Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (968)

LuckyStar 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks je nejen hollywoodská celebrita, ale taky nepřekonatelnej herec, člověk, duše... cokoliv příhodného si dosazujte. Robert Zemeckis je pak režisér, kterých je v hollywoodu poskrovnu a taky režisér točící filmy, jenž zahřejou u srdce a u kterých se člověk cítí při konci stejně jako hlavní protagonisté. Cast Away je kategorie, film, snímek, obraz dokonalosti a lidského smyslu pro žití. Závěrečné dvě scény filmu si řadím vysoko. Moc vysoko. Jsou odleskem něčeho, co jen stěží slovy dokážu popsat, natož sepsat sem. Hudba, scénář, režie, herecké výkony, hloubka filmu a jeho poselství je něco, co dokážu ocenit vždycky a taky něco, co třeba i z jinak všemi zavrhovaného filmu udělá u mě nepřekonatelnej skvost, klasiku, pohlazení po duši a hloubavou inspiraci. A takových filmů není nikdy dost. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Tak 'tenký' scénář a tolik procítěný; ztroskotaný pán od FedExu. Copak by mu někdo neuvěřil toho "Opáleného Pohodáře s cool blond kadeřemi, který si to volní na tropickém ostrově a konzumuje kokosové ořechy, jenž se ještě dostal do figury".... Stop zlehčování situace - tohle je více než dobrý film a Hanks budí obdiv. Zoufale jsem si přála, aby ten balík byl nakonec rozbalen... ()

Damielka 

všechny recenze uživatele

Takovou odtučňovací kůru jako Tom Hanks by si měl dát každej druhej Američan. Hodně působivý film s úspornou, leč výbornou hudbou, se skvělým Hanksem a Huntovou, jejichž setkání po letech v noci v dešti mě rozplakalo. Jsem holt romantická duše. ()

GREGOIRE 

všechny recenze uživatele

Ono to není zase tak špatný, ale je to tak veskrze americký hrdinský příběh … Američan by prostě nikdy nesundal mrtvému veškeré šaty, aby sám přežil – ono by to kazilo dojem … Je to naivní pohádka. Ale kouká se na to vcelku dobře. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Co se musí nechat je, že obě části byly úchvatné a důležité. Mluvím o části "na ostrově" i o části "mimo ostrov" - a to jak před tak po pádu letadla. Tolikrát omleté táma na film "ztroskotání na ostrově" má svého vítěze a je jím Trosečník Roberta Zemeckise, který umí dělat skutečně krásné filmy. Tom na vrcholu sil dal do role víc než se zdá a já jemu i všem mnohokrát děkuji. ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Absolútna špička... Tom Hanks exceluje a celý ten príbeh bez slov ma úplne pohltil. Myšlienka s pánom Wilsonom neuveritelne jednoducha a pritom taká skvelá. Jeden z mojich top filmov. ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

5* za život na ostrove ako stroskotanec, zbytočným preťahovaním filmu však zemeckisov robinson stráca. a veľmi. ()

dobso 

všechny recenze uživatele

Ďalší z Hanksových skvelých filmov. Môj úplne najoblubenejší. Najlepšie ale zvládol svoju rolu Wilson!!! :D ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Z trosečníka se stal zase trosečník... Znovu více než vynikající kombinace Zemeckis - Hanks. Na jejich režisérsko-herecké počiny by se dala složit óda. A proto jsem čekal od této dvojice ještě víc! ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Jediný film, ve kterém je mou oblíbenou „postavou“ volejbalový míč. Wilson byl skutečně tím nejlepším a je to pro mě nezapomenutelný symbol, který se mi vybaví vždy, když přijde řeč na Trosečníka. Co se zbytku týče, občas hezky emocionálně vyjádřené, ale jinak nudná a nevýrazná šeď. Celkově lepší 3. ()

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Moderní Crusoe i s pátkem? Proč ne...funguje to skvěle. Charismatický Hanks si dává rande s prázdným ostrovem na který mu chodí zásilky z Fed-Ex. A safra kolikrát jsem si říkal jak moc obdivuji člověka který se nebojí na voru velryb...pro mě nezapomenutelný zážitek. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Koukatelné to jednou je, ale slovo nuda bych dal do charakteristiky filmu... filmy o životě na opuštěném ostrově existují lepší a pokud nejsou lepší tak se aspoň dá mrknou na nějakou cácorku. Dvě hvězdy dávám Hanksovi, že utáhl celý film úplně sám. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Lidské možnosti nejsou hraniční, jak dokazuje tento krásný film o utrpení jednoho člověka, kterému se ve chvilce zhroutí celý svět. U Titaniku mě emoce tolik nehaprují jako při scéně kdy Tomu Hanksovi uplave jeho největší ostrovní kamarád Wilson. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Slušný výkon Toma Hankse (jako ostatně vždy), film však žádný zázrak, za zmínku stojí snad jen míč jako kamarád...60% ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

No, tak jsem dostal přesně to, co jsem čekal. Což není špatně, užil jsem si to, Zemeckis i Hanks samozřejmě odvedli skvělou práci, ale vracet se ke Trosečníkovi asi už nebudu, nejspíš ani v myšlenkách. I když Willson je docela cool. 7/10 ()

jilda 

všechny recenze uživatele

Hanks hraje nádherně, na filmu mi vadí jen konec.Nesnáším rozvleklé a romantické konce, pokud by se film odehrával jen na ostrově, má u mě 5*. Vidět zubařský zákrok bruslí je povinnost! ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama