Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Zajímavosti (247)

  • 1,21 Gigawattů, tedy výkon jaderného reaktoru DeLoreanu, je i na poměry jaderných reaktorů spíše vyšší výkon. Například reaktory v Jaderné elektrárně Temelín mají výkon 1,086 GW. Nejvýkonnější jaderný reaktor v USA má pak výkon 1,4 GW a nachází se v elektrárně Grand Gulf, Mississippi. Zajímavé je, že byl uveden do provozu v roce 1985, tedy stejný rok, kdy Návrat do budoucnosti vyšel. (vojtaruzek)
  • Černý pickup, který se ve filmu objevuje, je přesněji Toyota Hilux Pickup Deluxe 4x4 Xtracab. (ajaxx)
  • Když se Marty (Michael J. Fox) dostane do roku 1955, vjede se strojem času do stodoly a vyděsí přitom farmáře a jeho rodinu svým mimozemským vzezřením. Jde o narážku na tzv. Kelly-Hopkinsvillský případ, který se udál 21. srpna téhož roku. Rodina farmáře Suttona z osady Kelly v Kentucky se tehdy měla podle své výpovědi setkat s mimozemšťany. (Haller)
  • Víme, že na cestování v čase potřebujeme 1,21 GW, což při dnešních cenách elektrické energie, pokud bychom ji odebrali z elektrické sítě při ceně 3 Kč/kW, stálo by nás to 3,63 milionů Kč. Ovšem je to cena za jednu hodinu. Pokud potřebujeme tuto energii pouze na 1 vteřinu, tak při výpočtu zjistíme, že cestování v čase stojí cca 1 000 Kč v přepočtu na cenu energií (daleko levnější než-li nejlevnější letenka do sousedního státu). (josefnovak)
  • Ve scéně, kdy v roce 1955 navštíví Marty (Michael J. Fox) v radioaktivním obleku svého otce George (Crispin Glover), mu řekne, že se jmenuje Darth Vader a pochází z planety Vulkán, čímž spojí dva nejznámější vesmírné světy Star Wars a Star Treku, tedy obrovských konkurentů filmového vesmíru. (Koldyn)
  • Scénář byl před konečným schválením zamítnut čtyřicetkrát. (GreatestFan)
  • Časopisy "Amazing Stories", "Fantastic Stories Magazine" a "Thrilling Wonder Stories", které George (Crispin Glover) čte, skutečně existují. (GreatestFan)
  • Crispin Glover (George McFly) při natáčení ztrácel z nervozity hlas, a tak musely být některé jeho scény později doplněny dabingem. (GreatestFan)

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama