Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Recenze (406)

hippyman 

všechny recenze uživatele

v mých očích asi nejzdařilejší režisérův snímek, co jsem měl zatím možnost shlédnout, i když taky tak trochu plave v moři nedostatků a úsměvných nesmyslů... povětšinou je však vizuální stránka vydařená a především příběhově film zaujme... i díky stopáži to tedy celkem příjemně uteklo a žádná filmová zkáza vynalezena nebyla. 70% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Všichni znají, není důvod k tomuto filmu cokoliv dodávat, než že je třeba mu dát tolik hvězdiček, kolik server umožňuje. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Natočeno a dialogy namluveny pozvolně, polehounku, noblesně. Tohle je film jako by ze staré školy. Přesně takhle si představuji ideální adaptaci noblesního braku Julese Vernea. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Dejovo síce naivnejšie ako napr. Cesta do praveku alebo Ukradnutá vzducholoď, ale stále dosť dobré na príjemný filmový zážitok. Tie kulisy sú jednoducho fantastické. 75/100 ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Připadá mi znatelně slabší než Na kometě, dávám nicméně stejný počet hvězdiček, a to za báječný obrázek „věku elektřiny a páry“, naivně sebevědomého počátku rozmachu technické civilizace. Morální apel je tu na můj vkus příliš zploštělý. V dětství jeden z kultovních filmů, teď už ho dokážu brát vážně jen jako geniální osobitě zemanovskou poctu Jul. Verneovi. Těžko si představit, že by ve vystižení ducha jeho románů někdo někdy Zemana překonal. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jedno z geniálních děl série filmů pana režiséra Zemana. Tohle je 100% filmový kumšt, ruční práce. Film, který do té doby neměl obdoby a řekl bych, že tuto jedinečnost si zachoval dodnes. Tohle prostě jinde neuvidíš, buďme hrdí a šťastní, že je to výtvor československé kinematografie. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podle mě dost možná nejlepší Zemanův celovečerní film, který si své vysoké hodnocení bezpochyby zaslouží - už jen pro ten úspěch na Expo 58. Když jsem ho ale zhlédl po letech znovu, neubránil jsem se osobně určitému zklamání. Co je platné, že film tolik okouzluje svou výtvarnou stránkou, krásnou hudbou Zdeňka Lišky či skvělým obsazením, když příběh je tak prostinký a vyloženě pitomoučký, až to bolí. Ačkoli to má celé jen 81 minut, měl jsem osobně pocit, že u toho místy umřu nudou. Za sebe si zkrátka myslím, že Zeman byl skvělý výtvarník a vizionář a kdesi cosi, ale jako filmový vypravěč měl značný deficit - tenhle film by svým chatrným příběhem uspal i mrtvého. Za sebe tedy pocitově nemohu jít nad 3 hvězdy. O filmu se mimochodem zajímavě zmiňuje Jan Žalman ve své knize Umlčený film: Film si podmaňoval diváka svou starosvětskou naivitou, vtipností technických nápadů, zároveň však skrýval ještě jiný, "čapkovský" smysl: tím, jak anticipoval budoucí technické zázraky, prezentuje je jako riskantní počínání velkých dětí, opojených vlastní genialitou, vytvářel ironický, ne-li přímo sarkastický protějšek k triumfům moderní technické civilizace. V líčení těchto "triumfů" se ostatně Zeman hlásil nejenom k Vernovi, ale i druhému velkému Francouzovi - Mélièsovi. Byl za to zahrnován chválou, přesto však více pozornosti než tato "mélièsovská" fantazie a vynalézavost si zasloužila jiná kvalita: tak poetického účinku a tak harmonické souhry všech složek, včetně humoru, nedosáhl Zeman ani nikdy předtím, ani později, Nedosáhl jich v Baronu Prášilovi (1961), kde dobrodružství Bürgerova rokokového hrdiny pojal jako horečnou halucinaci moderního kosmonauta, ani v dalším verneovském přepisu Ukradená vzducholoď (1966), kde si chtěl zopakovat úspěch Vynálezu zkázy, ale zůstalo při pouhém úmyslu." ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Myslím, že k Zemanově tvorbě není potřeba nic dodávat. V případě Vynálezu zkázy bych ovšem podotknul, že pokud mám v jeho tvorbě hledat své favority, pak by Vynález obsadil některou "nižší příčku". ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Kvalitní Zemanova režijní práce s jeho výtečnou atmosférou, exteriéry a parádním námětem podle Julese Vernea, to prostě nemohlo selhat. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních českých filmů, u kterého když řeknu, že je tam dost akčních scén, nedostane každý záchvat smíchu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najlepšie spojenie animácie a živého herectva, najlepší žánrový československý film, najlepšia adaptácia Verneoviek a najlepší film Karla Zemana. Lepšie, ako vysokorozpočtová americká vereneovská adaptácia 20 000 míl pod morom. Porovnávať podmienky ich tvorcov je úplne zbytočné. Filmy Karla Zemana vyšli na dvd aj v Japonsku, u nás myslím ešte vôbec. Môj najobľúbenejší Zeman a určite aj najobľúbenejší tuzemský film 50tych rokov. Minimálne. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě ani nenapadlo, že to někdy řeknu, ale mně se tento film skutečně líbil. Nesrovnatelně lepší film než o pár let starší Cesta do pravěku, ktará mě nepopsatelným způsobem vadila. Z Verneovek jsem přečetl skutečně jen málo, ale atomosféra těch knih na mě z tohoto filmu dýchala každým coulem. Triky byly maximálně zastaralé, ale strašně pěkně se mi na ně koukalo. Příběh samozřejmě docela chytlavý. Patřičně ocenit by zasloužila určitě i působivá hudba. Přes tahle všechna pozitiva se však stejně nezbavím dojmu, že je film zde dosti výrazně nadhodnocený. Za sebe říkám, že tento film je přes svoji technickou nedokonalost lepší než mnoho českých filmů současnosti. Rozhodně však existuje i obrovské množství filmů, ke kterým se svojí kvalitou ani nepřibližuje.3* ()

AllShallFall 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem se na Vynález zkázy strašně rád díval. Po dlouhé době co jsem se zase na to podíval, jsem byl nadmíru spokojený. Obdivuji talent jaký Karel Zeman měl. Odbivuju tu fantazii jakou dokázal režisér vtěsnat do 81 minut. Není to jediný výtvor od Karla Zemana, který mě velmi potěšil a proto i zde neváhám nad hodnocením plného počtu. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman je prostě snílek, který své sny uhňatá, zformuje a zfilmuje.. jeho Cesta do pravěku je pro mě jedním z největších dětských (a vlastně i dospělých) filmových dobrodružství. A Vynálezem zkázy Julese Vernea "jen" pokračuje tou skvěle vyšlapanou cestičkou. :) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vynález skazy sa mi ťažko hodnotí i komentuje. Niektorí moji rovesníci vyrastali na Mayovkách, z ktorých som neprečítal ani jednu. Na druhej strane je pomerne málo verneoviek, ktoré by som v detstve neprelúskal. Uvedomujem si, že Verneho romány sú ťažko sfilmovateľné a v dnešnej dobe by už ani nemali divákov. Ani si nespomínam, že by ma film nakrútený podľa niektorého z románov Julesa Vernea zaujal. S jednou veľkou výnimkou, a tou je Vynález skazy. Neskutočná zhoda náhod spôsobila, že sa k nakrúcaniu dostal filmár s dušou, invenčnosťou a fantáziou, ktorému vyčlenili na film málo korún. Napriek tomu je výsledok obdivuhodný aj po rokoch, ktoré od jeho vzniku uplynuli. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Po letech pro mne byl největším překvapením Lubor Tokoš v hlavní roli, jehož mám zaškatulkovaného jako hodného dědečka či pohádkového krále. S Vynálezem zkázy bych si jej vůbec nespojoval, čili díky za tip slunečnice! V dětství jsem tenhle film zbožňoval, ostatně jako všechna imaginativní díla páně Zemana. Zub času se pak na něčem podobném a originálním jednoduše láme a nemá žádný vliv. Užít si tohle umění prostě vyžaduje chovat alespoň trochu tzv. lásku k filmu a za ta léta  osobně chvílemi s chutí a rád cinefilství propadám.  Pět. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Restaurace ještě zvýraznila obrazovou fantazii i vizuální a technickou genialitu Karla Zemana. Tohle je splněný sen každého kluka, který v dětství hltal verneovky. Má to snad jen jednu chybu: scénář. Postavy nejsou dostatečně zajímavé, díky tomu je příběh málo dobrodružný a děj z podstatné části odvypráví hlas vypravěče. Kdyby příběh držel tempo s vizuálem, byl by to nejlepší film všech dob. Takhle je to, jako když obdivuji překrásný obraz, za kterým je možná nějaký skrytý příběh. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Vynález zkázy bych bez většího otálení hodil mezi americká sci-fi béčka padesátých let. Verneovky jsem četl všechny, ale atmosféře a poetice Verneových románů se Zeman ani zdaleka nepřiblížil. Nedýchalo na mě to klasické dobrodružství z objevování nových světů a věcí, které jsem kdysi tak miloval. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nejklasičtější klasika, stokrát ohraná v televizi. Vizionářské dílo, a to jak námětem, tak zpracováním. Zhlediska současného diváka nicméně v porovnání třeba s Cestou do pravěku proklatě nudné a ospalé. Díky za restaurované dvd v nové speciální edici. ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama