Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (968)

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

No abych se přiznal, chvílemi jsem se nudil i přes výborný výkon Hankse. A nudil bych se i dkyby podal asi i nadlidský výkon, Kdyby měl film o 40 min míň, vůbec by mi to nevadilo ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Chuck Noland (Tom Hanks) pracuje jako manažer u firmy FedEx - dopravní společnosti. Sám se stará o to, aby všechny balíčky ve stanoveném čase dorazila na místo doručení, a tak se není čemu divit, že i sám má svůj život rozvržený po téměř po minutách. Jednoho dne jeho spořádaný (a pravidelně rozplánovaný) život přeruší havárie letadla, se kterým cestoval. Po pádu letadla Chuck uvízne na pustém ostrově, jako jeho jediný obyvatel. V tento okamžik přesný čas přestává hrát jakoukoliv roli, a jediné časové intervaly jsou určovány základními tělesnými potřebami a střídáním nocí a dní. Největším nepřítelem trosečníka ale není hlad či žízeň, ale nepředstavitelná samota ... Málokterý herec by dokázal utáhnout téměř dvouhodinovou oneman show, ale pro Toma Hankse to byla určitě brnkačka. Zemeckis měl při výběru hlavního hrdiny výborný čich, a Hanks se mu za to skvěle odměnil. Nevím jestli by někdo další dokázal takto obdivuhodně sehrát postupné chátrání trosečníka (po stránce tělesné i duševní). Jinak jde ale o několikrát viděné téma, někdo někde uvízne, a zde postupně žije dokud jej někdo nevysvobodí, nic objevného - ale opravdu, tady jde jen a jen o Hankse. Paráda ... ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Je pravdu, že první půlka mohla být bravurní, já ji neviděl. Normálně bych si netroufl hodnotit, ale vzhledem k brutální nelogičnosti a kýčovitosti konce, mohla být sebelepší, ale ten konec to srazil k zemi... ()

majxik 

všechny recenze uživatele

Takovy moderni robinson. Nanestesti film je zpracovan docela poutave, takze i pres ne moc rozmanity dej se clovek nenudi a spise nedockave ceka jak se z ostrova dostane a co se pak bude dit. A musim se priznat, ze konec se mi libil o to vice ze nebyl az tak uplne hollywoodsky jak by se dalo predpokladat. ()

asirtes 

všechny recenze uživatele

Nekonečná prehliadka Hanksovho pivného kotlíku a Zemeckisovej monotématickej snahy odtrhnúť Defoeovi od huby ten obrovský kus žvanca z Robinsona Crusoa. Nonono páni, nie každý je slepý jak predavačka Goghových napodobenín v Zmiešanom tovare. Ten druhý by si zaslúžil tak kaurát pravítkom od prof. Damaškovej hánkovú degradáciu a jeden efektívny preplesk od Milana, ktorý "nečumí ale umí". Ten prvý vyváženú stravu od dr. Haye. Tom, keď sa nabudúce budeš chcieť kvôli role niekoľko mesiacov prežierať hamburgrami a piť pivá na hektolitre v kombinácii so zapúšťaním hrivy, tak ma aspoň zavolaj na tu megapárty, nech sa zasmejem na tých zažívacích haváriách. ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele

Kdyby u toho nebyl tak blbej začátek a konec, dalo by se uvažovat nad mnohem lepší hodnocením. Bohužel se obojí hrozně táhne a ten konec je tak přeslazenej a hloupej, že se tomu nedá věřit. Nemyslím poslední minuty, kdy Hanks doručuje balík, ty jsou v pohodě, ale jakmile se začne s tou nesympatickou blonckou cucat a říkaj si, jak se milujou, chytala jsem se za hlavu. Chvíle na opuštěným ostrově už jsou naštěstí o něco lepší, ale nedá se plesat úplnou radostí. Hrozně jsem se u toho rozčilovala. Tak například Béďa (nějak jsem si nezapamatovala jméno hlavního hrdiny, tak dostal provizorní) a baterka: ,,Nehraj si s ní, nevyplemcávej ji.. Jasně a teď ji necháš svítit, ty idiote. Halóó, vybíjí se ti baterka.". No a takhle to bylo například i s balíky, u kterých mu hrozně dlouho trvalo, než je vybalil a podobně.. Síla ale byla amatérská zubařina, tam mi opravdu zatrnulo. Jedno velký plus je i Wilson, bez kterýho by to nebylo ono a ani taková sranda. Nakonec ještě zmíním velrybu, která asi měla uchvátit, ale mě neuvěřitelně děsila. Bože, to oko.. Jo a takový bonus na závěr. Jakmile už začne i vám pomalu jebnout, domýšlíte si skutečnosti, který neexistujou. Když totiž Béďa vytahoval tu kládu na provaze, tak díky tomu že to vypadalo docela jako ženská, jsem čekala že to je nějaká erotická pomůcka, kterou pak oběsil. Divný. ()

OHI 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks dokáže utáhnout celou tíhu, kterou mu naložil Zemeckis. Jen díky němu je tento snímek nadprůměrný. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Moje očakávania na základe pozitívnych referencií boli rýchlo schladené (priam zmrazené:) vďaka komerčnému poňatiu a hlavne slabšiemu scenáru... Tom Hanks ma vôbec nepresvedčil, že sa do tejto roly hodil a keď k tomu pripočítam trápny záver, tak to musím hodnotiť iba priemerne. ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Nádherný film..je postavený ne vynikajícím výkonu Toma Hankse (stejně jako Forrest Gump). Od dob Robinsona Crusoe jsou podobné příběhy klasickým příkladem a vzorem dobrodružství, exotiky, vysněných přání mnoha lidí, apod..Kdo z nás nepřemýšlel, co by si počal na opuštěném ostrově???:)Prožitek.. ()

darek kartac 

všechny recenze uživatele

Novodobý Robinsone Crusoe s Tomem Hanksem se povedl. Dávám 4*. Ty nápady Trosečníka např. s bruslemi a pásky kazet jsou výborné. ()

Danny F. 

všechny recenze uživatele

Takovéto filmy mi nějak nejdou na chuť. Hodnotím jej jako solidně natočený dobrodružný film se vším co k tomu patří. 55% ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Ze začátku velmi rušný film, který je jako protiklad toho co přijde později. Od chvíle kdy stroskotá s letadlem Chuck Noland (Tom Hanks) je film velmi pomalý a pro některé může být nudný. Já čekal že se budu nudit, ale vžil jsem se do chvíle kdy bych byl na takhle sám na ostrově a krásně jsem se bavil. Tom Hanks byl skvělý a Zemeckisova režie skvělá. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Ještě se mi nestalo, že by mě nějaký film s Tomem Hanksem zklamal a ani v tomto případě se tak nestalo :-) ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Bravurní sólo Toma Hankse a pevné režijní uchopení Roberta Zemeckise organicky oslňují v trosečnické anabázi workoholika z FedExu, který musí přežít několik let samoty na ostrově (přestože se tvůrci nepokoušejí o žádný drsný naturalistický "survival", minimálně ze scény vytržení zubu vám nebude dobře). Všechno ve scénáři dává perfektní smysl – včetně hrubého střihu o 4 roky dopředu, ale zejména v (citovém) ukotvení před a po. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama