Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Recenze (406)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nadčasové na svou dobu neuvěřitelně výpravné ale pro mě naprosto nudné. Nebudu si tady stěžovat na papundeklové kulisy, kreslené pozadí nebo směšné triky jde mi o to, že jsem se po celou dobu nudil a ačkoliv se jedná o klasiku nebudu kvůli tomu dávat plný počet. Je mi líto. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Aj keď nový Zemanov film je opäť trikovo-vyšperkovaný, doslova srší samými technickými i vizuálnymi nápadmi, nezaujal ma natoľko, ako predchádzajúci f. počin (Cesta do praveku z roku 1955), aby som bol na jeho konci rovnako, nedaj bože, viacej spokojný... Určite sa na svoju dobu jedná o revolučný filmový kus, ktorý by aj dnes mal 100 %. ohúriť svojho pot. diváka, ale niečo mi na ňom tak vadilo, že sa skrátka neodhodlám udeliť vyššie hodnotenie ? Načrtol to už môj „nemenovaný” kolega, a to v takom význame, že Hrubínov scenár (podľa námetu knihy francúzskeho spisovateľa sci-fi a dobrodružného žánru-Julesa Vernea ) je popretkávaný trojlístkom hl. postáv : profesora Rocha, megalomana Artigasa a inžiniera Harta, no činí to takým nezaujímavým spôsobom, kedy sa rež. Karel Zeman skôr, radšej zameriava na samotný vizuál a triky, že zanedbáva práve tento prístup s postavami, kde je to jednoducho - nedotiahnuté do konca, i keď na konci dochádza k vytúženej, filmovej katarzii. Všetky postavy mi boli totálne ukradnuté, pretože som sa kochal neustálymi prísunami výdobytkov vtedajšej filmovej techniky, ktorá normálne vyráža dych ! Tomuto režisérovi dám postupne šancu na to, aby som si pozrel ďalšie jeho vizionárske počiny, ktoré ma budú, podľa mňa - viac interesovať vo vizuálnej rovine, ako v hereckej ? (Ale budúci Baron Munchausen s fenomenálnym Milošom Kopeckým by mohol túto „k-l-i-a-t-b-u” už navždy zlomiť ?) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Úžasná animace a když jsem to viděl jako malý, míval jsem z toho noční můry. Sevřený děj, dobré herecké výkony. Takový Krakatit pod vodou. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Díky Cestě do pravěku si Karel Zeman asi mohl dělat co chtěl, protože výtvarné zpracování tohoto filmu skutečně nemá (přinejmenším do té doby) obdoby, a obhajovat něco tak svébytného před současnými producenty by jistě nebylo jednoduché. Zvlášť když si uvědomíme, že Disney natočil 4 roky před tím 20 000 mil pod mořem se zpívajícím Kirkem Douglasem a legračním tuleněm, tedy na první pohled mnohem diváčtější film. Ale risk se vyplatil, a Vynález zkázy je dodnes pravděpodobně nejvěrnějším zachycením atmosféry verneovek (byť s láskyplnou ironií) vůbec. Z dnešního pohledu jsou na filmu vidět určité nedokonalosti - trikové postupy jsou vlastně celkem patrné, hlavně v přechodech mezi hranými scénami, miniaturami, vystřihovanými herci atp... Ale to neubírá filmu nic na jeho kouzlu, a na historickém významu. O tři roky později dovedl Karel Zeman v Baronu Prášilovi své umění ještě o krok dál. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Zcela a totálně smekám a obdivuji práci Karla Zemana, nicméně vizuálně zajímavý svět není vždycky všechno. Když mě po půl hodině omrzí hra na "super, jak udělal asi tohle?", stává se Vynález zkázy nudnou perlou, u které se jeví 81 minut jako hodně dlouhá doba. 5/10 ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu je nejzajimavětší pozorovat, kam až sahá fantazie a tvořivost Karla Zemana. Na svou dobu je to koukatelnější a kvalitnější než mnohá sci-fi padesátých let natočená v USA, ale na druhou stranu vrchol to není. 60% ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Nemyslím že je nutné nějak se o tom rozepisovat. Stačí napsat, že je to film Karla Zemana a že ten měl padesátých letech sakra dobrou formu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Rodiče mě naučili číst dříve, než jsem šel do školy, čímž možná připravili mou vlast o nadějného sportovce, a zároveň to znamenalo, že jsem měl fázi Rumcajsů a Formanů Šejtročků poměrně rychle za sebou a po větší část mého dětství mě provázely knihy Karla Maye (snad mě za to nesundá nějaké levičácké komando) a Julese Verna. Právě u verneovek jsem strávil nejvíc času, protože kromě skvělých příběhů nabízely i fantastické ilustrace, takže mi přinášely komplexní zážitek. No, a Karlovi Zemanovi se tímto snímkem podařilo totéž. Jeho pojetí Vynálezu zkázy mě vrátilo zpět do doby, kdy jsem byl tolik nadšený z Vernových fantazií, perfektně trefilo atmosféru, kterou ve mně knihy vyvolávaly a já si nedokážu představit, že bych dnes ubral z hodnocení byť jedinou hvězdičku. Nejsem odpůrcem pokroku, vývoj musí jít kupředu a vydařené CGI vítám, film se ale nesmí změnit jen v příval digitálního bordelu bez příběhu a hereckých výkonů, k čemuž, bohužel, dochází až příliš často. Karel Zeman musel s triky pracovat postaru a ještě po téměř sedmdesáti letech je jeho snímek konkurenceschopný. Pro mě tedy určitě. / Poučení: Když chceš něco dokázat, dej do toho srdce. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Tak pěkný film už neuvidíme. Takové barvičky vyzařující z obrazovky už se k nám nedostanou. Dnes je to vše o efektech na nejvyšší úrovni. Není to ale chybou? Tento snímek je nesmrtelnou legendou, která zůstane nezapomenuta a "archivována" v mém srdci velmi dlouho. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Technicky samozřejmě úžasné, na svou dobu dvojnásob, ale příběh mě nebavil ani trochu a z dětství si Vynález zkázy bohužel vybavuju jen matně. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

podívaná, které se z magické verneovské atmosféry a zajímavého vizuálu bohužel nedaří vytěžit zdaleka tolik, kolik by šlo.. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tak jsme doma, inženýre !!" ;) Jsme doma, přátelé, i když se to z dnešního pohledu zdá jako utopie, že podobný skvost vznikl v té české kotlině, zvlášť v tak nelehkých časech !! Další Zemanův majstrštyk, další filmové zpracování Verneova románu, zase století páry a průmyslově vědecká revoluce.. A jeden se může směle naparovat, protože tohle dílo nestrpí výhrad.. Karel Zeman za pár grejcarů na koleně tvořil snímky, které i po půl století otvírají divákům huby dokořán, snímky nadčasové, do detailu vypiplané, vizuálně dokonalé a dechberoucí, s poselstvími, které i dnes, či právě dnes, mají velký smysl.. To režisér Karel Zeman byl největší z géniů, většího frajera ani v jeho filmech nenajdete !! A kdyby Jules ještě žil, tleskal by vestoje, úplně stejně jako já.. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Tá štylizácia ako z Verneho kníh môže dobre pôsobiť výlučne na kresbách v knihách, určite nie v hranom filme, kde je ako päsť na oko. Áno, Zeman bol šikovný tvorca s veľkou fantáziou a vzhľadom na dobu a rozpočet sa nepatrí kritizovať jeho "vizuálne efekty", no keď miesto hraného filmu sledujete nejaké pasikavé papierové kulisy, ktoré vám po chvíli tak začnú liezť na nervy, že sa nemôžete sústrediť na dej, ktorý je už tak dosť chabý, tak pri všetkej úcte vyššie hodnotenie dať nemôžem. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Asi nejkrásnější a nejtemnější film natočený Karlem Zemanem. Byl promítán v kinech dvaasedmdesáti zemí světa. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Nad tím zpracováním zůstává tak trochu rozum stát. Za minimální prostředky takovéhle triky! Samozřejmě je skvělé, nakolik se Zeman dokázal přiblížit Vernemu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Mélièsa som v tom hneď poznal, pretože som videl množstvo jeho filmov, taktiež Verneho som v tom poznal asi ako každý divák, proste spôsob stvárnenia je umenie, to bez pochýb. Dej už je u mňa opäť problém, lebo príbeh ma nezaujal, postavy neboli výrazné pre mňa, scénky okrem pozadia tiež nemali zväčša čaro a tak už u svojho druhého Zemanovho filmu nedokážem napísať, že by som bol uchvátený, obišlo ma to bez nejakej silnejšej odozvy, či zážitku. ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama