Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Recenze (404)

Kanibal 

všechny recenze uživatele

Filmy Karla Zemana bez výhrad adoruji a nehodlám na tom něco měnit... snad se mi ještě nestalo, že bych si nějaký v TV nechal ujít. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman sa nezabudnuteľne zapísal do histórie filmu. Aj tento film je fantastický - ak si uvedomím, že je vyrobený doslovne na kolene, je to famózna robota. Ja som na tomto filme vyrastal......90%. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Ja si nemohu na nic stezovat, nenasel jsem nic co by mne iritovalo ci navozovalo negativni pocity.Myslim ze by jsme meli dat vsichni 5 hvezd a to jenom pro to ,ze jsme toto v 58 roce byli schopni natocit a ze za timto filmem je znacka made in Czech na coz by jsme meli byti pysni.Rad bych se omluvil panu Treglovi,ktereho jsem vubec nepoznal v jeho roli a to presto ,ze jsem jeho fanouskem. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Spracovanie Karla Zemana podľa Verneových vizionárskych kníh hodnotiť je veľmi zložité.Pred 50-timi rokmi to bol v trikovej stránke dnešný Transformens.Tým patrí pánovi Zemanovi veľká poklona.Spojenie hraného filmu s animáciami podobné Ceste do praveku.Tam ma ale uchvátil príbeh a určitá nostalgia na detstvo.Vo Vynálezu zkázy mi tu tie pocity schádzali .Avšak na doplnenie filmových vedomostí,resp. Zemana a ranných československých animákov hodné k zhliadnutiu . ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Vedle Barona Prášila asi nejlepší trikový snímek Karla Zemana. Román Julesa Verna zpracoval opět vynikajícím způsobem a opět nechal se inspirovat dobovými ilustracemi románové předlohy. Přestože film natočil prakticky s poměrně v té době neznámými herci, nic te neubralo na kvalitě snímku. Naopak geniální režisér dokázal, že když někdo umí, tak umí natočit dobrý film s kýmkoli. ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Barvitý svět Julese Vernea ožívá skrz kouzelný pohled Karla Zemana. Díky svému povedenému trikovému provedení je i poctou průkopníku kinematografie Georgesu Méliesovi. Na plátně tak defilují fantastické lidské vynálezy, kterými se člověk snaží podmanit vzduch, zemi i moře. Ukáže nám, ale i bujný života, který se skrývá pod mořskou hladinou. Vydejme se tedy na výpravu za dobrodružstvím, která má však i svůj silný morální přesah a zabývá se tématem zneužití vědy pro válečné účely a právem silnějšího. Hlavním hrdinou příběhu je muž pevných morálních zásad inženýr Šimon Hart (Lubor Tokoš), který je asistentem geniálního avšak naivního profesora Rocha pracujícího na objevení ničivé výbušniny. Vynálezu se chce za každou cenu zmocnit hrabě Artigas loupeživý rytíř moderní doby, který jeho zneužitím chce dosáhnout světovlády. Proto oba vědce unese do své tajné laboratoře na tajuplném ostrově. Nerovný boj o záchranu lidstva tak může začít. Film vznikl v době, kdy studená válka hrozila přerůst v jadernou apokalypsu a je v něm cítil silné mírové poselství a volání po lidském rozumu. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Zručnost a jedinečnost animace se nedá tvůrcům upřít, přesto mi zkrátka Zemanova tvorba úplně do vkusu nesedla. Navíc si myslím, že k propracovanému vizuálnímu konceptu by měl být i propracovaný příběh. Ten mi přijde spíše slabší a přes krátkou stopáž filmu i značně natahovaný a rozmělněný, což je škoda. Toto svým způsobem jedinečné dílo ode mne tak nemůže dostat víc než lehce nadprůměrné tři hvězdy. Film ale za vidění určitě stojí a třeba se zrovna vám do vkusu trefí lépe. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Dílo Karla Zemana mne nepřestane udivovat....to, co tenkrát dokázal vytvořit mi přijde neuvěřitelné... ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Geniální. Vnímám chybky, aby docílili potřebné stopáže, tak to trochu uměle natahovali, podvodní plavby jsou delší, než by bylo záhodno, ale jinak je to neskutečně promyšlené a propracované. Smekám, pane Zemane, smekám. A ještě dovětek- jako dítěti se mi od pana Zemana líbila jen Cesta do pravěku a animáky- zejména Pohádka o Honzíkovi a Mařence, Čarodějův učeň, Pohádky tisíce a jedné noci... Jeho Verneovky mě nebavily, nikdy jsem je nedokoukal. A není to tak, že bych se u toho dnes nějak výborně bavil. Fascinuje mě ale ta forma, ta hravost, vynalézavost, imaginace... A imponuje mi ten celosvětový úspěch, jehož Karel Zeman se svými filmy dosáhl. To je z dnešního pohledu něco neskutečného, že český tvůrce vyprodával americká kina. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně geniálně natočený film. Dokonce dnes se na něj dá pořád dívat lépe než na lecjaký dobrodružný trhák. Papírové speciální efekty jsou proste skvělé. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Zemanův film a jeden z nejlepších protiválečných filmu na celém světě-pokud i tady strana tlačila do propagandistického vyznění filmu,tak se Zemanovi podařil husarský kousek a pokud ne,tím líp. Místo realistického vyznění,jako u Cesty do pravěku,se zde nadchl původníma rytinama románů J. Vernea a stvořil originální svět plný jeho neopakovatelné fantazie sobě vlastní.Škoda jen,že tento způsob okopíroval i v dalších filmech a nevymyslel i něco jiného-nového. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Zeman bol génius. V podmienkách, aké mal dokázal vytvoriť diela, ktoré sa bez začervenania dajä označiť ako klasika. A aj keď dnešnému divákovi môžu pripadať beznádejne outdated, aj tak si svoje čaro uchovali. A Vynález zkázy je v rebríčku Zemanových filmov na prvých miestach. Takmer autentická atmosféra Verneoviek nebola podľa mňa filmovo doteraz prekonaná. ()

Shakeus 

všechny recenze uživatele

Provedení zaslouží uznání, to jistě, díky němu je film zábavný i dnes. Myslím, že kdyby byly filmy K. Zemana promítány v zahraničí v dnešní době a uváděn u nich rok výroby také aktuální, tak by to bylo bráno jako umělecký počin, který je v takovém vizuálním provedení úmyslně:-) Silně mi to totiž připomíná některé „ujeté“ filmy z dnešní doby, i když třeba kreslené. Atmosféra je opravdu nedocenitelná, kort pokud jste třeba mladší divák. ()

Milan25 

všechny recenze uživatele

Netušil bych jak parádní efekt udělá natáčet něco přes akvárium :). Karel Zeman byl prostě třída a myslím že se svými technickými nápady byl hodně napřed ve své době. ()

Sancty 

všechny recenze uživatele

Jules Verne by mal radosť. Aj cez slabšiu dejovú linku ide o filmový skvost a pre mňa o najobľúbenejšieho Zemana. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, když si člověk připomene, v jakých letech tento snímek vznikal. Jednoduše klobouk dolů před filmaři a herci. To co vytvořili je sice dnes už zastaralé, ale stále to má člověku co dát. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Budu si za svými 3* tvrdě stát. Film je to samozřejmě na svou dobu nadprůměrný. Ale oproti Cestě do pravěku, která mě oddělala úplně, mě to nejenže moc nebavilo, ale zároveň i místy iritovalo. Ano, celková originalita i velkolepost je cítit, ale na mě to prostě nepůsobí tak, jak by asi mělo. Proužky mě ničily úplně. Ať vodorovné nebo svislé. Knižní předlohu jsem nečetl. K. Zeman je mistr svého oboru, ale tento snímek si od něj do rámečku nedám. ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama