Reklama

Reklama

Tag der Freiheit! - Unsere Wehrmacht

  • USA Day of Freedom
všechny plakáty

Obsahy(1)

Tag der Freiheit představuje poslední dokumentární snímek z norimberské trilogie režisérky Leni Riefenstahl. Po Vítězství víry Triumfu vůle, v nichž byl prostor dán především ryze nacistickým organizacím, je v tomto snímku představován Wehrmacht, německá branná moc, která začíná být Hitlerem systematicky budována pro nadcházející válku. Nově vyvinuté tanky, bombardéry i stíhací letouny, to vše je ve filmu potvrzením toho, že Německo přestalo po nástupu nacistů k moci brát vážně stávající omezení armády, vycházející z versailleského systému. (ČSFD)

(více)

Recenze (11)

woody 

všechny recenze uživatele

Nejméně známá Riefenstahlová, přesto stejně povedená jako Triumf vůle ze stejného roku. Zatímco zmíněný dvouhodinový spektál zobrazuje jednotu a soudružnost Volku pod Führerem a jeho partají, ale nejde o nic jiného než umně sestříhaný záznam sjezdu. Tag der Freiheit je naproti tomu dokonalou militaristickou propagandou, která měla pozvednout ducha a morálku a ukázat sílu tisíciletou Říši. Jen si představte ty mladé lidi a jejich rodiče, pyšné a zákonů dbalé Němce, kteří museli 14 let živořit v korupcí a násilnostmi prolezlé Výmarské republice, platící obrovské reparace, kde se ze zákonů stala jen slova na papíře. Nyní v kinech viděli bravurní záběry stovek letadel a kanónů, dávajících na odiv mocnost Wehrmachtu a odhodlání napravit dávné křivdy. Dokonalý brainwashing, za který by se dnes nemusel stydět žádný pohůnek nelidského systému. (btw. tvrdit v komentářích pode mnou, že Wehrmacht se vlastně ničeho nedopustil, je nemalá demagogie. Byli to stejní zločinci jako SSáci, to jen k té odolnosti vůči dnešní propagandě a různým výkladům dějin) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

I ty pojď mezi nás! Wehrmacht tě potřebuje! Brzy ráno se umyješ v korýtku se studenou vodou, pak ti dáme snídani, zapochoduješ si, zazpíváš si a budeš náležitě hrdý na vlající vlajku se svastikou. Občas si také zaběháš, zastříliš si, poležíš si v blátě, vypálíš pár ran z děla, projedeš se v tanku, proletíš letadlem - pouze tak se z tebe stane elita národa. To je adrenalin. Kdo by odolal? ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Vlastně nevím, co se tady dá hodnotit, protože jde spíš o reklamní video než o cokoli jiného. Z filmařského hlediska to je docela průměrné, možná se Leni blýskla nějakým neobvyklým úhlem záběru, ale jinak je to jen šestnáctiminutový pohled na statečné kluky, jak si hrají na vojáčky... Skutečný vrchol tvorby Leni Riefenstahlové (a vrchol nacistické propagandy) byl Triumf vůle připadně miniserie "Olympia..." ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Nic víc než pár propagačních záběrů z vojenského prostředí a bojových cvičení. Zajímalo by mě, kolik z těch mladíků, kteří se ve filmu mihli, se dožilo května 1945. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený propagační film ve stylu "Wehrmacht tě potřebuje!" Ano, jsou to lži, ale to je u každé propagandy. A lži nic nemění na výborné kameře, líbivé hudbě a důmyslném scénáři, ukazujícím, jak je (dle tehdejší propagandy) život ve Wehrmachtu vlastně krásný a heroický. Navíc, zobrazení života tak, jak něco mělo vypadat dle dobové propagandy je vždycky zajímavé (viz Třicet případů magora Zemana, Ewige Jude, Vůdce daroval Židům město...), byť taky dost depresivní, když si vedle toho představíte koncentrační tábory (v těch ale nesloužil Wehrmacht, ale SS, W. byla klasická řadová armáda určená pro vojenské operace) nebo třeba to, jak byl "heroický a šťastný" Wehrmacht (naštěstí) po milionech vybíjen na východní frontě... P. S. Podobné filmy produkuje snad každá armáda. Dnes jsou doplněny i o počítačové hry (America's Army, a částečně vlastně i vrchol veškerých stříleček, totiž Operation Flashpoint). A pořád je to stejné. Nihil sub sole novum. Třeba jednou historie postaví Bushe vedle Hitlera a Stalina... ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

To vojenské cvičení se mi moc líbilo. Sice to bylo proti fiktivnímu nepříteli, ale bylo zde skvěle vidět, jak byl tehdejší Wehrmacht vycvičen a připraven. ()

Prince 

všechny recenze uživatele

Krátký film Den svobody, který režisérka natočila jako náborový film pro wehrmacht, ilustruje průběh propagačního vojenského cvičení, v němž se představují jednotlivé bojové jednotky v akci, momentky z ranního probuzení, mytí, snídaně... (zdroj: www.nostalghia.cz ) ()

vangobseck 

všechny recenze uživatele

Méně známá práce Leni Riefenstahl, ve stínu Triumph des Willens, je spíše uměleckou koláží několikavteřinových scén, než vypravujícím dokumentem, vytvořenou na zakázku protestující generality, která poukazovala na určitý deficit znázornění armády v Triumph des Willens. Zajímavý šestadvacetiminutový obraz dobové vojenské techniky a německé armádní doktríny. Tag der Freiheit - Unsere Wehrmacht ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Celkem obyčejné půlhodinové video ,,přidejte se k nám do armády,,. Život v armádě se tento dokument snaží zachytit, jako takové veselé skautské táboření. Pravda byla samozřejmě jiná. Film je zakončen vojenským cvičením kde lze vidět všechny ozbrojené složky jako jsou tanky, děla, pěchota, letadla …… A je vidět, že Německo se na další válku těší.Film lze shlédnout na youtube, ale nestojí to za to. ()

P/\/EL odpad!

všechny recenze uživatele

jednoznačně....sorry...ale tohle byla ještě doba....kdy se tomu měl zatnout tipec........máš co si chtěla, Leni....sorry...... ()

Reklama

Reklama