Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Recenze (1 179)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Možná už to není nejlepší film, který jsem kdy viděl, ale v rámci mého dětství to bude už navždy jedna z nejzásadnějších událostí, které jsem zažil a to nejen v rámci sledování televize. Opravdu těžko popisovat vztah k filmu, který se stal pevnou součástí mojí historie a částečně určil i moje další životní cesty. I když se stále nejedná o starou záležitost, tak už se dávno stála kultem pro mnoho generací a podle mě jde skutečně o nadčasový snímek, který nezestárnul ani o minutu a stále má ten neskutečný drive. Marty je pořád ten správňácký frajer na skejtu, který to umí rozbalit i na kytaru a s pomocí bláznivého Dr. Browna a legendárního Deloraenu cestuje časem a k tomu ještě od sebe musí odhánět svoji budoucí matku, kterou je navíc třeba nasměrovat k jeho neschopnému budoucímu otci, aby historie zůstala nenarušená. Je vůbec možné se u něčeho tak našlapaného nebavit? ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Miluju na tom spoustu věcí, ale na prvním místě vždycky budou lícní kosti Crispina Glovera. ♥♥♥ Na druhém místě potom nos a zuby Crispina Glovera a na třetím místě fakt, že tvůrci scénář psali několik let, natáčeli to několik týdnů a stříhali to pár měsíců a přidali tam jenom 32 triků a je to mistrkus v každém ohledu. Dneska bývá to ratio zmrzačené zejména co se týče přídělu pro scénář a pro triky a jak se to na výsledku podepisuje. Dále bych také měla ocenit, že Robert Zemeckis v tomto filmu představil světu obří ústa Billyho Zanea. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nikdy to pro mě nebyla ta srdcovka jako pro mnohé jiné, ale uznávám, že je to velmi pohodová a nápaditá časovka se skvělými výkony (hlavně nerd Crispin Glover). A že stroj času namontovaný do auta je velmi americký a cool. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

* Neexistuje moc filmů, na které se dovedu dívat stále dokola a pekelně se přitom bavím, ale Návrat do budoucnosti mezi ně patří, a to zcela zaslouženě. Robert Zemeckis natočil snímek, který skvěle kombinuje dobrodružství, romantiku a zábavu, jak sám říká, tomuhle prostě nic nechybí. Přestože filmů o cestování v čase jsme měli možnost vidět již mnoho, patří právě tento do zlatého fondu. Autoři do něj umístili plno metafor, úsměvných scének a zejména pak skvělé postavy. To co je však na něm to nejpůsobivější je zápletka, obyčejný příběh chlapce, který nevědomky zasáhne do časového kontinua a musí vše napravit – což koneckonců přináší zajímavý bonbónek na konci. Nezapomínejme však ani na nesmrtelného roztržitého vynálezce Dr. Emmetta Browna, kterého si skvěle vystřihl Christopher Lloyd. Nemám jediný problém označit tento snímek (a celou trilogii vůbec) za jeden z největších přínosů světové kinematografii. 100% !! - Jediné co bych vytkl, je vystřižení skvělé scénky s uplácením policisty, která takhle vyšumí trochu do ztracena. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Sám nevím proč, ale i tahle klasika mi unikala hodně dlouho. Ale po zhlédnutí prvního dílu už jistě vím, že budu ve sledování této trilogie pokračovat. Protože nejen že jde o výborně natočené cestování časem (vše myslím dokonale klapalo až do scény, kdy Foxův dvojník z budoucnosti prchá před Libyjci, kam se potom jako poděl?), ale film funguje i jako pohodová komedie (na druhou stranu zde nechybí i vážnější chvíle a napínavé scény), navíc včele se sympaťákem Foxem a šílencem Lloydem. Technická stránka snímku je i z pohledu dnešního diváka dobře zvládnutá a triky nepůsobí směšně. K tomu si přidejte výborný soundtrack (při písničce Johnny B. Goode jsem měl chuť začít tancovat s ostatními, jak mě její přítomnost potěšila :-) ) a mátě z toho slušných 5*. "A ještě něco. Jestli spolu budete mít děti a jedno z nich, když mu bude 8, náhodou podpálí koberec v obývacím pokoji, nebuďte na něho přísní." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Calvin Klein, námořník, Darth Vader z planety Vulkán, Jimi Hendrix, ale i bojovník s efektem motýlích křídel, libyjským terorismem a Oidipovským komplexem (počít sám sebe je krvesmilstvo jak od Heinleina). Tím vším musí Marty McFly být, aby po svém nechtěném výletu do minulosti byl... Je fajn čas od času usednout do Zemeckisova DeLoreanu a na displeji nastavit následující údaje: Měsíc: Chytrost. Den: Dobrodružství. Rok: Nenáročnost. Čas: Zábavy. Vsadím se, že načas zapomenete na návrat do budoucnosti.. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Konečně nějáký pořádný film o cestování do minulosti a zpět. Hášky, při kterých se smějete. Film vypracovaný do těch nejmenších detailů až na pár filmových chyb (94). Film, který spojuje snad všechny žánry, který je určen pro každýho a každý bude spokojen. Víc než spokojen. Odnese si s sebou úžasné zážitky,které se mu v hlavě uchovají do smrti. A za to si Zemeckis zaslouží potlesk. BRAVO! A je zajímavý, že Billy Zane pobyl na plátně celých 95 vteřin a stala se zněj hvězda. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

nesmrtelná dokonalá klasika z dob, kdy Zemeckis absolutně válel a dával filmovým konzumentům jen to nejvytříbenější zboží. Škoda Rolande, žes tak hodně klesl a dnes natáčíš jen pitomé 3D animované pitomosti. Vrať se aspoň ještě jednou a znovu natoč takto zábavný, časově vychytralý, herecky neokoukatelný film a znovu tě začnu milovat. Pro filmovégo geeka splnění jeho dětských snů a tužeb. Nedokážu nic dalšího napsat, prostě hned teď se zvedněte a běžte si tento film a nejlépe i jeho další dva pokračování sehnat. Nebudete litovat. To vám garantuji. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Originálne, to áno. Nedá sa zaprieť, že fantázii a k tomu perfektnému prepletenému scenáru sa tu hranice nekladú a skĺbiť komické, sci-fi prvky s podstatnou dávkou napätia tiež nie je hračka. To mi ale akosi nestačí k plnému hodnoteniu. Možno mi vadila tá, akási infantilnosť spracovania v niektorých scénach. 85%. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Prostě luxus, jako malej jsem to žral. Velice originální dílo, které sice stárne, ovšem po stránce příběhu dokáže ohromit i dnes...80% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Při tomto hodnocení se mi jako možná jedinému z vás povedla výborná věc. Hodnotím naprosto bez emocí, jelikož jsem viděl snímek poprvé až teď - tedy 2011. Tudíž nostalgie zde není na místě. Ten film je hloupoučký. Kdyby touto formou natočil někdo takovýto snímek dnes, bude ukřižován. I takoví Piráti z Karibiku jsou už na doraz a přesto jsou o malý stupínek výše než tohle. Nutnou podotknout, že i Piráti jsou pěkná ptákovina. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkultovnějších sci-fi filmů všech dob. Ve své době, kdy vzniklo hned několik podobně ražených scifáren ("Zámotek", "Číslo 5 žije") udělal konkurenci pořádnou čáru přes rozpočet. A přátelé, ten film nezestárnul ani o den. Jako kdyby si sedl do toho kouzelného bouráku a přistál právě teď. Robert Zemeckis se díky tomu stal tvůrcem první třídy. Start jedné z nejchytřejších, nejpromyšlenějších, nejzábavnějších a nejvyrovnanějších trilogií, které kdy byly natočeny. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Jeden z mojich prvych filmov detstva. Dokonalost sama o sebe. Som fanusik fantasy a sci-fi filmov a toto zapadlo medzi moje najoblubenejsie filmy, pod ktorymi je podpisany aj Steven Spielberg ako producent. Scenar je perfektny, nasmial som sa, az ma brucho bolelo, pricom mal obrovsku zasluhu hlavne Christopher Lloyd a odvtedy sa tesim na kazdy Zemeckisov film, aj ked niektore uz take vydarene nie su... 11.08.2009 _______ Michael J. Fox - (Marty McFly) +++ Christopher Lloyd - (Dr. Emmett Brown) +++ Thomas F. Wilson - (Biff Tannen) +++ Lea Thompson - (Lorraine Baines McFly) +++ Crispin Glover - (George McFly) +++ Produkcia: Steven Spielberg, Kathleen Kennedy, Frank Marshall, Bob Gale +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ani nevím proč, ale dlouho mi tahle netradiční sci-fi série unikala a až po letech (léto 2007), kdy stále neztratila nic ze svého atraktivního vypravěčského stylu, jsem si užíval trable kolem stroje času, u kterého nikdy nevíte, kam, jak, proč a do jaké doby přesně zamíříte – respektive jaká další dobrodružství si pro vás hračička Robert Zemeckis připraví. Ač talentovaný, právě Zemeckis v úvodu své kariéry nevypadal, že by někomu dokázal vydělat slušný balík. Stálo za ním pár ne zrovna výdělečných kousků, přesto šanci dostal. Zakousl se do ní při Honbě za diamantem, tahle ambiciózní trilogie pak byla naprostou trefou do černého. Mimochodem pokračování (1989) mi překvapivě přišlo ještě o něco více svižnější a vybroušenější!! ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Zbožňuji hollywoodská 80. léta. Podle mě nám tato dekáda dala ty nejkultovnější filmy, které byly dodnes natočeny. A tento (i jeho dvě skvělá pokračování) patří k tomu nejlepšímu z oné doby. Film, jenž baví od začátku do konce, má výborně vystavěnou, chytrou zápletku, která se dokonale prolíná a díky sympatické ústřední herecké dvojici, je i správně vtipný (Michael J. Fox na kytaru válí jako o život, stejně jako na skateboardu a Christopher Lloyd, který hraje potrhlého, ale geniálního vědce Browna, je taktéž výborný). Návrat do budoucnosti, je zkrátka klasika dobrodružné sci-fi a jeden z nejlepších snímků nejen let osmdesátých. Filmová lahůdka pro fanšmejkry. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento film režiséra Roberta Zemeckisa doslova milujem. Fantasticky zábavné cestovanie časom s mladým stredoškolákom Marty McFlyom späť do päťdesiatych rokov minulého storočia. To všetko vďaka geniálnemu vynálezu excentrického doktora Emmetta Browna. So strojom času, v podobe štýlového automobilu, spôsobia pozmenenie budúcnosti, čo môže mať katastrofálne následky. Je len na nich, aby stihli sled udalostí včas vrátiť do pôvodných koľají. "Návrat do budúcnosti" je úžastná sci-fi jazda. "Back to the Future"!!! ***** ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Tak jednoduché a přitom tak zábavné a kulišácké.... Od bezzubého humoru Spielbergova 1941 udělala scénáristická dvojka Robert Zemeckis a Bob Gale nepochybně velký krok kupředu - takhle se mají bavit diváci napříč generacemi i sociálníme/etnickými/atd. skupinami! ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Co jen k tomuto filmu říct, když už bylo všechno řečeno. Kolikrát jen jste tento film viděli? Já bych to nespočítala, bavím se ale u toho stejně, jako bych ho viděla poprvé. Marty s dr. Brownem tvoří nezapomenutelné postavy filmového plátna. Návrat do budoucnosti je naprostá klasika, kterou musí vidět každý fanda filmů. Sakra, tento komentář jsem neměla ani psát, protože si musím jít ihned pustit první díl. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Nezapametelný film, který neztrácí na kvalitě, když si ho pustíte znovu a znovu. Napětí od začátku až do konce. Příběh filmu je založený na tom, že trochu excentrický vědec Emmet Brown vynalezne zařízení známé jako Proudový kapacitátor. Ten umožňuje cestu v čase. Aby ji ale mohl uskutečnit, umístí jej do automobilu De Lorean DMC-12. S pomocí Martyho McFlye, středoškolského studenta cestuje časem, a to jak do minulosti – do roku 1955, tak i do budoucnosti (2015) a dokonce i do 19. století, do roku 1885. Celá série se odehrává ve fiktivním městečku Hill Valley, v Kalifornii. ( Hodnocení: 10/10 ) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Zase po delší době jsem zhlédnul tyto tři filmy a opravdu jsem se dobře bavil. Skvělé, prostě obdivuhodné a dobře vymyšlený humor, který nelze zkrátka a jednoduše si neoblíbit. Co dodat víc. ()

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama