Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V pokračování sci-fi klasiky se znovu setkáváme s excentrickým doktorem Brownem, který tentokrát posílá teenagera Martyho do budoucnosti. Konkrétně na den přesně do 21. řijna 2015, kdy má Marty zachránit svoje vlastní dítě před zatčením. Zase se ale něco zvrtne. Zákeřný stárnoucí Biff Tannen ukradne Delorean a přenese se v něm do svého mládí, čímž vytvoří alternativní realitu a je co napravovat. (Pannonia Ent.)

(více)

Zajímavosti (86)

  • Dlouhé roky se tradovalo, že Crispin Glover, který v prvním díle hrál otce Martyho McFlye (Michael J. Fox) George, nebyl v pokračování obsazen kvůli přemrštěným nárokům na honorář. To však byla pomluva a až po letech vyšlo najevo, že Robetovi Zemeckisovi a scenáristovi série Bobu Galemu vadila Gloverova kritika konce prvního dílu, který v kontextu tehdejší doby označil za Reaganovský –místo lásky a rodinných hodnot jsou preferovány peníze a majetek. Po různých naschválech a nabídce na honorář pouhých 125 000 USD, proto Glover pokračování odmítl. Zemeckis však jeho postavu v ději potřeboval – použil proto nevyužité záběry z prvního dílu a také najal Jeffreyho Weissmana, který s protetickou maskou tváře vzhledově odpovídající Gloverovi natočil nové záběry. Glover studio za použití své podoby zažaloval a obdržel mimosoudní vyrovnání 760 000 USD. Jeho žaloba se pak stala základem k dnešním smlouvám na ochranu osobnosti při využití podoby herce pomocí speciálních efektů a digitání technologie. Příběh má i dobrý konec – se Zemeckisem se během let usmířili a Glover se objevil v jeho Beowulfovi (2007). (kenny.h)
  • V roce 2020 proběhla jedna z největších aukci filmových rekvizit. Mimo jiné zde byly nabízeny i stylové boty Martyho McFlye (Michael J. Fox), které se nakonec prodaly za 26 400 liber. (Jimmy15)
  • V původní verzi scénáře se opět objevil Peabody (Will Hare). Marty McFly (Michael J. Fox) mu v prvním díle porazil borovici, když coby podezřelý mimozemšťan ujížděl v DeLoreanu. Ve druhém díle Peabody v roce 1955 opět zahlédl přistávající DeLorean a vydal se ho hledat, což dr. Emmettu Brownovi (Christopher Lloyd) lehce ztížilo plány. Scéna nakonec nikdy nebyla použita, dochovalo se pouze několik fotografií. (M_J_Adler)
  • Natáčelo se od 24. února do 2. srpna 1989 v Kalifornii. (Varan)
  • Ve filmovém roce 2015 dává Doc Emmett Brown (Christopher Lloyd) Martymu (Michael J. Fox) 50 dolarů, aby si koupil třeba Pepsi. Jedná se o ironickou narážku na rostoucí cenu Pepsi. Když nastal reálný rok 2015, výrobce limonád přišel s limitovanou edicí Pepsi Back to the Future, přičemž jedna lahev vyšla na 20 $ (přibližně 500 korun). (FTP)
  • Marty McFly (Michael J. Fox) si má v roce 1955 koupit nějaké "nenápadné" oblečení. Vybere si černou koženou bundu a klobouk, což je zjevný odkaz producenta filmu Stevena Spielberga na postavu Indiany Jonese. Další důkaz nabízí scéna na plese, kde se Marty schovává pod stolem. Klobouk mu spadne a musí pro něj sáhnout, stejně jako několikrát činí Harrison Ford v roli neohroženého archeologa. (FTP)
  • Kromě notoricky známého DeLoreanu jsou ve filmu i další létající auta. Dvě z nich - BMW 633 CSi Biffa Tannena (Thomas F. Wilson) a taxi Citroën DSpecial, jímž Biff pronásleduje DeLorean, se dochovala a prošla renovací. BMW (rok výroby 1976) bylo na prodej v aukci v americkém Connecticutu. Taxi, původem z roku 1972, koupil v roce 2003 holandský sběratel. Nyní je vůz vystaven v showroomu Citroën ve Waddinxveenu. (Stejšn)
  • Marty McFly (Michael J. Fox) se vrací do budoucnosti 21. října 2015. Právě v tento den proběhla v kinech obnovená premiéra. (samu.dino)
  • Boty s automatickým zavazováním (Power Laces), které Marty McFly (Michael J. Fox) nosí ve filmu v roce 2015, se poprvé objevili na trhu pod názvem "Nike MAG" v limitované edici (1 510 párů) dne 8. září 2011, ovšem ještě bez Power Laces. V roce 2016 se pak vrátili do prodeje, opět v limitované edici (89 párů) již s touto technologií, jíž si firma Nike nechala v roce 2014 patentovat. (terraxCZ)
  • Claudia Wells, Martyho přítelkyně Jennifer, filmařům poněkud zkomplikovala život. Rozhodla se ukončit kariéru, takže tuto postavu režisér Robert Zemeckis musel přeobsadit (Elisabeth Shue). Navíc bylo potřeba kompletně a velmi pečlivě přetočit závěrečný obraz prvního dílu, neboť je zároveň prvním obrazem dílu druhého. (curfew77)
  • Doc Emmett Brown (Christopher Lloyd) se v ději zmíní o omlazovací kůře. Filmaři se tak zbavili povinnosti nanášet složitý make-up. (HellFire)
  • Starší muž oznamující svou sázku na Cubbies je Charles Fleischer. Jeho hlasem promlouvá králík Roger neboli Roger Rabbit. (HellFire)
  • Ve filmu vidíme reklamu na film Jaws 19 režírovaný Maxem Spielbergem. Jde o další narážku na výkonného producenta filmu a režiséra Stevena Spielberga, jemuž film Čelisti přinesl první velký režijní úspěch. Jeho syn se jmenuje Max Samuel Spielberg (13. 6. 1985) a kráčí v otcových šlépějích. (HellFire)

Související novinky

Českem pojede legendární DeLorean

Českem pojede legendární DeLorean

18.10.2015

Když se řekne cestování v čase, vybaví se spoustě lidí auto z filmů Návrat do budoucnosti. DeLorean je ocelově šedý kovový stroj, kterého se vyrobilo jen přibližně 8,5 tisíce kusů, a z toho jeden… (více)

Reklama

Reklama