Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (198)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve druhé půli dějově utahané, ale mně to je šumafuk. Já prostě obdivuju Zemanovu invenci, miluju jeho zcela originální triky a hravou poetiku. Karel Zeman je filmový bůh, ve světovém kontextu ojedinělý filmař, na kterého naše země musí být pyšná a který má ve světě spoustu obdivovatelů. Proto všechny jeho filmy jsou za pět a kdo s tím nesouhlasí, ať si trhne :o) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Podstatnou složkou Zemanových filmů byl samozřejmě - strach. Ovšem ne hrůza či horor, ale jenom obavy o hrdiny a pocit ze skvěle prožitého dobrodružství. Ha, kdo by proboha nechtěl prožít něco takového??? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman opět dokazuje, že je jednou z největších režijních osobností české kinematografie. Měl by mu někde stát pomník nebo nějaká obdoba... Třeba Japonci asi znají Česko jen díky němu. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Tvurci sice pouzily znamy pribeh Julese Verna, ale vyklubal se z toho hodne odtazity film pro deti, kery je spise vystrasi nez potesi. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nádherný klukovský příběh z úsvitu technického věku. Estetické usazení mezi secesi a ilustrace verneovek, úžasný fantaskní svět Karla Zemana plný neotřelých animací a bizarních vynálezů, kombinovaných filmařských technik a staromilských filmových triků, ironizace měšťáctví a s ním spřízněného pokrytectví (a také obžaloba zbrojení a války) a především ta nádherná klukovská výprava plná dobrodružství a tehdy tolik módní cesty kolem světa, ztroskotání na pustém ostrově, souboj s piráty, setkání se samotným kapitánem Nemem (i když už tu je trochu senilní), vzducholodě, letadla, honičky... Nádherný klukovský svět (byť gendrově asi mírně nepřijatelný:-)) ... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč jste nedali svého syna včas do polepšovny?" Jako malý jsem chtěl prožívat dobrodružství s pěti nezletilými kriminálníky. Snad jen trochu barevnější. Jako dospělého mě to až tak moc nebavilo, ale zase jsem si užíval motorku nesplňující emisní limity snad ani v Zimbabwe, skvělý obrat prokurátora u soudu, novináře píšící s fantazií, vesmírnou čtyřveslici s kanónem a hlavně Agenta 13. Ten byl fantastický, zejména jeho odposlouchávací zařízení by se skvěle vyjímala v muzeu špionáže. A o vizuálu snad ani nemusím psát, protože to je skutečný unikát. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem tak strašně toužil prožít nějaké podobné dobrodružství. Počkat. Já vlastně pořád toužím zažít nějaké podobné dobrodružství. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ukradená vzducholoď sice nevznikla na motivy některého z románů Julese Verna, ale vychází z jejich ducha a dokonale navozuje atmosféru romantického snílkovství a naivního ohromení možnostmi moderní vědy a techniky na konci 19. století. Film je typickým dílkem Karla Zemana, plným výtvarně jedinečných rekvizit a malebného pozadí. Obsahuje celou řadu vtipných scén , jako je např. obléhání domu bulvárními novináři s otázkami typu: "Proč jste neposlala své dítě do polepšovny?", a postav, jako je např. prokurátor, který pružně mění své postoje podle vývoje situace. Snímek má v sobě protiválečné motivy, typické pro Zemanovu tvorbu, ale je především holdem dobrodružnému světu mladých kluků. Celkový dojem: 90 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ je ideální do dvojprogramu s CESTOU DO PRAVĚKU. Hlavní rozdíl mezi oběma filmy, které se (jako většina celovečerních zemanovek) odpichují od inspirace verneovkami - jeden k dinosaurům a druhý k úsměvně a romanticky nahlíženým počátkům letectví - je v prostoru, který je věnován jejich dětským hrdinům. Zatímco CESTA se plně soustředí na klučičí partičku a zcela rezignuje na jakékoli vedlejší postavy a vypravěčské linie, ve VZDUCHOLODI krade klukovskému dobrodružství značný prostor řada dospěláckých postav (podvodný a hrabivý majitel vzducholodi a jeho sličná asistentka, jí se dvořící mladý novinář, tajný agent s úsměvnými špionážními hračkami, rodiče kluků...) a jejich linek. A já osobně dávám přednost modelu CESTY. Film je pastvou pro oči a tasí spoustu roztomilých gagů a nápadů (moc se mi líbil úvodní soud s kluky s předešlým shrnutím klukovin, kterými lidstvo trpí od počátku světa), ale značně vázne, co se týče hloubky postav, děje a tempa vyprávění. Což je důvod, proč mě zemanovky vždy mírně nudí. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

co dodat.. dalsi z klasik Zemanovy magicke vizualni dilny.. sice trochu prilis detinske, nerealne a divne, ale vizual to vsechno prekryva a ta tajemna rada v Praze... hehe. Nostalgie jak hrom. 8.5/10 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dodnes mě nejvíc na filmu fascinuje Karel Effa a jeho vynálezy (autokůň :-)). Možná právě proto mám ze všech hraných filmů Karla Zemana tuhle oslavu klukovského dobrodružství asi nejraději. 100%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Starý, dobrý Karel Zeman. Jeden z jeho najznámejších filmov. Dobrodružný let piatich pražských uličníkov "Ukradnutou vzducholoďou" až na ďaleký, exotický ostrov. Ich konfrontácia s nebezpečnými zločincami, stretnutie s legendárnym kapitánom Nemom a hrdinský návrat domov. Banálny príbeh, ako vystrihnutý z niektorého románu Julesa Verne. Jeho vizuálne spracovanie je však proste očarujúce. Majster Karel Zeman je pre mňa veľká, režisérska autorita. **** ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Nabízený let zdarma vzducholodí se změní v největší krádež. Kvalitní film z 60.let na motivy Julese Verna. Karel Zeman nezklamal a o velké dobrodružství není nouze. Na tu dobu klobouk dolu. ( Hodnocení: 7/10 ) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Klukovská romantika stříknutá Verneho dobrodružným vizionářstvím a navěky kultovní film díky Zemanově vizuálnímu zpracování. Jako dítě jsem tenhle film naprosto zbožňovala a ráda se na něj někdy podívám i coby stará, ochechlaná rašple... V posledních 10 letech se mi tato podívaná bohužel jaksi vyhýbá. 91% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Rok 1966? Neskutečné. I kdyby nešlo o dobrodružnou verneovku, i kdyby snímek neměl žádný děj, režijní uchopení je tak hravé a vizuálně přitažlivé, že by mě to bavilo. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Další úžasný Zemanův film. Zpracování se mi tak mo clíbí, že přihmouřím oči nad špatným příběhem a některými hereckými výkony. Zeman prostě dokázal přenést na filmové plátno vše a to opravdu originálním a unikátním způsobem. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Neustálými nápady překypujicí K.Zeman. Film i po letech stále okouzlující, výtvarná stránka jako vždy nádherně poetická - evokace starých verneovek dokonalá. Ani zde si nemohl režisér nechat ujít zesměšnění armády. Ve vzduchu, na zemi, pod vodou - touha člověka vynalézat je zřejmě nekonečná....viďte, pane Zemane. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jako každý Zemanův film, i tenhle si pohrává s fantazií malých kluků, no možná i malých holek, i když mojí mladší ségru tohle nikdy nebavilo, zatímco já bych na to čuměl pořád:-) ()

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama