Reklama

Reklama

Létající Clipper

  • Československo Pod bílými plachtami (více)

Obsahy(1)

Unikátní dokumentární film o cestě jachty FLYING CLIPPER po světových mořích je unikátní možností navštívit nejkrásnější místa planety v době, kdy nebyla ještě přeplněná turisty a kdy cestování bylo pořád velkým i nohdy nebezpečným dobrodružstvím. Film nabízí nejenom skvělé záběry, ale i nádhernou hudbu (k filmu vyšel i Soundtrack) a velmi vtipný komentář. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

anderson 

všechny recenze uživatele

Réžia slovenského znenia (ŠpÚZF 1964) = SVÄTOPLUK ŠABLATÚRA - Spektakulárny dokument o plavbe lode nazvanej LIETAJÚCI CLIPPER po svetových oceánoch. Pre mňa osobne najzaujímavejším faktom na celej tejto produkcii je dobový slovenský dabing, ktorý sa vďaka zopár nadšencom - a teraz sa podržte - podarilo umiestniť aj na oficiálne nemecké BluRay vydanie, ktoré vyšlo pred pár dňami! Takže aspoň takýmto kurióznym spôsobom niekto zachraňuje naše kultúrne dabingové dedičstvo. Patrí mu za to obrovská vďaka! (15.8.2017) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem kdysi dávno viděl na obrovském plátně letního kina. Tehdy neuvěřitelný, barevný a širokoúhlý vizuální zážitek, kde se širý svět jevil lákavěji než stereoskopické obrázky v meoskopu, což bylo do té doby mé nejdůležitější obrazové médium pro poznávání ciziny. Jak jsem si tehdy toužebně přál být jedním z těch 20 námořních kadetů, kteří na školní plachetnici objíždějí Středozemní moře. Vzpomínky na výstup na pyramidu s tím závrať vyvolávajícím pohledem dolů či na letadla startující a přistávající na severoamerické letadlové lodi Shangri-la či na pochmurně barvité náboženské průvody ve Španělsku s maskovanými účastníky (kteří mi připadali jako členové Ku-klux-klanu a naháněli mi strach) mi vydržely v paměti dodnes. A po novém shlédnutí po více než 40 letech ten film svou obrazovou přitažlivost vůbec neztratil (ani když jsem jej viděl jen v podivné kopii se slovenským dabingem na Youtube). Naopak získal nádherné nostalgické kouzlo těch starých optimistických časů, kdy se všeobecně věřilo, že vývoj jde k lepšímu. A tehdy to nebylo tak zcela naivní očekávání, když v tomto filmu vidíme Jugoslávii nerozdělenou a nezničenou občanskou válkou, když vidíme, že k pyramidám se dostávalo bez asistence ozbrojené ochrany, protože islámský terorizmus byl ještě neznámý pojem, když vidíme záběry z Bejrútu, Paříže Východu - kosmopolitního okouzlujícího města, nezničeného ještě sektářským násilím. Svět počátku šedesátých let téměř jako ztracený ráj. Lze jen namítnout, že ten film svým pojetím spíše připomíná reklamní katalog cestovní kanceláře než solidní cestopisný film, což je nepochybně pravda, ale na jeho obrazové svůdnosti a nostalgickém kouzlu se tím nic nemění ()

celuloid 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních 70mm filmů, které se v šedesátých letech u nás promítaly. Obraz tehdy nevídaný, umocněný stereofonním zvukem ve mně dodnes zanechal silný zážitek. Když se octnete na palubě letadlové lodi a přímo několik metrů od vás startují nebo přistávají vojenské stihačky, sjíždíte sešupem horské serpentiny, tak se musíte držet opěradel, aby to s vámi neseklo o zem.... ()

Související novinky

Seminář 70mm filmů

Seminář 70mm filmů

14.03.2007

Do Krnova na ne-anamorfní 2,2:1! Druhý ročník unikátní filmové akce Seminář 70mm filmů proběhne ve dnech 16.-18. března v krnovském kině Mír. Promítnuto bude 13 snímků a témata referátů se budou… (více)

Reklama

Reklama