Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

ex.it 

všechny recenze uživatele

Výborný výkon, Tome! Opravdu výborný! Napadá mě otázka, jaký by film byl s jiným hercem v hlavní roli. Každopádně takhle nejde nedat alespoň čtyři hvězdičky. ()

Skleni 

všechny recenze uživatele

Pri pozeraní som sa cítil sám. Opustení a bez.... no bez reality. Nič vo filme mi nepripadalo brané vážne. Celý film je sústredení okolo jednej osoby, ktorá mi ale príde, že si to nezaslúži. Proste postava si vás má získať. no tu sa mi to nestalo. Celkovo film ma nezaujal a ani mi nič napovedal. Proste film ma vôbec neprinútil nad niečim rozmýšľať. A to sa mi pri Zemeckisovi nestáva. 41% ()

Ssoumess 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých velice oblíbených snímků. Klidně se na něj můžu podívat několikrát do roka a nenudím se, jak zde někteří uvádějí. Je pravda, že z tohoto námětu mohlo být vyždímáno víc a nakonci je to až moc ubrečené (i když scéna kde se mně chtělo opravdu brečet je ztráta Wilsona:) Není to sice Zemeckisova topka, ale stydět se určitě nemusí..:) 8/10 ()

Redix 

všechny recenze uživatele

Hodně špatnej film. Hanks se na trosečníka nehodil a vadilo mi že na ostrově vlastně ani moc dlouho nebyl. Scénář nic moc, hudba docela ušla, konec o ničem. ** ()

Kaučuk03 

všechny recenze uživatele

Zemeckis vidí detaily tam, kde je jiní nevidí.U Trosečníka opět dokázal, že si velmi dobře dokáže pohrávat s psychikou člověka. Natočit v dnešní době film, kde se většinu času nemluví, a přesto se vám bude tajit dech, to chce dávku odvahy, ale hlavně talentu. Krásné porovnáváni kontrastů běžných věcí, nad kterými moderní člověk v civilizaci ani nepřemýšlí. Konečná scéna s panem Wilsonem je jedna z nejdojemnějších, jakou jsem kdy viděl. Zvlaštní, že Trosečník, Hanks, pan Wilson i Zemeckis zůstaly bez zlaté sošky... ()

towstit 

všechny recenze uživatele

Riadne vela hlbokych myslienok som nasiel v tomto filme, ale nic co by ma donutilo premyslat. Tom Hanks je jedinecny, to ako schudol ma fakt prekvapilo. Dobrodruzne filmy milujem, ale tu mi nieco chybalo, asi nejaka ta nezabudnutelna scena. ()

the_bitch 

všechny recenze uživatele

Skvelý príbeh stroskotanca na ostrove, v poňatí ešte lepšieho Toma Hanksa. Príbeh okúzli, očarí a zaujme diváka. 4* ()

PavelZava 

všechny recenze uživatele

Mě osobně velmi zaujal protiklad loyality k zaměstnavateli a použití obsahu balíků v nouzi, kdy vlastně popře všechna pravidla zaměstnavatele. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Trosečníka jsem už před mnoha lety jednou viděl a tehdy ve mě zanechal nadšenější pocit. Teď už jsem se při scénách mimo ostrov převážně nudil - hlavně závěr byl zbytečně natahovanej a patetickej. Část odehrávající na ostrově měla výborný momenty, předevšim díky skvělýmu Hanksovi, takže nemůžu souhlasit s názorem, že nepodal zajímavej výkon. Nicméně i trosečnická část filmu ve výsledku nepatřila mezi vyložený perly kinematografie, rozhodně do ní mohli scénáristi zakomponovat víc dramatickejch a dobrodružnejch momentů. Filmařský řemeslo i hudba na velice vysoký úrovni. Celkově slušnej snímek, ale na Zemeckisovy poměry spíš průměr, čtyři slabší hvězdy. ()

NightPorter 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně kvůli averzi na Hankse (nejspíš díky jeho častému výběru filmů s až přespříliš a přesčáru dojímavými scénáři) se mi to nelíbilo. Nicméně film obsahuje asi nejdojímavější a nejemotivnější ztrátu volejbalového míče všech dob. Za to dávám alespoň poctivé dvě hvězdy. ()

Pantata 

všechny recenze uživatele

Nejlepší product placement ve filmu ever (FedEx, Wilson), nezapomunetelná scéna s vyrážením zubu, Hanksův koncert... A nakonec se Tom s Wilsonem šťastně shledali :) ()

Katcat 

všechny recenze uživatele

Film, kde ani negramoti nepotřebují dabing a přitom tak výřečný :) pouto mezi Chuckem a mičudou Wilsonem je tak silné, jak celý ten film. Nelze nemilovat :) ()

Ozzy2

všechny recenze uživatele

Vždy, když vidím FedEx, vybaví se mi tento film.Pokud to měla být reklama, tak se povedla.Pokud to byl vážně myšlený film, tak se musím smát. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Ještě jednou spojení Zemeckis a Hanks a znovu zajímavý film. Osobně mám Trosečníka radši než Forresta Gumpa. Film je zkrátka takový povedený Robinson Crusoe z konce 20. století. A ani ti lidojedi mi nechyběli... ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Tá Helenka Huntovie sa z tej straty otrepala dosť rýchlo a dobre. Či nie??? Na druhej strane si Tom tiež vytvoril náhražkový homosexuálny vzťah s Wilsonom pre uspokojenie potreby intimity.... ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Trosečníkovi by slušela buť krotší stopáž nebo více promyšlená prostřední část. Závěrečná dvacetiminutovka je totiž skvělá. Přesto mohu říct, že se mi podařilo na Zemeckisovu vlnu naladit, jen v zápasu s Robinsonem by Hanks prohrál. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama