Reklama

Reklama

Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se tak trochu náhodou ocitnou v neobyčejné situaci. Na pražském Výstavišti kluci využijí příležitosti letu vzducholodí zdarma a vyráží vstříc senzační vzduchoplavecké cestě. Majitel vzducholodi ale překroutí celou situaci a vzniká poprask. Novináři se honí za senzací ukradené vzducholodi, vážení pánové se pohoršují nad dětskou zločinností a rodiče dětí je jen těžko brání před přísným soudem. Majitel vzducholodi Findeys chce využít její zmizení k propagaci své firmy a podvodu s falešným nehořlavým plynem. Nicméně nehořlavý plyn není úžasný vynález pouze pro létající steampunkové stroje. O jeho ukořistění se snaží také jedna vojenská mocnost, která vysílá podlého agenta s všemožnými vychytávkami, aby se zmocnil vzorce na nehořlavý plyn. Kluci chtějí obletět celý svět, ale vzducholoď havaruje na vzdáleném ostrově, kde na ně číhá nemalé nebezpečí. Díky pomoci kapitána Nema a odvážného novináře Ardana nakonec kluci všechny nástrahy překonají a vrátí se domů. Odvěký souboj nespoutaného mládí a přísného světa dospělých končí vítězně ve prospěch dětí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Když jsem jako malý viděl tento film chtěl jsem taky uletět se vzducholodí a prožívat velká dobrodružství. Příběh pro každého, kdo zůstal v srdci mladý a ve mě zanechal celoživotní lásku ke vzducholodím. Jako vždy se může Karel Zeman pochlubit podmanivým a hlavně nápaditým výtvarným pojetím a světem plným fantastických vynálezů. Díky žlutému filtru má film nádech starých časů, ale i přes barevnou jednolitost si pan režisér stále hraje s jednotlivým barvami a dává obrazu osobité kouzlo. Výrazně je cítit věnování průkopníkům letectví, kdy každý zdárně uskutečněný let byl velkou událostí. Rovněž jsem silně vnímal věnování dětem a jejich nevinným duším, které jsou plné bezbřehé fantazie a musí dennodenně svádět svůj boj o místo na slunci s pokryteckými a konzervativními dospělými. Pětici chlapců hrdinům našemu příběhu se shodou okolností podaří uletět se vzducholodí, která je převratným vynálezem. Strhne se pěkný poprask a po stopách vzducholodi a chlapců se vydají vojáci i tajní agenti, kteří chtějí získat formuli tajemného nehořlavého plynu. V divoké bouři se jim podaří dramatické přistání na tajuplném a zdánlivě opuštěném ostrově. Do příběhu tak vstoupí kapitán Nemo se svým legendárním ponorným člunem Nautilus, protože ostrov je jeho skrytou základnou. Nepřijdeme ani o krásnou dívku Katku v nesnázích a loď plnou zlotřilých padouchů. Na záchranou operaci se vypraví redaktor Marek ze světoznámého časopisu Světozor a prázdniny bez rodičů směřují k velkému finále. Hřejivá pohádka pro malé i velké dobrodruhy. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Starý, dobrý Karel Zeman. Jeden z jeho najznámejších filmov. Dobrodružný let piatich pražských uličníkov "Ukradnutou vzducholoďou" až na ďaleký, exotický ostrov. Ich konfrontácia s nebezpečnými zločincami, stretnutie s legendárnym kapitánom Nemom a hrdinský návrat domov. Banálny príbeh, ako vystrihnutý z niektorého románu Julesa Verne. Jeho vizuálne spracovanie je však proste očarujúce. Majster Karel Zeman je pre mňa veľká, režisérska autorita. **** ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Cesta do pravěku mi vždycky přišla moc didaktická, Baron Prášil (navzdory skvělým momentům a M.Kopeckému) místy trochu pomalý, Zemanovy pozdní animované horory jsou geniální, ale nemohl jsem po nich usnout. Tento film pokaždé naplno podnítil mou klukovskou fantazii (verneovky jsem četl za onoho klasického svitu baterky) a do kina jsem na něj chodil znovu a znovu mimo jiné proto, abych si pořádně zapamatoval hlavní hudební motiv. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Výpravné dobrodružtvo, ako sa na Zemana patrí. Málokedy je vo filme toľko vynálezov a trikov na svoju dobu úchvatných, ktoré aj dnes pôsobia veľmi príjemne. Verneovky si Zeman pretvára na svoj obraz, dodáva im nové myšlienky a vtip a tak aj žralok môže zhltnúť lodný kanón, uviaznuť na dne a to ešte nie je koniec jeho trápenia. –––– Zavřít až budou černí... Zavřít je málo, patří na šibenici! ()

anais 

všechny recenze uživatele

Výtvarně, technicky, hudebně...opět geniální. Ale bohužel trochu selhává scénář, který příběh zbytečně dělí na dva celkem rozdílné světy, přičemž pořádně nevynikne ani jeden - chlapecké dobrodružství na tajuplném ostrově je prokládáno technicistním světem dospělých, kteří se honí za patentem nehořlavého plynu. Ani jedna větev pak nemá potřebnou dramatickou kontinuitu. Ke chlapcům nepřilneme tak, jako v Cestě do pravěku, a příběh dospělých je spíš dozvukem velkých témat Vynálezu zkázy a Barona prášila. Film však selhává ve srovnání se svými předchůdci, ale sám o sobě je opět naprosto neuvěřitelnou podívanou. která nemá ve světové kinematografii obdoby. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Dobrodružstvo piatich pražských chlapcov malo byť pôvodne prvou časťou nerealizovaného päťzložkového cyklu filmov pre mládež, ktorý mal niesť názov "Tajuplný svet Julesa Verna". (Raccoon.city)
  • Ulici, na ktorej sídli redakcia časopisu Světozor, na dolnom konci dominuje veľká bránová veža s orlojom. Táto veža stojí v rumunskom meste Sighișoara, rodisku Vlada Țepeșa - Drakuly. Vo filme sa objaví minimálne 2-krát. (Jarek678)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama