Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (968)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Ďalšia vydarená spolupráca pána Zemeckisa s pánom Hanksom. Takto sa majú natáčať filmy s „jednoduchým príbehom“. Tom Hanks, ako moderný Crusoe, je v súčasnosti neprekonateľný. Osobné hodnotenie: 96% (*****) ()

viktorka181 

všechny recenze uživatele

*** Za herecký výkon Toma Hankse, kterej byl výbornej -* za to, že ho nemám ráda (nevím proč a nezlobte se na mě, páč je mi jasný, že většina lidí ho ráda má). Ale jinak pro mě nuda, nuda, nuda, nuda... ()

JirkaLexa 

všechny recenze uživatele

Klasika, která se pro mne po tisícátém odvysílání v TV již boužel stala nudnou. Film tím ale na kvalitě rozhodně neztrácí. Scénář není nijak světoborný, avšak v jednoduchosti je síla a když do této jednoduché rovnice dosadíte Toma Hanske a nezapomenutelného přítele mičudu Wilsona (podobnost s příběhem Robinsona Crusoe a jeho přítele Pátka), máte z toho dobrodružné drama jak vyšité... 95% ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Parádní film, který je naprostým riskem ve filmařině. Stavět film na výkonu herce je buď ohromná šance na neúspěch, nebo genialita. Neúspěch to není, genialita také ne. Je to něco mezitím, ale to něco je na této pomyslné ose bližší genialitě. Hanks fakt frajer, ač je ze začátku trošku vypasenější, tak mi to na něj nesedí, ale průběhem filmu to fakt koření. Není to zábava na 5*, tedy aspoň pro mě, ovšem pod čtyři nejdu. - 7/10 - ()

helloween93 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, kde se přes hodinu a půl nemluví a vůbec to není na škodu. Slova nejsou třeba...Tom Hanks prožívá krušné životní chvíle s míčem Wilsonem na pustém ostrově s vidinou návratu domů, kde na něho čeká jeho přítelkyně. Samotný závěr byl docela nečekaný (i když vlastně logický)...K úplné dokonalosti něco chybí, možná právě ten konec....4* ()

Kcko 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film na toto téma. Za 5* to není (to by si museli odpustit ten zbytečný americký konec a místo toho lépe rozvinout Tomovo počínání a sebezdokonalování na ostrově, a ne že jeden den si sám vyrve bruslí zub a další den trefí rybu na 20 metrů ...). Jinak je to paráda a jeden z mých NEJ filmů. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Robinzonáda, jaká tu ještě nebyla. Příběh muže ocitnuvšího na pustém ostrově po pádu letadla a vyrovnávajícího se s osudem. Děj sleduje veškeré jeho počínání a hlavně jeho psychologickou stránku, což je v tomto tématu vcelku novinka. Žádné typické dobrodružné manýry z lidojedma a další šablonovité motivy. Jedná se o skutečný boj o přežití a postupně gradující zoufalost. Dlouhá stopáž snímku je rozhodně přínosem, neboť divákovi daleko věrněji přiblíží tu dlouhou dobu a bezradnost, jakou hlavní postava příběhu měla. Tom Hanks dal do role všechno aby nabyl na věrohodnosti a bylo to přínosem. ()

burton 

všechny recenze uživatele

Co si asi tak vezmete s sebou na pustý, neobydlený ostrov uprostřed oceánu? No, určitě ne pilu, kladivo, nabíječku a záložní zdroj. Budete rádi za starou brusli, kterou byste normálně okamžitě vyhodili do kontejneru. Takže jako trosečník máte pár, neřku-li desítek, let, úplně jiné priority. Ale, protože nejste úplný ignorant, pesimista a jste loajální vůči firmě, pečlivě střežíte zásilku - nééé drog!, co si myslíte! - v naději, že až se někomu zadaří vás zachránit, doručíte ji. No a protože záchrana nikde, hloubáte samozřejmě, mezi dunami, vlnami, palmami, monzuny, lovem, malárií a jinými trosečnickými kratochvílemi a ubíhajícími roky, jak se zachránit sami. Výborně, tak to jsem vždycky potřebovala vidět, aby mi bylo líp. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Taková hezky natočená reklama na FedEx (zajímalo by mě, co bylo v balíčku, troufnu si tipnout, že nějaká souprava na přežití v divočině :-)). Tandem Zemeckis - Hanks funguje. ()

Shredo 

všechny recenze uživatele

Film postavený na jednom človeku, ktorý mne nepochopiteľne spájal Revenanta + Modrú lagúnu. Je to boj o prežitie, kedy sa Tom vrátil v čase ako pračlovek a snažil sa na ostrove prežiť v nádeji, že sa vráti do civilizácie. Scenár nemá moc na čom stavať, dej sa vyvíja pomaly, no napriek tomu hlavný predstaviteľ ukázal herecký perfekcionizmus, čo ho v reále aj niečo stálo. Napriek tomu všetkému ma to za srdce nechytilo. ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Skvela dobrodruzna drama,ktora nema absolutne ziadnu chybu,ale to sa dalo cakat,ked to reziroval Robert Zemeckis a hlavnu ulohu dostal Tom Hanks...:-) ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Ta část o přežití na tropickém ostrově je asi to nejlepší, co se o tomhle tématu natočilo: utrpení, pot, krev, chyby a vyšinutí smyslů (Wilson). Bohužel velkou částí filmu je vykleštěná a lživá tear-jerker blue-pill soul-mate romance, která se zabývá tím "co kdyby". Je to prostě smutná skutečnost, že každý americký film, a obzvláště pak film s Tomem Hanksem, podstrojuje svému obvyklému divákovi. Výsledkem je ženská postava, která lže přímo do očí svému muži ("Já celou dobu věděla, že jsi naživu" "Jsi moje životní láska") a mužský protagonista, který neumí využít své možnosti. Na konci se před ním otevírá nový život, ale on by se nejradši hned zase usadil s první vytahanou kundou, kterou potká, jak film naznačuje. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon Toma Hankse je fenomenální, a právě tuto skutečnost vnímám jako příčinu zdejšího vysokého hodnocení filmu, protože objektivně pro něj není žádný důvod. Trosečník je naprosto běžným, příjemným, rodinným filmem k nedělnímu žehlení. Nic více, nic méně. 68% ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Ten největší product placemet ever, ovšem velká poklona Zemeckisovi, jak tuhle okatou dohodu dokázal bezbolestně propašovat do survivalu, do kterého obsadil hereckého génia své generace, Toma Hankse, a ten se mu už podruhé odvděčil fantastickým výkonem, kterým exceluje jak v boji o přežití na ostrově, tak v následném psychologickém boji po záchraně. Výrazně intenzivnější a působivější je Hanksova samotka na ostrově, kde jeho zoufalost s mrazivou dokonalostí ilustruje jeho vztah s Wilsonem. Hanksův na první pohled beznadějný osud bobtná při pohledu na nekonečný horizont oceánu a Zemeckis s náladou snímku pracuje s pevnou vizí a jeho nezlomnou naději pořád cítíme, na druhou stranu tušíme, že návrat domů nebude tak odzbrojující jako setkání třetího druhu s velrybou na polorozpadlém voru uprostřed oceánu. Napadlo mě to už u Forresta Gumpa, ale takto si představuji hollywoodský happy end. 85% ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Film, na který se kouknu kdykoliv, když na něj narazím. Úplně by mi popravdě stačilo, kdyby se děj odehrával jen na ostrově, ale tak ta omáčka a plky kolem k tomu patří. Tom Hanks svou roli zahrál bombově. Jako obvykle. Hrozně se mi líbilo jeho přátelství s Wilsonem, které ukazuje, že když jste dlouho osamocen, postačí vám jako náhrada za lidi cokoliv. Jeho pevný vztah k Wilsonovi byl překrásný. Když se museli rozloučit, tak mi ukápla slza a bylo mi to opravdu líto. Jako zvědavá žena si ale neodpustím poznámku, co to, SAKRA, bylo v tom neotevřeném balíčku. A jak ho, SAKRA, mohl neotevřít? ()

Besyn 

všechny recenze uživatele

Oneman-show v tom nejpřesnějším slova smyslu.Nebýt Toma Hankse a jeho výkonu,nestálo by to za nic.Takhle to on však u mě vytáhl na 4 hvězdičky. ()

medii 

všechny recenze uživatele

Vizualne zdarile, obcas az pohlednicove hezke, dojemne, vtipne, napinave... a konec je uplne spatne a predevsim proto tedy jen 4 hvezdy. ()

martiňák 

všechny recenze uživatele

Vynikající je prostřední část když je Tom Hanks na ostrově. Začátek (před ztroskotáním) i konec (po návratu) jsou rozvleklé a nezáživné. Naštěstí na ostrově je hrdina ve filmu celkem dost dlouho (asi 1,5 hodiny) takže coby celek si film zaslouží poctivé 4 hvězdičky. ()

Miki68 

všechny recenze uživatele

Po několikerém shlédnutí trosečníka jsem musel poopravit své mínění a zvednout hodnocení na 4*. Tom Hanks je (s výjimkou Willa Smitha v "Legendě") snad jediný herec, schopný nenudit aniž by obrazně řečeno slezl z plátna po celou dobu trvání filmu. Je dobře, že ve filmu byla hudba téměř upozaděna, dodávalo to na autentičnosti. Scény s Wilsonem mě opravdu dojímaly - no a ten závěr? Stejně jsme si všichni přáli happy end, nebo ne? ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama