Robert ZemeckisKamera:
Dean CundeyHudba:
Alan SilvestriHrají:
Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover, Tom Wilson, Claudia Wells, Marc McClure, Wendie Jo Sperber (více)Obsahy(2)
V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)
Recenze (1 163)
Osemdesiatky, vrchol spolupráce Spielberg / Zemeckis… Maximálne zábavné, nápadité, inteligentné, kultivovano vtipné, s citlivo podanými hlbšími myšlienkami. Film, ktorý nerobí hanbu pojmom „popcorn“ alebo „(ultra)happyend“. Prečo sa už dnes také nenakrúcajú? Prečo žijeme v tak depresívnej dobe? Keby som nebol filmom doteraz nedotknutý a hodnotil ho v dobe vzniku, dal by som 5*. ()
Nostalgicky chlácholivá komedie, která kořeny osmdesátých let hledá v letech padesátých (a nejsou to jenom béčkové filmy s Ronaldem Reaganem). Podvratnost dvou méně jednoznačných dekád mezi tím musela být v zájmu udržení konzervativních amerických hodnot vynechána. Hustota narážek na emblémy 80. let (aerobic, Calvin Klein, skateboard, walkman) film mění v katalog retro výrobků. Film mohl ve své době zároveň sloužit jako podobný vzor toho, jak se chovat a k čemu vzhlížet, jakým je v jeho fikčním světě reklamní plakát se šťastnou, veskrze patriarchální a konzumu oddanou rodinou z padesátých let. Právě v takovouto rodinu se v závěru příznačně mění McFlyovi. Lepší popkulturně zabalený vzorek reaganovské ideologie těžko najdete. Zato lepší komedie o časových paradoxech by se jistě našla. 75% Zajímavé komentáře: JohnnyD, Dale, liuk ()
Srdeční záležitost mého mládí, miluji sci-fi filmy a cestování časem jsem byl vždy fascinován. Už samotné dobrodružství při napravování časového kontinua spolu s vtipnými hláškami a jednoduchým pojetím této jinak složité problematiky tvoří z tohoto filmu lehkou akční jízdu, kterou si prostě užíváte. Upraveným DeLoreanem bych se sice neprojel, ale jezdit do práce na antigravitačním skateboardu byl vždy můj sen. Christopher Lloyd v podání praštěného Dr. Emmetta Browna a Marty McFly jako správný teenagerský slušňák jsou vydařená dvojka a oba provádějí dost bláznivé kousky. Hlavní motiv OSTu, který složil Alan Silvestri je prostě skvělý. I přes lehce laděný béčkový nádech celé trilogie se jedná o nezapomenutelný zážitek jedné z nejlepší sci-fi komedie všech dob. (9/10) ()
Jako zjevení zapůsobil tenhle film v roce 1985 jak v amerických kinech, tak ve "zbytku" světa. Fenomenální úspěch byl dílem především scénáristů a režiséra Zemeckise. Ale co by byl BTTF bez Martyho - M.J. Foxe a doktůrka Browna - CH.Lloyda ? Jejich postavy přesně zapadly do připraveného schema a vše dohromady dalo nezapomenutelný zážitek netradičního Sci-fi, na které se nezapomíná. ()
Trilogii Back To The Future jsme rozebírali asi ve tři ráno, když nám končil maturitní ples a šli jsme zmrzlým Hradcem Králové do nejbližšího nonstop podniku, a i když byla opravdu nechutná zima (a byli jsme docela v náladě), došli jsme k tomu, že je to super. A to se mi normálně tohle cestování časem hnusí víc než francouzské situační komedie s převlékáním, zmatky, ztrátami paměti a dvojníky. Pošahanec Lloyd, mladíček Fox, takové decentní změny budoucnosti, létající DeLoraine a hafo dalších vychytávek mění podstatné náležitosti mého vztahu k tomuhle "žánru"...výjimka holt potvrzuje pravidlo. I když si neodpustím říct, že doktor Brown musí být opravdu génius, protože 7,62mm ze dvou metrů opravdu není málo:) ()
- Chuck Berry nechcel, aby vo filme zaznela jeho pieseň „Johnny B. Goode“. Názor zmenil až keď mu producenti ponúkli 50-tisíc dolárov. (m.a.t.o.)
- Jedným z dôvodov, prečo sa upustilo do nápadu, aby ako stroj času poslúžila chladnička, bola obava Roberta Zemeckisa z toho, že po zhliadnutí filmu by sa tým deti mohli inšpirovať a zatvárali by sa do chladničky. (m.a.t.o.)
- Marty (Michael J. Fox) v ochranném obleku pouští Georgeovi (Crispin Glover) během spaní hudbu v přehrávači Aiwa HS-PO2 MKII. (GreatestFan)