Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

readan 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks tu opäť predviedol neuveriteľný výkon. Scénu, kde si "trhá" zub som prežívala s ním, tak ako aj tú, keď prišiel o Wilsona. Tento silný film ma určite nenudil a vždy sa k nemu rada vrátim.. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Mimořádně tichý film, který bez hudby a téměř beze slov dokáže vybudovat atmosféru natolik realistickou, že s hlavním osobou soucítíte každým okamžikem, především pak v situacích, které jsou značně nepříjemné (Kvůli zubařskému zákroku jsem se snímek skoro bála podruhé pustit). Škoda jen zdlouhavého závěru, který po perfektní ostrovní části radikálně zmírnil tempo a tím jednoduše nudil. ()

frolish 

všechny recenze uživatele

Paradoxne - cim menej sa rozprava, tym je to zaujimavejsie. Cela pasaz nehody + diania na ostrove bola na cistych 5* a nemala hadam jednu nudnu minutu, co je pri rovnici 1 herec + nic naokolo az neuveritelny vykon. Zaver v kontraste s tym potom bohuzial posobi trochu tuctovo/predvidatelne a emocialne ma prilis nezasiahol. Finalna myslienka "who knows what the tide will bring" v Hanksovom monologu bola ale podana pekne. Silne 4. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Když jsme u těch velkých písmen mezi mými oblíbenými filmy, tak si dejme jedno velké „H“. Tom Hanks je totiž, jak všichni dobře víme, pan Herec. A nikdy to nikde nepotvrdil více, než v Cast Away. Hergot, vždyť ten chlap utáhnul sám téměř 2 a půl hodiny dlouhý film. A že to není ledajaký film! 5 *****. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Ten největší product placemet ever, ovšem velká poklona Zemeckisovi, jak tuhle okatou dohodu dokázal bezbolestně propašovat do survivalu, do kterého obsadil hereckého génia své generace, Toma Hankse, a ten se mu už podruhé odvděčil fantastickým výkonem, kterým exceluje jak v boji o přežití na ostrově, tak v následném psychologickém boji po záchraně. Výrazně intenzivnější a působivější je Hanksova samotka na ostrově, kde jeho zoufalost s mrazivou dokonalostí ilustruje jeho vztah s Wilsonem. Hanksův na první pohled beznadějný osud bobtná při pohledu na nekonečný horizont oceánu a Zemeckis s náladou snímku pracuje s pevnou vizí a jeho nezlomnou naději pořád cítíme, na druhou stranu tušíme, že návrat domů nebude tak odzbrojující jako setkání třetího druhu s velrybou na polorozpadlém voru uprostřed oceánu. Napadlo mě to už u Forresta Gumpa, ale takto si představuji hollywoodský happy end. 85% ()

mls 

všechny recenze uživatele

Už som si zvykol, že Tom Hanks hrá vo filmoch, ktoré niesú len bezduché dielka, ale že sú vždy niečim viac. Cast Away rovnako nie je len príbeh človeka, ktorý stroskotá na nejakom ostrove a akosi sa zachráni. Je to predovšetkým film o psychike človeka, o jeho rozhodnutiacha o tom, že ludia vo svojej podstate sú tvory spoločenské. A Hanks ako Mrázik vyzerá super :). ()

kobliha 

všechny recenze uživatele

Asi len jedina vytka - odrezat zo zaciatku a konca a radsej sa mal Zemeckis viacej venovat ostrovu. tam som si to neskutocne uzival.. ()

ebi 

všechny recenze uživatele

Dlouhá nuda.Napadá mě srovnání s filmem Terminál. Stejný herec,obdobná situace,ale nesrovnatelné.Terminál vítězí o dvě koňské délky. ()

Mike.mk1 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když vidím v nějakém filmu dodávku s nápisem FedEx tak si vzpomenu na tohle. Nevzpomenu si na jiný film, ve kterém bych se nenudil při sledování jediného herce. ()

Pradlík 

všechny recenze uživatele

Znovu skvělý Tom Hanks a znovu skvělý film s řadou nápadu a skvělým zpracováním. Podle mě mnohem lepší verze Robinsona Crusoa a živého Pátka zde nahrazuje trochu nafouklý a s červeným obličejem, Wilson. Chuck Noland: (k Wilsonovi) Pane, nemáte sirku? ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Tak toto chcelo pána herca, keďže prakticky jediná vedľajšia rola bola obsadená volejbalovou loptou :). A Hanks to s prehľadom dokázal. ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Vychválené až do nebes nebo zatracené k průměrné šedi. Já se budu pohybovat někde mezi těmito okraji. Film skutečně hlavně díky Hanksovi má něco do sebe. Ovšem je tu opravdu velice nepěkně zvládnutý závěr, který působí značně rozpačitě. Na jednu stranu chápu snahu zdůraznit problém návratu do civilizace, na stranu druhou nechápu proč bylo toto utopeno v záplavě klišé a slzopudného patosu (proti kterému nic nemám, ale zde je to špatné). A přitom sekvence z ostrova jsou velice nadprůměrnou filmařinou, dokonalý závěr by tomu eventuelně přidal na lesku. Škoda. ()

Rokle 

všechny recenze uživatele

Tři filmy v jednom, které bohužel nedrží tak úplně dobře pohromadě. Wilson si zasloužil oscarovou nominaci :) ()

Fr3nk 

všechny recenze uživatele

Smekám, aby vás na filmovém plátně zabavil dvě a půl hodiny skoro bezeslovně jeden člověk, to už chce mít opravdu talent. Výborně zahrané drama na mě udělalo velký dojem, Tom je opravdu dokonalý. ()

katzo 

všechny recenze uživatele

Som si istý, že po zhliadnutí tohoto filmu, nejedno dieťa vymenilo svoje bábiky, barbie či transformerov za loptu značky wilson :) ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Opět, herecky velmi citlivý, přístup Toma Hankse zajišťuje Trosečníkovi velmi hebký faktor dívatelnosti. Navíc podobnost s mým oblíbeným kouskem Daniela Defoe je minimální, a tak jsem dalek srovnávat myšlenku příběhu nebo behaviorální algoritmy Chucka s Robinsonem Crusoe. Dokonce ani logika zde příliš nepokulhává (tohoto aspektu jsem se obzvláště obával). Suma sumárum, po všech stránkách chvalitebný snímek, protkaný klasickými pocity s nepřetaženou intenzitou, tak typické pro Zemeckisův rukopis. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama