Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (1 180)

Sammya 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě nestárnoucí klasika. Prvně jsem to viděla jako malá a od té doby se k tomu celkem pravidelně vracím a nikdy se mi to neohraje. Už radši ani nepočítám, kolikrát jsem Návrat do budoucnosti viděla :D Je to výborná akční sci-fi podívaná, nápaditá a hlavně vtipná, i když to znám nazpaměť, musím se pořád smát. Nejvtipněší je samozřejmě doktor Brown, ty jeho verbální projevy děsu jsou nepřekonané. "U všech Scottů!" :D Jako malá jsem měla hrozně ráda Martyho, měla jsem pro něj trochu slabost, ale teď jsem si asi snad po deseti letech poprvé pustila původní znění a originální hlasy trochu změnily můj pohled na postavy, takže teď jsem spíš "Team George", jak by řekla dnešní mládež :) Je roztomilej. Na konci jsem vždycky strašně napjatá, i když vím, jak to dopadne, ale je to prostě nervák :) I když teda je zřejmé, že tvůrci si moc nedali práci s časovou synchronizací, vždyť je jasné, že Marty by s DeLoreanem byl u toho drátu snad 3x, než doktor zapojil všechny ty dráty konečně. Ale co :) Musím říct, že tohle je snad můj nejoblíbenější Zemeckisův film. Spielberg rozhodně ví, jaké filmy si vybírat. Geniální sountrack Alan Silvestriho je už jen doplnění trojúhelníku, jeho hudba je úžasná a ústřední téma je už klasika. Akorát po skončení mě vždycky napadnou dvě věci. To si George a Lorraine neuvědomili, že jejich syn Marty vypadá podeřele podobně tomu klukovi, co jim tak změnil v mládí život? A druhá věc je to, jak se mohlo přátelství mezi doktorem a Martym vyvinou a ubírat se úplně stejným směrem, jak psychickým, tak fyzickým, když doktor z minulosti Martyho znal? Ale to už tady jen šťourám v detailech. "Well, I figured, what the hell." ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Z dětství jsem si již pomalu nepamatoval, o čem to bylo. A tenhle film si opravdu zaslouží svůj obdiv, má totiž moc hezký příběh. Dokonce při zpracování hrátek s časem nenacházím chyby, které bez problému nalezneme i v mnohem vyspělejších filmech. Snad jen úvodní sekvence z budoucnosti, mi přijde, že herci, kteří ztvárňují Martyho rodinu neumí hrát hňupy, ani český dabing tomu moc nepřispívá, později už kupodivu vše v pořádku (spořádaná rodina jim jde). ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

35 let jsem se tomuto filmu vyhýbal. Sám nevím proč, když je sci-fi můj milovaný žánr a mám z něho nakoukáno opravdu hodně. Nu, stalo se a svým způsobem je to zajímavá zkušenost. Většina lidí ten film zná, má k němu nostalgický vztah a ztotožňuje se s obecným míněním, že je to zlatá klasika. Může fungovat jako premiéra i dnes? Když člověk viděl spoustu filmů, které se na ni odkazují, nebo jde o různé variace na stejný příběh? Může! A je to proto, že Návrat do budoucnosti je skvěle napsaný, zrežírovaný i zahraný. Ta kombinace žánrů, je navíc velmi zábavně namíchaná. 10% sci-fi v podobě, která neurazí ani zatvrzelé odpůrce žánru, 20% pro žánr dobrodružný a zbytek je komedie. Žádný thriller, žádné digiblbosti, hloupý děj... . Návrat do budoucnosti je jeden z mála filmů, kde mi naprosto nevadí předvídatelnost děje. Víte co se bude dít dál, ale přesto je to vtipné, nebo minimálně úsměvné...je to čisté. Víte, že to na vás tvůrci nezkouší, že vás nepodceňují, že se ty věci musí nevyhnutelně stát a vy se dokonce těšíte na to, že se stanou. To se mi u novodobé kinematografie, děje jen velmi málo. Čistá filmařina a já doufám, že mě pokračování nezklamou. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Návrat do budúcnosti je natoľko vynaliezavé a vzrušujúce filmové dielo, že na neho nemožno zabudnúť. Obsadenie každej zúčastnenej postavy bolo úplne perfektné a výkony boli veľkolepé.Príbeh je úžasný, je podaný dômyselne a zábavne a film ako celok je tak zábavný, že sa mu dá odpustiť bez ohľadu na množstvo nezrovnalostí v cestovaní v čase, ktoré sa v zápletke nachádzajú. 10/10 ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Jistě, že už tady bylo snad všechno řečeno, přesto mi dovolte taky říct pár slov k tomuhle filmu. Celá trilogie patří na 100 procent k mým nejoblíbenějším filmům. A troufnu si jej dát přímo na 1. místo v žebříčku. Miluji ji už od dětství a od té doby jsem ji viděl snad bezspočtukrát. Dobrodružství, romantika a cesty časem v geniálním mixu od Boba Galea pod taktovkou vynikajícího Boba Zemeckise s geniální impozantní hudbou Alana Silvestriho. Říkat něco k výkonu M.J. Foxe nebo ke ztvárnění "šíleného" vynálezce E. Browna by bylo nošením dříví do lesa. Takovýhle film se natočí jednou za sto let. Klasika, kult...............dochází mi slova. ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Výborně napsaný scénář, který vůbec nenudí, Zemeckis buduje na plné čáře. Michael J. Fox byl díky této roli vystřelen v pomyslném žebříčku popularity. Necelé dvě hoďky utečou jako mrknutí (no možná, že ne, ale jako dvě mrknutí určitě). - "V noci za mnou přišel Darth Vader z planety Vulkán a pověděl mi, že jestli nepozvu Lorraine, roztaví mi mozek." - "O tom roztavovaní mozku si to necháme jen pro sebe, dobře?" ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Nápad za milion - stačí chvilička a budoucí maminka se v roce 1955 zamiluje do svého syna, který přijel z roku 1985. Jenže když se nevdá za toho pravého, nebude ani syn. Skvělá komedie z doby, kdy skateboard byl docela novinkou a filmy ještě trochu nekorektní - kdo by si dneska takhle dovolil vyobrazit Lybijce? Jen pár otázek: Pamatuje si maminka, že svého syna potkala ještě před jeho narozením? jestliže se změnil život celé rodiny, musel se změnit i Martyho dosavadní život - měl by tedy znát obě své historie života. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Návrat do budoucnosti. To je výborná filmová série, která čítá tři fantastická filmová díla. Já, ovšem ty tři filmy neberu jako tři filmy nebo jako, prostě samostatné části, ale celou tu trilogii beru jako jeden dlouhý film, jako celek. Takže, zde ohodnotím všechny tři díly dohromady. Pro mě je to prostě jeden krásný a dlouhý filmový celek. Celá trilogie Návrat do budoucnosti vypráví příběh o Marty McFlyovi (Michael J. Fox), obyčejném americkém teenagerovi 80. let, který se přátelí s trochu bláznivým, Dr. Emmettem Brownem (Christopher Lloyd). Ten mu jednoho dne zavolá a oznámí mu, že v noci,která bude následovat, v bude v určitý čas potřebovat jeho pomoc. Když Marty tedy v ten čas, dorazí na místo, zjistí, že doktor sestrojil stroj času, na základech sportovního vozu DeLorean a chce se vydat proudem času, do jiné doby. Jenže, začnou problémy a tak se Marty, v těchto těch částech Návratu do Budoucnosti, bude potýkat s různými problémy v jiných dobách. Bude muset v minulosti dát dohromady své rodiče (Crispin Glover a Lea Thompson), kterým překazil první schůzku a hrozí, že on sám se nikdy nenarodí, dále bude muset v budoucnosti zastavit svého syna, který by jinak spáchal loupežné přepadení a byl by na mnoho let uvězněn ve vězení, bude muset změnit alternativní současnost, která vznikla v minulosti a bude muset zachraňovat svého přítele Dr. Browna před smrtí z úplně jiné doby. To vše uvidíte v těch třech úžasných, skvěle propletených, propracovaných a velice originálních částech trilogie Návrat dobu budoucnosti! Vše je navíc propleteno spousty vedlejších, menších příběhu, láskou, charakterními postavami (herci) skvělými scénkami, pěknými efekty a hlavně úžasnými a kultovními gagy! Naprosto skvělá a kultovní filmová série 80.let Roberta Zemeckise a Stevena Spielberga, na kterou se budete chtít dívat pořád dokola, protože vás naprosto uchvátí a pohltí do své mytologie. Naprosto skvělá, zběsilá, vtipná, originální jízda do budoucnosti! A taky do minulosti! Jedna z nejlepších filmových sérií všech dob! 5 hvězd za každý díl! I prostě za celou sérii! PS: Celou sérii provází naprosto bezvadná hudba! ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný jak Michael J. Fox tak doktor Christopher Lloyd... Když jsem byl malej, tak byl tenhle film jedním z nejoblíbenějších, který jsem viděl (myslím, že to bylo spolu s Nekonečným příběhem ;) ). No prostě úžasná podívaná o čemž svědčí i místní hodnocení ;) 100%. ()

Jermann 

všechny recenze uživatele

Spielberg a Zemeckis dali nejen osmdesátkám, ale kinematografii vůbec, jedno z nejkrásnějších fantastických dobrodružství, jaké kdy na plátně bylo. Nestárnoucí rodinné sci-fi, které M.J. Foxovi nastartovalo hvězdnou kariéru a hliníkovému skvostu zkrachovalého DMC dodalo zcela jiný, bezesporu legendární rozměr. Není třeba rozepisovat se o každém dílu zvlášť .. celý příběh je totiž tak precizně propletený a svět bez časových omezení tak nakažlivý, že ať dělám, co dělám, když už se jednou rozhodnu si BTTF zreprízovat, nejpozději do druhého dne mám sjetou celou trilogii. Jinak to zkrátka nejde. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších trilogií, kterou můžu vidět stále dokola. Zábavné, krásně zpracované fantasy. Ačkoliv druhý díl už není tak futuristický, jak měl být, tak jsem se i přesto náramně bavila. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Producentom filmu je Spielberg. Tam, kde on priloží ruky k dielu, tam sa to oplatí. Film nesklamal. Celkom svieža komédia, už sa teším na dvojku. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Klasika, ve které je všechno záměrně přehnané, až z toho někdy bolí uši i oči. J. Fox geniální. Nápadů na pět filmů. Holt Spielberg a Zemeckis. ()

AdaMM 

všechny recenze uživatele

No... ono to až tak moc logické a precizní (jak tady někdo tvrdil) není, protože udělat opravdu logický film o cestování v čase snad ani nejde. Ale myslím, že to nebyl záměr tvůrců - chtěli prostě natočit vtipnou a originální komedii, což se jim taky beze zbytku podařilo. Dá se na to dívat i opakovaně, člověk se skoro těší na "známé" fórky a užívá si to. Na 80. léta parádní věc :) ()

Flyer 

všechny recenze uživatele

Klasika mého dětství. Do detailu propracovaný příběh o cestování v čase a herci, kteří se pro své role snad narodili (zvláště M. J. Fox a Ch. Lloyd). K tomu úžasná Zemeckisova režie dodávající filmu tu správnou štávu, parádní Silvestriho hudba,... a takto bych mohl pokračovat dál. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Dokonalá klasika a srdcová záležitost. Tady není co měnit. Nejlepší film o cestováni v čase a jedna z mála trilogií, či vícedílných sérií, které s dalším dílem neklesá kvalita. Těch 111 minut uteče jako voda a i když jsem to viděl už 100x, finální scéna u radničních hodin mě vždycky zvedne z křesla! ()

kubin. 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie, která je plná neuvěřitelných časových paradoxů. Třeba " Marty neznám já vaší matku? " Nebo milostný románek mezi........ vy víte kým. Michael J. Fox je ve své roli skvělý a ukazuje zde naplno svůj komediální talent. Neméně dobrý je i Christopher Lloyd v roli potrhlého vědce se svojí hláškou " u všech skotů". A ještě se musí ocenit, že se scénárista neztratil v čase, jako u většiny jiných filmů o cestování časem, a vše je naprosto zřetelné a pochopitelné. ()

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama