Reklama

Reklama

Věčný žid

všechny plakáty
Německá říše, 1940, 62 min

Režie:

Fritz Hippler

Scénář:

Eberhard Taubert

Kamera:

Erich Stoll

Hrají:

Harry Giese (a.z.), Rosa Luxemburg (a.z.), Max Reinhardt (a.z.), Rosa Valetti (a.z.), Curt Bois (a.z.), Charlie Chaplin (a.z.), Albert Einstein (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Produkce pověstného filmu „Der Ewige Jude“ je dnes zakázána a tento film může být promítán pouze za splnění předem stanovených podmínek. Film Věčný Žid je jedním z názorných prostředků, na kterých lze demonstrovat přípravu holocaustu nacistickým režimem. Protože tento film má silný propagandistický obsah, může být uváděn pouze na uzavřených vědeckých seminářích a musí být doprovázen vysvětlujícím komentářem. V Německu se toto omezení týká asi 40 filmů vzniklých v období 1933 – 1945. Režisér Fritz Hippler označil tento film po skončení války jako „Negaci všeho lidského a humánního“. Při jeho premiéře dne 28. 11. 1940 hovořil však v této souvislosti o „symfonii odporu a hrůzy“.

Věčný Žid je druhem štvavé propagandy proti příslušníkům židovského národa, který nebyl jiným filmem nikdy překonán. Je považován historiky jako část propagandistické přípravy na tzv. řešení židovské otázky. Velký podíl na vzniku tohoto filmu měl ministr propagandy Joseph Goebbels, který v říjnu 1939 nařídil zhotovit tento antisemitský propagandistický film.

Der ewige Jude se v období Třetí říše promítal ve dvou verzích: 1. verzi pro dospělé, 2. verzi pro děti (byla promítána od 16 hodin a neobsahovala scény rituálního podřezávání dobytka). Taktika snahy o „odlidštění“ nepřítele: „znázornění lidí, kteří už nejsou lidmi, nýbrž zvířata nebo obtížní hmyz, který může být a musí být zničen.“ (Hans Jürgen Brandt)

Peter Bucher označuje tento film jako „osvětový film, s jehož pomocí měly být připraveny a provedeny plánované deportace.“ Film sám sebe nazývá dokumentárním, o dokumentární film se ale nejedná, nýbrž pouze o krajně tendenční kompilaci, která byla vytvořena z různých materiálů:

1. Filmový materiál z polských ghett, který byl pořízen v říjnu 1939 – zobrazení chudoby panující v lidmi přeplněných ghettech
2. Prosionistické filmové záběry z Palestiny, které ale byly použity v jejich protikladném smyslu
3. Ukázky z hraných filmů (Německo, USA), původní komentář se stal objektem manipulace
4. Trikové záběry – které měly znázornit diasporu Židů
5. Fotografie – z archivu Institutu pro studium židovské otázky (4daPeace)

(více)

Recenze (143)

Thomak

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit hvězdama, perfektně natočenej propagandistickej "dokument", ze kterýho mě až mrazilo v zádech. Velice schopně překrucuje fakta a vykládá si je po svym. Nazval bych to z dnešního zpětnýho pohledu děsivym veledílem, který určitě zanechalo ve svejch současnících silnej dojem - že Židé nejsou lidmami. ()

Trinculo odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud se zajímaté o dějiny propagandy, holokaust a způsoby toho, jakými může být člověk zblbnut v moderní době v podstatě velmi primitivními věcmi, tak je to pro vás povinnost. Ve filmu se ale nesetkáte s ničím, co už neznáte. ()

kpt.Johanson odpad!

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu se těžko posuzuje, jaký dopad takový snímek měl na diváka ve své době. Nutné vždy je si uvědomit, že ještě pár let před jeho vznikem byl film němý, mnohdy doplněn klavírní hudbou přímo v promítacím sále a to takovou, kterou uměl hráč zahrát. Dnes působí jako poněkud delší filmový týdeník, jaké jsme mohli vídávat v kinech i televizi v dobách socialismu. Nejde o nějakou vrcholovou filmařinu, ve své době, však musela působit přímo démonicky. Dá se to přirovat k filmům, které jsme viděli v dětství jako nové a při nichž jako starší jen kroutíme hlavou, co nám na těch nepovedených efektech, na nichž je idět každé dosazení do jiného obrazu, přišlo tak realistické. V takovém kontextu nám snad může dojít i to, jak silně musel na svého soudobého diváka zapůsobit takový film. Vystupňovaný přesně tak, jak měl. Závěrečné pasáže z porážek dobytka museli pro lidi ve městech působit naprosto ohavně. Působí tak ostatně i dnes. Ovšem iluze stranou ani dnes nejsou zvířata uspávána anestetiky a není to tak dávno, kdy utekli na veřejnost záběry z jatek a házení prasat do jámy... Celková konstrukce je přitom jasná "Jsi naštvaný?" "Nemáš to co bys podle tebe měl mít?" "Jsi nespokojený?" "Nemáš co jíst?" "Nemůžeš si koupit auto?" "Ano, měl bys být naštvaný!" "Máš právo na to to všechno mít." "Kdo může za to, že to nemáš?" "Jsi to ty?" "Nejsi! Může za to žid" "Je ohvaný a ty ho teď můžeš nenávidět." "Ano nenávidět, a je to legální." "Co legální, je to správné!" "Správné? Pch.. Je to morální." "Ano, je to tvá morální povinost, nenávidět žida." Puf... rázem jsou zapomenuty křivdy z jiných stran a vše spadá jen na jednu půdu. Ten film je vlastně geniální. Manipulace nejčistšího zrna. Takhle nějak si člověk může představit vábění ďábla, když drží brzk a říká "Podepiš, svou vlastní krví." A to doslova. Jeden by zvolal skoro "Bravo!" cíl, jež jste si filmem určili získat je naplněn. Rád bych dal pět hvězd. Málokterý film, jakéhokoli žánru, ať už horor, krimi, nebo akční, který je s tím účelem natočen, splní svou úlohu tak skvěle. Dost často vznich vzejde paskvil až si divák říká "Cože? Akční film? Komedie to byla a ještě bez humoru." To se tady nemůže stát Tohle je Hejt nejvyšího zrna. Hejt, který splnil svůj účel do punťíku. Hejt, který tě naučí nenávidět. A právě proto dostane ode mě "Odpad." a dostal by i méně. Je to jen solidně natočený odpad, stejné úrovně jako pořady páně Soukupa na Barandově, ovšem natočený tak dobře, jak si pan Soukup nemůže ani nechat zdát. Proto je třeba co nejostřeji zakřičet "Odpad!" "Hnus!" Něco co si ani nezaslouží být považováno za film a ani za špatný vtip. Byť nadlehčeně, tak přesto výstižně bych tedy zhodnotil tento film slovy klasika. "Chce se mi zvracet!" Zvracet nad tvůrci takového škváru. ()

ujo_chmel 

všechny recenze uživatele

Tak toto je špecifické. Je to propaganda, zmes účelne nastrihaných obrazov za neustáleho rozprávania akéhosi "Hetzera". Zaujímavé a z prvej ruky. ()

Climacterix 

všechny recenze uživatele

Naprosto profesionální demagogická propaganda, svinstvo nejvyššího řádu/neřádu... Čtyři hvězdy za technické zpracování a rovněž za to, že člověk alespoň vidí, kde se bolševici či reklamní a mediální agentury učili... ()

RXP 

všechny recenze uživatele

Mal som problém ako hodnotiť tento Hitlerov artový počin. Keby to to mám brať ako propagandu, tak tomu dám štyri,ale propaganda je predsa vždy len zprznený dokument s množstvom zaručených informácií, ktoré majú za úlohu ľudí k niečomu motivovať.Film bol natočený už počas vojny,keď väčšina ovečiek bol presvedčená, tak si myslím že to veľkú mienkotvornú hodnotu nemalo. No napriek tomu som sa neubránil myšlienkám, čo to dokázalo spôsobiť. Krásná robotnícka propaganda, veľmi podobná červeným hviezdam, kde robotníci makali a zastávali tú stranu dobra proti zdegenerovanej morálke nepriateľa, ktorý bol vykreslený podobne ako kapitalistický diabli. Ešťe nechápem, prečo sa Nacizmus označuje ako extrámna pravica,keď to bol národný socializmus...asi ľudí mýli, že mali vo zvyku ukazovať koľko snehu napadalo. ()

frantad 

všechny recenze uživatele

Určitě stojí za zamyšlení, mnoho myšlenek z tohoto filmu formuloval již v roce 1920 americký podnikatel Henry Ford ve své knize Mezinárodní žid. Zajímavé také je, že i když šlo o propagandistický film, autoři si nemuseli vůbec nic vymýšlet a asi proto je dnes projekce filmu zakázaná (kým asi ?). ()

ssarka odpad!

všechny recenze uživatele

mám jen jednu otázku..za co u tohoto počinu dáváte hvězdičky..za myšlenku? nebo zpracování? nebo dialog? nebo kameru? nebo " herce" ? nebo exteriéry? a pokud se bavíme o manipulátorství a dezinformacích,tak za to se snad tady hvězdy nedávají,nebo jo? a jen abych doplnila,ano Židé jsou nenávidění již od starověku,to si opravdu Němci nevymysleli sami,ale PROČ?? protože umí zacházet s penězi a vždy uměli obchodovat a to se holt ostatním lidem nikdy nelíbilo..protože kdyby nežidé uměli taky tak dobře shromaždovat majetek a měli v genech zakodovaný obchod a jak na něm vydělat,tak by si úroky vymysleli sami...dobře je to vykreslené v Kupci Benátském,ale já tam prostě fandím Shylockovi-flušeš na mě,nazýváš mě prasetem a celý život ponižuješ mě a moje blízké a pak chceš půjčit?? a když nemáš na vrácení,tak chceš milost ?? a proč vlastně Hitler šel po Židech a likvidoval je...protože měli peníze a ty on potřeboval..a pro koho??ne pro chudé lidi ve svém státě,ale pro sebe,válku a moc.... na závěr jen podotýkám,že hypotéku mám..:D ()

slavikzbojni 

všechny recenze uživatele

Spracovanie na vysokej úrovni- preto to malo aj taký dopad- Nebudem sa tu šíriť o mojom vlastnom postoji- ale rád by som upriamil pozornosť na to, že veci sú väčšinou INÉ v živote jna plátne, ako sa zdajú na prvý pohľad. A to platí najmä pre oba extrémy- mínusový aj plusový. Keď staroegyptskí žreci si udomácnili kmene HABIRU--- čiže Hebrejov, naučili ich pracovať s peniazmi, viesť hospodárstvo, stavať, a veriť, ako aj obchodovať, možno ani neušili, čo stvorili pre službu sebe. Lebo Habiruovia boli vytvorení(Hebreji) ako služobní ľudia. A to vlastne je tu dodnes....a dejinné prenasledovanie? V dejinách vždy ten, kto slúžil, sa usiloval zo služby odísť, vyvliecť sa z nej, - a pán vždy na to zareagoval... ()

Pokri 

všechny recenze uživatele

V podstate nehodnotiteľné, ale ako dobový dokument dokonalé pre vcítenie sa do života bežných Nemcov a toho, prečo pre nich nebolo problematické stotožniť sa s činmi vládnucich nacistov. V tej dobe muselo byť jednoduché prijať takýto dokument ako stopercentne pravdivý. Propaganda fungovala vždy a vždy bude, len dnes musí využívať sofistikovanejšie metódy. Večný žid je ako materiál o vtedajšej propagande určite užitočnejší ako súčasné dokumenty z prostredia II. svetovej vojny. Práve preto, že je autentický. ()

Blady.Mery 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě co se týká etického a morálního hlediska, nejde jinak, než tenhle film odsoudit. Ale určitě je užitečné ho vidět, aby se člověk seznámil s tím, jak jednoduše lze vytvářet propagandu. Stačí random obrázky z ulice, obličeje lidí s ošklivými zuby, nějaký ten graf plus ten správný vemlouvavý komentář a neštěstí je na světě. ()

nakedsoul

všechny recenze uživatele

Taky se zdržím hodnocení. No komunistické týdeníky jsou proti tomu večerníčky na dobrou noc. Ale přišlo mi to chvílemi šíleně povrchní a hloupé. Je fakt, že se to dneska nedá vůbec hodnotit téměř 70 let od uvedení. Nevím jak by to na mě působilo v té době, kdybych žil někde v Berlíně v době po krizi třicátých let. A Hitler díky Autobahnu, Zbrojení atd. mě dostal na vyšší životní úroveň. Tomu to tam asi nebaštili jen lidi s nízkým IQ. Těžko lidem v kinech ukazovali židovský hromadný hroby, když tam píšou u zabíjení krav, aby citlivější odešli... Ale jinak síla, děs... :( ()

sister 

všechny recenze uživatele

Odmyslím-li si ideologický obsah a pohlédnu-li na tenhle kousek očima člověka, kterého propaganda zajímá po formální stránce, musím uznat, že je to jeden z nejpůsobivějších pseudodokumentů, co jsem kdy viděla. ()

Budulínek 

všechny recenze uživatele

Film je pochopitelně ukázkové dílo propagandy. Je mnohem nebezpečnější, protože až do poslední třetiny je film takovým popisným skoro-cestopisem, který popisuje život židovské komunity. Nevtíravě se Vám tvůrci snaží vnutit negativní dojem. Účel film ve své době asi plnil. Jediným kladným prvkem je to, že jeho sestříhané části používám ve výuce... ()

Zabiak 

všechny recenze uživatele

Tento film by neměl být zakázán, měl by být povinně pouštěn a vysvětlován. Aby lidé věděli jak je jednoduché je zmanipulovat k těm největším zločinům. ()

Reklama

Reklama