Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

HappySmile 

všechny recenze uživatele

Tento film opět přichází s něčím novým. Určitě už jste viděli filmy, které v podstatě závisely jenom hlavním hrdinovi. Objevovalo se tam ovšem to slůvko "v podstatě". Tentokrát je zde ovšem opravdu jenom jeden herec (kromě úvodu a závěru) a uvidíte tak čistě one-man-show Toma Hankse. Je až neuvěřitelné, jak dokázal zcela sám utáhnout celý film bez toho, aby to bylo nudné. Vlastně jsem si při sledování ani neuvědomila, že se jsem většinu času dívala na "němý film", ano tak hodně mě Hanks svým výkonem dostal. ()

lekr 

všechny recenze uživatele

Strhující snímek na pomezí dechberoucího psychologického dramatu a skvělého dobrodružného příběhu. Scénář je brilatně napsaný, Hanksovo herectví je famozní a exotické exteriéry mi braly dech. Spolu s Forrestem Gumpem nejlepší Zemeckisův film!! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Novodobý Robinson. Jak člověk s několika naprosto zbytečnými věcmi přežije na pustém ostrově. Herecké mistrovství Toma Hankse. Ani chvilku jsem se nenudil a tolik soucítil s hlavním hrdinou. Jak mi ho bylo líto, když mu uplaval nejlepší přítel, Wilson...geniální dílo. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Toto byl doslova jen Hanksův film a vůbec to nevadilo! Skoro celý film jen Chuck Noland(Tom Hanks) a jeho kamarád "Pan Wilson". Celý film sám utáhl a moc toho k tomu nepotřeboval. Dílko,kde se i nadále projevuje názor, že Tom zahraje opravdu všechno. Konec byl velice dojemný a mnoho lidí si určitě u něj pobrečelo. 80% ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Jak napsal golfista: málo slov, přesto žádná nuda. A Tom Hanks opět geniální, neumim si moc představit v této roli někoho jiného. Závěr je možná trochu víc emotivní, ale poslední záběr (Hanksův pohled vstříc novým zážitkům) přinesl úsměv na tváři. A vztah s panem Wilson... nezapomenutelný. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Film o cloveku, ktory ma presne rozvrhnuty program zivota. Raz, ked si sadne na lietadlo z A do B, lietadlo stroskota a on doplava k akemusi opustenemu ostrovu. A musi zacat rozmyslat po novom : ako si zabezpecit byvanie, vodu ..... Keby nebolo vo filme Hanksa, ktoreho povazujem za skveleho herca a rezisera Roberta Zemeckisa, film by to bol len priemerny. Takto musim dat 80 % ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Za celých 18 let existence toho filmu jsem to nikdy neviděl od začátku do konce. Pokaždý jen nějakou část v Tv, ale teď nadešel ten správnej čas. Miluju ten pocit, když si můžu vychutnat legendu v kinematografii úplně poprvý. Výborná zručnost Zemeckise, už od pádu letadla, přes naučení se žít na ostrově (jediná výtka ten skok po 4 letech), toho mohlo bejt víc, až po úplnej konec. Tom Hanks, dokázal sám nemožný, utáhnou film, aniž by toho musel spoustu namluvit. To, co on si musel prožít, na co všechno v tu chvíli myslel, co všechno musel udělat, aby přežil, ta samota s jediným přítelem na ostrově Wilsonem. 1500 dnů je neuvěřitelná doba a my jsme z toho viděli jenom minimum, i tak jsem mu to celý sežral. A i když někdo může namítat, že ta dojemná scéna na konci byla zbytečná, tak nesouhlasím. Ty city byly motor, kterej Chucka poháněl každej den na ostrově (opravdu to nebylo jenom doručení balíčku). A proto si to ten závěr zasloužilo, aby to z nás, podotýkám nenásilně, ty emoce dostalo. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Řeknu to jednoduše. Náhodně zahlídnete ukázku na jakékoliv tv stanici o jejich blížící se projekci Trosečníka a je vám to u prdele. Nicméně v povědomí to máte. Pak večír, třeba za delší čas, pač ty ukázky můžou bejt směřovaný na celej měsíc, či roční období, toho Trosečníka přeci jen lapnete v bedně. A i když víte, že ho máte staženej na hadru nebo flešce a navíc jste ho viděli několikrát, stejně na to čumíte a to i na úkor vypatlanejch nekonečnejch reklam! Protože tohle přesně Trosečník Hanks a rejža Zemeckis umí! To je kouzlo kurevsky povedenýho trháku, kterej z jakýhosi Crusoe originálu, vytvořil Noland originál! 90% ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Moderný Robinson Crusoe, Tom Hanks schudol pre postavu stroskotanca 30 kg a dokázal že hci v tomto filme veľa nenahovorí patrí medzi najlepších hercov planéty ktorým keď sa dostane do rúk dobrý scenár tak to zahrajú bravúrne. Môže vôbec človek prežiť sám niekoľko rokov bez moderných výdobytkov civilizácie? V dnešnej dobe asi ťažko. Vyrezanie si zuba čepeľov korčule, alebo čakanie niekoľko hodín vo vode na rybu aby ste ju ulovili, by som osobne nezvládol. V závere filmu na tej párty je pekný moment keď vydí všetko to jedlo, zapaľovač a iné veci o ktoré on musel bojovať. Obľúbený film. 90% ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Zbytečně zdlouhavé ani Tom Hanks, který odvádí slušný výkon a film je na něm postaven, nedokáže všechno zachránit. Kdyby se více projevily emoce, ukázaly protiklady dnešního světa a boje o přežití, byl zde svižnější děj s nějakými zvraty, zapracovalo se na uvědomění si pravých hodnot, ale zároveň bez sentimentu... Ale to chci už moc. Jednoduše: Nenudí, ale zbytečně protahovaný a bez náboje. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Ten film není ani tak jako ukázat, že člověk se může stát Robinsonem i v dnešní době. Je to především o kontrastu. O kontrastu mezi životem v současné vyspělé civilizaci a "jistým návratem ke kořenům". Chuck Noland měl život rozplánovaný pomalu na sekundy a byl totálním otrokem času. Na ostrově však zjistil, že čas je absolutně pomijívá věc. Důležité je jen ráno vstát, zajistit si obživu a ve volném čase si vychutnat pocitu svobody a večer jít spát. Během pěti let na ostrově si pak v podstatě prošel několika tisíci let vývoje lidstva od sběru plodů přes výrobu prvních nástrojů až po rozdělání ohně. Návrat zpět do civilizace je pak jednou hořkou pilulkou za druhou a to se tvůrci logicky zaměřili spíše na romantický element než civilizační problémy. Moc mi to však nevadí, protože závěrečné scény Toma Hankse a Helen Hunt se těžko vymazávaji z paměti, stejně jako celá řada hlášek a monologů z ostrova. Pro mě jen ten film skutečně výjimečný a také bohužel doposud (2009) poslední opravdu velké herecké představení Toma Hankse. Dočkáme se ještě něčeho podobného? ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

Opět skvělá práce v podání Toma Hankse. Tenhle člověk je vážně všeuměl a dokáže zahrát kohokoliv. Jeho grimasy jsou tak věruhodné a způsob, jakým to zahraje, tak přesvědčivý, že se rozhodně nudit nebudete. ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

____ DOBRODRUŽNÝ/DRAMA - ZEMECKIS + HANKS = PERFEKTNÍ DÍLO ALA T.R.O.S.E.Č.N.Í.K. ---- Miluju TEN FILM - Viděné 10x ____ Minimálně. ____ OST 5/5 ____ ()

Warmin 

všechny recenze uživatele

Obsah filmu je jednoduchý: Hlavní hrdina ztroskotá na malém ostrově a tam asi těch 120 minut přežívá. Nuda? Kdepak. Film ,který u mě vyvolal snad všechny druhy emocí a to včetně znechucení (njn. scéna se zubem a bruslí mě bolí ješte teď) je jeden z nejlepších filmů tohoto druhu ,ne-li opravdu nejlepší. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Celý film táhne Tom Hanks. Klamným zdáním může být to, že střed filmu je hluchým místem, ale právě na ostrově si Chuck Noland mnohé podstatné věci uvědomí. Plavba po moři na chatrném voru a pohled do oka velryby mě dostaly. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Zemeckis si asi položil otázku, jak by vypadal Robinson Crusoe na přelomu milénia. V podstatě dost stejně jako ten od Daniela Defoea, akorát + Wilson a - Pátek. Skvělý pohled na člověka, který ztratil všechno a musí se naučit žít z ničeho. Šťastný konec nezvykle u tohohle režiséra nastává tak napůl, ale vlastně je to spíš dobře. Škoda těch skoro dvou a půl hodin, jinak by to byla paráda. 85% ()

Phos4rus 

všechny recenze uživatele

Pusobivy pribeh s Tomem Hanksem v rezii mistra Zemeckise jasne rika, jak moc tezke je prezit, kdyz je clovek sam. Je zde take videt, ze clovek dokazal v dobe kameny zit bez mobilu, mikrovlnek a vsech pocitacu. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama