Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný je, že je to už 23 roků, kdy to bylo v kinech, stršnej mazec. OD tý doby sem to viděl celkem dostkrá,t, alekomentuju poprvý. S odstupem sem přidal jednu hvězdu k dokonalosti, páč tenhle příběh je byŤ prostý, tak extrémně úderný. A co je ůdernýho, to musí bejt i dobrýho :o). Obdivuju Zemeckise už dllouho, dokáže diváka opravdu vtáhnout do děje. A ještě víc obdivuju Hankse, v podstatě za celoživotní dílo... Tady i on dokázal pro svou roli nabrat a zhubnout, né sice tak extrémně jako Ch.Bale, ale i tak supr výkon. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

ROBERT ZEMECKIS v jednom rozhovore spomenul , že nie je veľa filmových tvorcov, ktorým by filmové štúdia dali peniaze na podobný námet, čo je asi pravda, no ja naopak musím povedať, že nie je veľa filmárov, ktorý by dokázali urobiť z takéhoto námetu taký vynikajúci, pôsobivý a nezabudnuteľný film. Duo Zemeckis-Hanks k nim rozhodne patrí. STROSKOTANEC je film bez akcie, dynamiky, hluku, ale aj tak (alebo práve preto) možno označiť výsledok za strhujúci. TOM HANKS odvádza vynikajúcu prácu, prakticky nezlezie z plátna, jeho fyzická premena si zaslúži uznanie a jeho prispôsobovanie sa ostrovným podmienkam alebo jeho vzťah k Wilsonovi, to všetko sú veľmi silné prvky filmu. STROSKOTANEC je tichý film a o to viditeľnejši dojem v nás zanechá bezchybná práca zvukárov zo Skywalker Sound, či hudba ALANA SILVESTRIHO, ktorá síce zaznie len počas niekoľkých minút a ponúkne iba jeden hudobný motív, no pocity, ktoré dokáže vyvolať, sú na nezaplatenie. ()

Bobek15 

všechny recenze uživatele

Stroskotanec. Film pôsobil dosť deprimujúco(pobyt na ostrove, problémy na mori, pán Willson, scéna s korčuľou...), ale neberiem to ako negatívum, práve naopak, to len potvrdzuje jeho famózne spracovanie. Tom Hanks je opäť skvelý.A hudba? Alan Silvestri sa tu zase raz ukázal ako skladateľ s veľkým S. Myslím, že spolupráca Zemeckis-Hanks-Silvestri týmto trom naozaj ide a po Forrestovi Gumpovi, Stroskotancovi a Polárnom exprese by sa mohlo zrodiť nejaké ich daľšie spoločné dielko. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Vlna popularity T.Hanksa pokračuje. Film ma zaujal svojim spracovaním, krásny ostrov. Film je dlhý, ale ani som sa nenudil, lebo bolo stále možné niečo sledovať. Ja ho hodnotím 80%. ()

MARTIN*I 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý film, ale příde mi tohle téma takový už trochu vyčerpaný a ten závěr je moc utahanej a zbytečně komplikovanej a dlouhej.. Ale jinak moc dobrý film s neuvěřitelným hereckým výkonem Tom Hankse! ()

NICOX 

všechny recenze uživatele

Hrát půlku filmu téměř beze slov, to chce opravdu dobrého herce. A ano, Tom Hanks jím skutečně je. No a neméně zajímavá je úloha "vedlejší role" Wilsona. Bez něj by to prostě nebylo ono. Hodně, opravdu hodně silný příběh. 85 % ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu asi nejvíc cítím sám sebe - ostrov, samota, ale hlavně - odcizení. Ale zpět k filmu: můj nejoblíbenější Hanks. A při první projekci v kině, když Wilson mizel ve vlnách, i u mě ukápla slza. S odstupem a dalšíma projekcema mám ten film pořád čím dál radši. ()

Billie777 

všechny recenze uživatele

Je neuvěřitelný, jak někdo může natočit takovýhle film, aniž by nebylo nůďo. Já jsem se teda nenudila vůbec a tenhle film si mě prostě získal. Samozřejmě skvělý Tom Hanks. Paráda! ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Dodnes jsem nepochopil, že za tuto roli nezískal Tom Hanks Oscara, protože za rok 2000 nikdo lepší nebyl. Na jeho výkonu film stojí a padá a já si užíval každou minutu. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Zbytečně na tom budu hledat mouchy. Ono to nějaký má, a před patnácti lety mi po kině dost vadily - předpokládám, že to bylo hlavně to down tempo. Ale i to, že se tady absolutně nikam nespěchá, se mi na tom dnes po těch letech naopak líbí a uvědomuju si, že něco podobného si může dovolit jen velký režisér, a že na ta pravidla přistoupil skutečně velký herec, velký možná právě proto, že dokáže být tak tvárný, když má pocit, že to má smysl, a že ho vede někdo, komu může věřit. Je to jednoduše krásný film, a bude krásný i za padesát let. ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele

"We both had done the math. Kelly added it all up and... knew she had to let me go. I added it up, and knew that I had... lost her. 'cos I was never gonna get off that island. I was gonna die there, totally alone. I was gonna get sick, or get injured or something. The only choice I had, the only thing I could control was when, and how, and where it was going to happen. So... I made a rope and I went up to the summit, to hang myself. I had to test it, you know? Of course. You know me. And the weight of the log, snapped the limb of the tree, so I-I - , I couldn't even kill myself the way I wanted to. I had power over *nothing*. And that's when this feeling came over me like a warm blanket. I knew, somehow, that I had to stay alive. Somehow. I had to keep breathing. Even though there was no reason to hope. And all my logic said that I would never see this place again. So that's what I did. I stayed alive. I kept breathing. And one day my logic was proven all wrong because the tide came in, and gave me a sail. And now, here I am. I'm back. In Memphis, talking to you. I have ice in my glass... And I've lost her all over again. I'm so sad that I don't have Kelly. But I'm so grateful that she was with me on that island. And I know what I have to do now. I gotta keep breathing. Because tomorrow the sun will rise. Who knows what the tide could bring?" ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Obsahuje menší SPOILERY... Asi jsem neviděla působivější ztvárnění (letecké) havárie, než v tomto filmu. Od prvotních problémů, přes náraz do vody, zmítajícího se Chucka ve vlnách, až po záběr na postupně se zmenšující záchranný člun a zvětšující se vodní plochu okolo. Do toho úžasná práce se světlem a tmou, zvukem...Člověk měl pocit, jako kdyby tam skoro byl taky, to se vážně povedlo. A povedl se celý tenhle film... Těch dechberoucích záběrů/scén je tam více (třeba první pohled z hory na ostrově do širé dáli zprostředkovávající silné uvědomění si, jak moc je hlavní hrdina ztracen), příjemná je také hudba. No a samozřejmě výborný výkon Toma Hankse, zvládá to zahrát tak, že se člověk nenudí, i když se dívá většinu času na jednoho čím dál zarostlejšího chlapa, který skoro nemluví (až na pár slov pronesených k balónu). Možná bych si troufla říct, že je to, ač Oscary získal za jiné věci, Hanksův výkon životní... A přece mi na pět hvězdiček něco málo chybí. Nevím přesně co, možná je to na mě místy (hlavně ke konci) takové už moc patetické, lehce umělé. A toho Wilsona mohl jako podle mě zachránit, nebyl tak daleko přece, to bylo trochu moc nahrané (ale bez téhle scény, která utkví asi každému v paměti, by to zas jako nešlo, uznávám). Čtyři hvězdičky každopádně i s Wilsonem "Newilsonem" pořádné. 80 %. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama