Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

Fr 

všechny recenze uživatele

pokaždé, když vidím tento film, držím chuckovi nolandovi palce. robert zemeckis mě spolu s vynikajícím T.H. v jejich SHOW ONE MAN přinutí prožívat bolest(zub!!), překvapení(rozbalování balíčků), zvědavost(nerozbalení balíčku), přátelství(pátek - tedy wilson), rozčilení i radost(oheň). zábavně vykreslené pološílenství ze samoty(stvoření wilsona), podtržené pouze zvukovou kulisou moře, nám dává možnost vcítit se do pocitů (inteligentního) člověka, který přišel o všední materiálové hodnoty, ale ne o smysl života. také střídavým dávkováním emocí - dramatický ,,odjezd" - uklidnění vedle velryb, bouře - vysílení, pokus o záchranu přítele - beznaděj, udržovali moje smysly stále lačné po dalších a dalších příhodách. bohužel pak přišla záchrana a ,,klasicky" sladký konec. a já děkuji všem zůčastněným za pěkný výlet do ,,duše" trosečníka moderní doby. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Alan Silvestri: 1. End Credits - Romancing the Stone ,2. Theme - Back to the Future ,3. Suite - Who Framed Roger Rabbit ,4. Suite - Back to the Future, Part II ,5. End Credits - Back to the Future, Part III ,6. End Credits - Death Becomes Her ,7. Suite - Forrest Gump ,8. End Credits - Contact ,9. End Credits - What Lies Beneath ,10. End Credits - Cast Away ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tome, ty jsi evidentně nikdy neviděl Survivora, že? Jak je to možné? Příště, než si naplánuješ havarovat na pustém ostrově, zkoukni jednu sérii (doporučuji třeba Amazonku), abys věděl, co máš dělat. Protože každý „normální“ člověk, by šel hledat pitnou vodu, poohlédnout se po přístřešku a využil všechny civilizované pomůcky, v tvém případě balíčky z tvoji společnosti. Ale tobě všechno trvalo tak dlouho. Proč? Raději nechci vědět :o) Naštěstí jsi pak předváděl hereckou baladu, protože málo komu se podaří téměř nic neříkat a strhnout na sebe tolik pozornosti, že se člověk nestačí nudit. Patří ti můj obdiv, který si ale též zaslouží Zemeckis. Tolik krásných scén se jen tak nevidí (hora, vlny, „rozloučení“ S Wilsonem). Moje srdce plesalo a také jsem samozřejmě ………. (doplňte sami) :o) Trosečník se tak pro mě stal nezapomenutelným. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od ostatních jsem přesně tenhle konec potřeboval. Nebýt pár finálních minut, chyběly by Chuckovým peripetiím emoce a prázdných cest tam a zase zpátky (ať už v doslovném či metaforickém významu) jsem viděl už dost. Zemeckis tyhle hladivě smutné a přitom uvěřitelné nálady umí vskutku jedinečně. ()

tron 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Stroskotanec nie je film, akým sa zdá byť. K (desivému, v rovnakom roku sa čosi podobné odohralo aj v Nezvratnom osude) stroskotaniu dôjde až po polhodine, kedy už si myslíte, či nepozeráte sequel Veľkého. Z ostrova sa do civilizácie dostaneme prekvapivo už 30 minút pred záverečnými titulkami, Silvestriho hudbu takmer nepočujeme, očakávaná čarokrásna výprava á la Modrá lagúna a Príbehy z Južných morí je nahradená pochmúrnou oblohou, ľudoprázdnymi plážami a smutným šumom mora a usmievavého Piatka vystriedala lopta pomaľovaná ľudskou krvou. Toto je fakt realistické, všetko. Dôkazom toho, že sa bavíme s inteligentnými filmármi, nie sú len fascinujúce scény (zub, veľryba, obesenie), ale aj to, že sa nikdy nedozvieme, čo bolo v mcguffinskej krabici. Film mal v čase premiéry problém s tým, že ho každý porovnával s predchádzajúcou spoluprácou Zemeckis/Hanks a to samozrejme s Forrestom Gumpom, čo je blbosť nad mraky, tie dva filmy sú extrémne odlišné. Dnes zostal kus podmanivo strhujúceho filmu s krutým (ale i nádejným) koncom na križovatke, čo je prekvapivo dobrá a pritom megajednoduchá metafora. Hoc vtedajšie kritiky vraveli o tom, že je to dobré, ale nie je to Forrest Gump 2 (aké prekvapenie), faktom je, že diváci boli na Stroskotanca riadne zvedaví a pri masívnom rozpočte 90 miliónov ich na celom svete zarobil 429. Kino Považan NMnV 2001 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prislo mi to jako parodie na Robinsona Crusoea. A ten pekne zbytecnej zacatek a konec, kdyby to trvalo tak 90 minut hodnotil bych vic. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Krásný a silný film, novodobý Robinson, reklama na FedEx a Wilsonový čutací balóny. Tom Hanks, jako vždy vynikající, především ve scéně s rozděláváním ohně nebo na voru. Wilsne, Wilsne...odpusť mi, já si však tento film nikdy neodpustím:-) ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi líbil, i když s Robinsonem Crusoe to nemá nic společnýho. Tady nic nevyrábí, nijak nezvyšuje kvalitu svýho života, protože nemá jak ani z čeho. Ale už jen kvůli výkonu Toma Hankse a způsobu financování filmu (začátek a konec zaplatil FedEx a to mezitím cvakl Wilson). Jinak Hanks jako workoholik je zatím nepřekonanej, takhle doufám nedopadnu. Já se vlastně se svou vrozenou leností ani nemusím bát. Námitky tu mám jen k tomu skoku "o čtyři roky později", já osobně bych se klidně i o hodinu dýl koukal na to, jak se s ostrovem sžívá. Ale rejža měl asi halt jiný názor. Ještě by mě zajímalo, co bylo v tom balíčku, kterej neotevřel. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Kvalitní režie Roberta Zemeckise a hlavně mistrovské herectví Toma Hanks neuvěřitelně pozvedává ne zrovna moc kvalitní scénář. Hanks nám opět dokázal (pokolikáté už?), že je schopný utáhnout každý děj a zahrát kohokoliv. Kdyby se film lehce prostříhal neváhal bych dát pět hvězdiček. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Film, kde je prakticky celou dobu jeden herec a přesto ani chvilku nenudí, je prostě dobrý. S jakou dětinskou radostí jsem s napětím sledovala rozbalení každého balíčku a hádala, k čemu může Chuck ty zdánlivě zbytečné věci použít. Pan Wilson byl dokonalý a ten konec mi vrtá hlavou dodnes. Proboha co mohlo být v tom posledním balíčku? ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Také máte občas chuť utéct od všech problémů, od nalinkovaného života a cítit se konečně zase svobodně? Prostě jet a jet a skončit na místě, kde nikdo nebude? A co kdyby to byl opuštěný ostrov? Co byste si s sebou vzali? Mobil, sirky, jídlo, knihy? Jenže, co kdybyste neměli tu možnost a skončili na pustém ostrově bez ničeho s znenadání a poznali stejně jako uspěchaný manažer Tom Hanks, že na opuštěném ostrově je čas pouze relativním pojmem. Jak strašidelné to může na osamoceném ostrově být jsem se přesvědčil v unikátním filmu Roberta Zemeckise a geniálním hereckým dynamitem Tomem Hanksem. Film pro celou rodinu, plný dobrodružství, napětí a odhodlání pro lásku. Kdo by si nepřál Wilsona? :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nikdy mne nebavil Robinson Crusoe a s Robinsonem Nolandem je to podobné. To samozřejmě nic nevypovídá o kvalitě filmu, ale vypovídá to vše o mém hodnocení. U mne tu nudu zkrátka nezachránil ani poměrně přesvědčivě zahraný volejbalový míč, ani snaživě se přizpůsobující trosečník a zábavu "nečekaně" nepřinesla ani ta nekonečná reklama na FedEx. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Téma obroušené hollywoodským způsobem, ale kupodivu to není vůbec na škodu. Poměrně zajímává je scénáristická klička, aby se na tom ostrově aspoň trochu mluvilo, v podobě připluvšího Wilsona. Film, který (aspoň tedy mě) poskytl opravdové emoce a skvělého Toma Hankse. Ale k úplné spokojenosti to zatím není. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký monolog Toma Hankse, který jen potvrdil, že je opravdu dobrý herec, jenž umí hrát a pro svou roli i lecco obětovat. Celý film Tomovi jeho emoce věříte. Celý film nepochybujete o tom, že je to člověk na opuštěném ostrově. Bohužel to maličko vyzní do ztracena, ale to nevadí... čtyři hvězdy to dá. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

FedEx mam docela rád. Maj přehledný přepravní listy a sympatický kurýry. Jako reklama na FedEx dobrý, jako film nic moc... ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Áno, priznávam, trochu ma štve ten presladený koniec, ale čo na tom, keď bol celý film tak geniálny! Apropo, musíme byť realisti - pochybujem, že sám Zemeckis mal z toho radosť, no hollywoodsky producenti si jednoducho nemôžu dovoliť vypustiť do éteru film, kde sa celý čas promenáduje len Tom Hanks, a na jeho konci otrčí kopytá alebo niečo podobné. To nieje ospravedlnenie, len smutný fakt, takže buďme radi aj za to čo máme. Už spomínaný Hanks sa ukázal ako trefa do čierneho a drží celý film na nohách s ľahkosťou a šarmom jemu vlastným - skutočne si neviem predstaviť nikoho vhodnejšieho na túto úlohu (aj keď looser Steve Buscemi by tam bol celkom vtipný). Je potešiteľné, že ani ostatné aspekty filmu, réžia, kamera, výprava atď, nezaostávajú za hereckými výkonmi... teda výkonom. Dosť bolo rečí - síce s odretými ušami, no pekných päť *. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Tak teď ti něco řeknu! Radši se vydám na pospas oceánu, než abych chcípnul na tomhle podělaným ostrově a jenom po zbytek života žvanil s pitomým, kulatým balonem!..... Aj napriek pomalému tempu nesmierne zaujímavo natočené a aj keď tu už bolo podobných filmov neúrekom, žiadny z nich doteraz nemal Toma Hanksa. Je jednoducho herecký kráľ. Utiahnuť film úplne sám nedokáže len tak hocikto. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama