Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První část dokumentárního projektu OLYMPIA zobrazující letní olympijské hry konané roku 1936 v Berlíně. Po prologu připomínající původní antické olympijské hry následuje přehlídka národů a jednotlivé soutěžní disciplíny konané převážně na olympijském stadionu. (ČSFD)

Recenze (50)

Prekarkar 

všechny recenze uživatele

Tak pokračuje mé poznávání Leni Reifenstahl. Tento film je pro mě něco neuvěřitelného. Jeden z nejlepších dokumentačních sportovních filmů s velmi vysokou uměleckou hodnotou. Neotřelé záběry, na tehdejší dobu nevídané. Citlivé dvojexpozice, nové úhly pohledu! Prostě skvost. A kdyby měl někdo problém s propagandou, tak ať se podívá na některé filmy a dokumenty natočené v Čechách mezi léty 1948-1989, že? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na začiatku bola Olympia. Odvtedy vyzerajú kompilačné dokumenty z veľkých športových akcií približne podobne. Dobový komentár, snaha o zachytenie atmosféry na štadióne, priblíženie napätia pretekov, ktoré už prebehli. Detaily, masové scény vo veľkých celkoch (pohľady na celý štadión), spomalené zábery. Mne to z ideologického hľadiska až tak patrioticky nevadilo, rovnako by takýto dokument natočili ako Rusi, tak Američania a mnohokrát vidíme ako víťazov práve Američanov. Z toho športového hľadiska je nesmierne zaujímavé porovnávať vtedajšie štýly, časy a metre s tými dnešnými, zábavné je aj sledovať, ako ťažké to mali atléti, keď museli dopadať namiesto na žinienku do piesku. No a sledovať Jesseho Owensa je kapitola sama o sebe. Lenže rovnako ako pri Triumfe vôle musím konštatovať, že stopáž je trochu prepálená a film tak pôsobí vďaka striedaniu istých typov záberov mierne monotónne. Navzdory tomu, aké geniálne tieto zábery boli a sú dodnes. Highlight: Skoky o žrdi za tmy. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Olympia, 1938 režírovala Leni Riefenstahl a je to dokument z 11. letných olympijských hier konajúcich sa v Berlíne v roku 1936. Pozostáva z dvoch dielov 1. Festival národov a 2. Oslava krásy. Ide o jeden z najlepších športových filmov s veľmi vysokou umeleckou hodnotou. Vykresľuje ľudí všetkých rás a národov ale dokument je úžasný i z hľadiska historického, pretože je tu vidieť ako bolo Nemecko sfanatizované. Z týchto olympijských hier bol prvý krát vyrobený celovečerný film oslavujúci Hitlera a nacistickú stranu v Nemecku. Ale, ktoré olympijské hry boli čisto oslavujúce olympijský ideál? Je vždy olympiáda iba o športe, vtedy to bola oslava nacizmu a dnes vplyvom obrovského marketingu je to oslava Coca Coly a Nike. Alebo sa mýlim? Po vojne Leni Riefenstahl bola štyri roky väznená Spojencami, ale ani jeden súd ju neodsúdil za vojnové zločiny. Zomrela 101 ročná najtalentovanejšia režisérka na svete. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Zrpvu se tento snímek zdá jako velmi propagandistický, což mi tedy docela vadilo. Postupem času objektivita roste a dostavuje se tak naprosto úžasný, ničím nerušený zážitek ze sledování. Je úžasné jak se za těch více než 70 let některé sporty posunuly vpřed. Už jen třeba vítěžství Finů v běhu na 10km v čase 30.15, kdepak jsou Fini i všichni evropané dnes. Skok vysoký, je neuvěřitelné že i s takovou technikou dokázal někdo skočit 2.03m. Nejvíce mě uchvátil asi maraton s neuvěřitelným množstvím poloh kamery, nápaditými záběry a úžasnými výkony, kdepak je taky ale čas 2h 29m dnes, je to síla jak se jednotlivé sporty posunuly. Jedná se bezesporu o mistrovské dílo. 95%. ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film, s takouvou uměleckou hodnotou se jen tak nevidí a já musím před Leni Riefenstahl smeknout, protože takhle se už dnes o sportu netočí. Ano, většina zde použitých záběrů se používá dodnes, ale pojetí snímků bývá úplně jiné. Celý film je hlavně oslavou lidského těla a člověka, který se dokáže vzepnout k úžasným výkonům, to se zde povedlo zachytin naprosto dokonale. Propagandu v tomto filmu, dle mého, mohou vidět jen pokrytci, protože prostoru se zde dostává všem atletům stejně (bez rozdílu barvy pleti, viz Owens). A to, že je zde několik záběrů na Hitlera je celkem logické, protože byl hlavním představitelem pořádající země (tyto záběry také vídáme i v dnešní době). Ještě samozřejmě musím vyzdvihnout technickou připravenost režisérky a celkovou úroveň a originalitu záběrů a také smeknout před nádherným prologem, jaké bych si přál vídat mnohem více u takových akcí. Abych to shrnul, jedná se krátka o mistrovský umělecký dokument a dílo celkově. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (9)

  • Na XI. letných olympijských hrách sa predstavilo 190 športovcov z Československa. Spolu sa im podarilo získať 8 medailí (3 zlaté a 5 strieborných). (GTS_PUNK)
  • Aby vynikla atletická těla sportovců, dala Leni Riefenstahl vykopat přímo na stadionu šest šachet, do kterých umístnila kamery, které snímaly sportovce proti nebi. (Jirka_Šč)
  • Adolf Hitler si odmítl potřást rukou s vítězem běhu na 100 metrů, černochem Jessem Owensem. Později prohlásil: "Lidé, jejichž předci pochází z džungle, jsou primitivové. Jejich fyziologie je silnější než tělesná stavba civilizovaných bělochů a měli by proto do budoucna být vyloučeni ze sportovních klání." (smetyl)

Reklama

Reklama