířata nebo obtížní hmyz, který může být a musí být zničen.“ (Hans Jürgen Brandt)

Peter Bucher označuje tento film jako „osvětový film, s jehož pomocí měly být připraveny a provedeny plánované deportace.“ Film sám sebe nazývá dokumentárním, o dokumentární film se ale nejedná, nýbrž pouze o krajně tendenční kompilaci, která byla vytvořena z různých materiálů:

1. Filmový materiál z polských ghett, který byl pořízen v říjnu 1939 – zobrazení chudoby panující v lidmi přeplněných ghettech
2. Prosionistické filmové záběry z Palestiny, které ale byly použity v jejich protikladném smyslu
3. Ukázky z hraných filmů (Německo, USA), původní komentář se stal objektem manipulace
4. Trikové záběry – které měly znázornit diasporu Židů
5. Fotografie – z archivu Institutu pro studium židovské otázky (4daPeace)

(více)

Recenze (143)

Jimy odpad!

všechny recenze uživatele

Intenzivně směřovaná nenávistná propaganda, která ve své době bohužel splnila svůj účel. Jedním z pilířů německého hitlerovského nacionálního socialismu bylo určení nepřítele a nacistům se tak podařilo přesvědčit nejeden národ o podřadnosti lidí židovského původu a jejich vině za špatný stav německé ekonomiky a životní úrovně obyvatel. Obracet se na tento pseudodokument jako na zdroj relevantních informací je přibližně to samé, jako kdybychom citovali z Protokolů sionských mudrců. V každém případě se stal tento film jedním z nástrojů nacistické antisemitské mašinerie, v jejímž důsledku umíraly miliony nevinných lidí v koncentračních táborech. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Mimořádně kontroverzní dokument. Co si budeme nalhávat, židovské etnikum nikdy nebylo bez poskvrnky. Stačí se podívat, co se dnes děje v Palestině např. dokumentární film Occupation 101. Ale spoustě pseudofaktů, které byly vyřčeny v tomto dokumentu bych nevěřil ani za nic. Je sice pravda, že mnohdy se vyobrazení židů v tomto dokumentu setká s reálným předobrazem např. nechuť k manuální práci. Ale to je právě jeho cíl diváka oblbnout tak, aby si spojil skutečné s neskuteným a tím mu vznikla předkládaná pravda. ()

Petulka88

všechny recenze uživatele

Degenerované židovské kreatury se přiživují na práci poctivých, čistých Árijců... "Vrcholné" dílko nacistické propagandy, kde jsou Židé připodobňováni k potkanům, je plné neuvěřitelných předsudků, za které by se styděl i Borat Sagdijev. Tohle se ani nedá hodnotit... ()

Paviozo 

všechny recenze uživatele

Neřeším obsah, ale to, co daný film dokázal a jaký měl vliv na celý národ. A bylo to hezký a bavili jsme u toho. Statistiky tam byly zajímavé, ale těžko říct nakolik se jim dá věřit. Film určitě udělal radost svým tvůrcům a naplnil německé biografy, což je ve válkou zmítané zemi jistě příjemné zpestření. ()

Racker 

všechny recenze uživatele

Je úžasný, jak se dá na každou věc přistupovat ze dvou stran. Velmi těžké tento film ohodnotit, buď ho budete milovat, nebo nenávidět. Já dávám 100% právě proto, že i když s těmito názory nesouhlasím, je film dostatečně přesvědčiví na to, aby mu kdokoliv uvěřil... ()

Belsazar odpad!

všechny recenze uživatele

Film ve stylu Vávrova Jana Husa a Jana Žižky. Spodní dno propagandistické žumpy. Co některé uživatele vede k hodnocení třemi a více hvězdičkami? Fakt, že film má velmi dobrou řemeslnou stránku? Nechápu. Neberu to nikomu, přesto ale nechápu. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Celkem povedený dokument, který ukazuje Židy tak, jací skutečně jsou a vždy byli. Když se o toto téma trochu více zajímáte, tak prostě zjistíte, že odpor k Židům existoval dávno před vynalezením kinematografu (doporučuji třeba knihu "Co řekli naši velikáni o Židech"). Například Otokar Březina prohlásil :"Kde vládnou Židé, tam národ hyne, je to znamením konce jako vši". Byl to podle vás nacista ? Nebo jen pojmenoval to, co kolem sebe viděl ? V 19. století byl odpor vůči Židům naprosto normální, za Hitlera to vygradovalo, no a po Druhé světové je zase vše naopak - Židé, ovládající média a kulturu, nám cpou do hlavy jen holocaust a udělali ze sebe největší chudáky. To považuji za jejich největší majstrštyk... ()

J.e.r.e.c 

všechny recenze uživatele

Pohledem českého, ehm, přemýšlivého čtyřicátníka z 21.století se to hodnotí dost blbě. Přeci jen, už jsem sám viděl/zažil nějakou sofistikovanější úroveň agitace (třeba proti západním imperialistům), takže mi tohle připadá místy dost naivní a průhledné. Nevidím v tom mistrovské dílo nacistické propagandy, ale poměrně nesourodou sbírku halabala poskládaných „důkazů“ o škodlivosti Židů, včetně některých vyloženě směšných nebo si navzájem odporujících. Je ovšem jasné, že já nejsem cílovka, tou byl německý dělník žijící před 80 lety. Hitler veškeré svoje „poselství“ primárně cílil na pracující lid z nižších vrstev a základ jeho úspěchu tkvěl ve schopnosti přesvědčit o své pravdě právě tyto davy, a nikoliv měšťácké intelektuály, kterými hluboce pohrdal. Nicméně, jak jsem zjistil na wikipedii, s tímto filmem příliš velký úspěch neměl a z hlediska tržeb i vlivu na veřejnost to byl docela propadák. Nedivím se. Nejvíc mě tu zaujaly dvě věci, obě až v posledních cca pěti minutách. Jednak ten fakt hnusnej a nesmírně krutej způsob rituálního zabíjení zvířat s jejich vykrvácením (šchita), o kterém jsem se mimochodem dočetl, že ho v Evropě zakazují až v posledních letech. (V tom byl tedy Hitler dost napřed.) Druhá zajímavá věc je až úplně v závěru, kde je slyšet Hitlerův projev, když mluví normálním hlasem bez těch teatrálních komedií. ()

Bigfuckman

všechny recenze uživatele

Tohle se nedá ohodnotit. Hodnotit se dají jen filmy ať už dobré či odpadní, ale ne takovýhle politický výplach a propaganda nacionální strany fašistického Německa. Jsou zde vyrvány věci z kontextu pošpiňující a potlačující židovskou populaci. Tahle fašisticky agitační slušně řečeno sračka je hnus nejvyšího kalibru, stejně jako zde ukazované zabijení domácích zvířat po židovsku metodou košér. Z toho ač to bylo černobílé mi bylo opravdu na blití. Ano jestli tohle bylo židovské zabijení zvířat pak jednoznačně zakázat, ale moc bych za to nedal, že to bylo na objednávku německé nacionalistické strany. Těžko ale říct jestli tuhle sračku vystavit světu ke shlédnutí. Jako naučná pomůcka pro ty co popírají holocaust a německé zločiny bych to doporučil. Bohužel ta silná propagandistická myšlenka je či byla opravdu zhoubná a nejsem si jist zda by dnešní "civilizovaný" člověk dospěl do stádia duševní vyspělosti aby i o tom udělal náležitý a správný obrázek. Když tak koukám kolem sebe a vidím ty spousty vyhecovaných extrémistů, náboženských fanatiků či radikálů tak radím tohle jednoznačně zakázat a nepouštět. ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Hodnotit tento film podle kvality nelze(jasný odpad). Film je nudný, režisér si vypomáhá sáhodlouhými ukázkami z jiných filmů, komentář je plytký a poloprázdný. Je to zkrátka propagandistická vata okolo prázdného tématu. Já však dávám hvězdiček 5 za hodnotu historickou. Národní socialismus logicky vyprodukoval něco podobného, jako u nás v 50. letech náš socialismus Stalinského ražení. Přišel film a němečtí soudruzi pochopili, že toto médium jim ve velice krátké době zajistí skvělou masáž lidu (mas), který potřebovali vystrašit a tím ji zmanipulovat a přitom naivně ospravedlnit svá zvěrstva, která musela přijít. Jejich socialismus našel svého nepřítele - věčného žida, tuto krysu světové populace, krysu, která skočí zezadu na každého Árijce (Němce) a beze studu jej zabije. Nevím, jak tento paskvil zapůsobil na tehdejší obyvatelstvo, z dnešního hlediska je tento film spíše reklamou na Židy. Výčet úspěchů a úspěšných Židů ve světě šel až do absurdit typu " ...Relativní Žid Albert Einstein, který maskoval svou nenávist vůči Němcům za nesrozumitelnou pseudovědu...". Tvůrci se neštítili kritizovat židovské nehumánní zabíjení zvířat, kdy tomuto "problému" věnovali poměrně hodně prostoru s teatrálním upozorněním na to, že následující záběry budou drastické, aby následně dali vůdci do úst nějaký ortel o tom, že ž v roce 1933 zakázal takové zacházení se zvířaty. No... Film samozřejmě končí přehlídkou árijských týpků, kteří znamenají budoucnost Německa a lidstva. Myslím, že tento flm by neměl nikdo zakazovat, ale naopak by se měl stát známým mementem pro salónní socialisty všech typů a měl by otevřít oči všem, kteří se tak rádi angažují pro všechny svazky na národních principech. Zakazování a tabuizování těchto historických faktů je něco jako popírání holocaustu. Přitom propagovat komunismus, tohoto bratříčka německého nacismu, který má na kontě kolem 100 mliónů mrtvých, nikoho až tak nedráždí. ()

Aintcha odpad!

všechny recenze uživatele

Myslím že tento takzvaný "dokument" může být z historického pohledu důležitý, ale já nemůžu jinak, než hodnotit jako odpad!. A opravdu se jedná jen o rádoby "dokument", protože pravý dokument by měl být pravdivý. Tady se divákovi od samého začátku dostává pouze samé lži.LŽI, LŽI, LŽI. Ale všichni víme za jakým účelem byl tento film natočen. A tak chápu, že v té době tento "dokument" dokázal splnit svůj úkol. Dlouho jsem přemýšlela, jestli mám toto vůbec hodnotit nebo komentovat. Nakonec však hodnotím tak jak hodnotím, protože tohle je opravdu hnus. ()

Anagram 

všechny recenze uživatele

Jak hodnotit film, který dokázal rozbouřit davy lidí proti židovství? Tento dokument je samozřejmě plný lživých informací, ale zároveň, je ve své podstatě geniální v tom, že představuje, jakou sílu má propaganda a jak média dokážou ovlivnit lid. Hippler a Goebbels to věděli a patřičně toho využili. ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

První film z PVP Evropské právní dějiny a film. Propaganda a ještě k tomu takto zvrácená by měla být automatický odpad, ale i ona se dá zhodnotit, takže dávat odpad je přehnané. První polovina o krysách aka Židácích je fakt dobrá. Na to sem chvilkama skočil i já. Šeredné ksichty, špína a lichvaření. Takto někoho vykreslit, tak málokdo je bude mít rád. Druhá polovina to už je o dost horší. Jelikož ukázali, že Židi nebyli jen nemakačenka, ale umělci, herci, prostě cokoliv, tak přestali zapadat do škatulky vyvrhelů. A navíc Einstein a jeho pseudověda? To určitě, náckům by se časem zatraceně hodila. Prostě spíš dokument než propaganda tady. Ale možná i to byl účel. Košer zabíjačky byly hnus a jsou hnus i dnes, ale kdo je z dědiny tak ví svoje a máme svobodu vyznání. Stejně je to celkově zakázané jen s konkrétními výjimkami, takže to jde. 3* ()

petz1985

všechny recenze uživatele

bohajeho.Toto je opravdu naprosté peklo německé propagandy, pro mne naprosto nehodnotitelné, protože se vymyká většině věcí co jsem kdy viděl... nudí, ale zároveň vyvolává mrazení v zádech. shrnout se to dá asi tak, že židé mohou za všechno včetně zemětřesení a zatmění měsíce, jsou to největší skety této galaxie a navíc smrdí od hlavy... no opravdu nechutný vrchol nacistické propagandy ()

x_ander

všechny recenze uživatele

Tomuto "dokumentu" se jednoduše nedá udělit jakýkoliv počet hvězdiček. Je to jen typická fašistická propaganda, ze které víc než kdy jindy uvidíte, jací byli nacisti hajzlové. Jako výuková pomůcka do hodin dějepisu (ja sám jsem to viděl v rámci semináře dějin na vysoké) to má velkou hodnotu, jako "film" se to hodnotit prostě nedá. ()

Kapikova

všechny recenze uživatele

Vyvstává pro mne problém, zdali film hodnotit podle toho, jak byl natočený, nebo podle toho, zdali mne zaujal ANEBO, jestli mne přesvědčil. Což by u tohoto filmu znamenalo splnění toho hlavního účelu, pro který byl natočen (i když vlastně všechny filmy jsou natočeny, aby své diváky přesvědčovali o jisté vizi, kterou měl jejich autor). A pouze zhruba si mohu představit, co tento film udělal s lidmi, kteří neměli možnost si pravost informací nikde ověřit. Nejen výprava, ale i vizuální, neverbální prostředky, forma kamery a záběrů pracují pro autora, aby ještě umocnili podvědomou hrůzu. Hluboká a drsná hudba nás provází skoro po celý film. Záběry na špinavé, zarostlé, bezzubé lidi a hluboký, temný hlas vypravěče se mžikem změní, když kamera zabere usměvavou, silnou árijskou mládež, která se bezvýhradně skládá ze statných modrookých blonďáků a vysokých, štíhlých blondýn, s úsměvy na tvářích. K tomu grafické vizualizace, jak vypadá "zašpinění Evropy onou verbeží" a ukázky, jak strašlivě by nejen Evropa, ale i celý svět mohl dopadnout, pokud se s tím něco neudělá. Autor/vypravěč si bral k ruce mnoho podkladů (drtivá většina samozřejmě lži, ale lidé tehdy to nemohli vědět) ovšem pro splnění dojmu, že je autor sypat z rukávu nekonečno argumentů proti existenci Židovského národa, dostačující. Je těžké soudit, když tehdy nebyla možnost se informovat, a když lidé neměli po ruce nic lepšího, než svůj vlastní úsudek. ()

Reklama

Reklama