Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film. Oceňuji že to není jen další varianta Robinsona Crusoe. Všimli jste si, že během celého pobytu na ostrově nezazní jediný tón hudby? Kdesi jsem četl, že to byl záměr, neboť na pustém ostrově také žádnou hudbu neuslyšíte ... ()

Zombo 

všechny recenze uživatele

T. Hanks opět dokázal, že je hlavní pilíř téměř každého filmu a u Trosečníka to platí trojnásob. Jeho rozmluvy s panem Wilsonem, ztvárněný strach, bolest i zoufalost, rozčilování nad svojí nešikovností při robinsonských pracích a radost při úspěchu by asi svedl lépe málokterý herec. Po druhém skouknutí byl začátek i právem kritizovaný konec protivně zdlouhavý, ale i tak je Cast Away stále zasloužený žánrový nadprůměr. ()

VerteX 

všechny recenze uživatele

Trosečník je podle mého názoru nejslabší film mého oblíbence Toma Hankse. Sice zahrál skvěle to, co měl, ale prostě nemohl zachránit nevydařený a nudný scénář. Kdyby netrval Trosečník 2,5 hodiny, měl by ambice na lepší hodnocení. Bohužel je film příliš rozvleklý a naopak jsou do rozvleklosti zasazeny dějové skoky (např. po vyražení zubu). Na druhou stranu musím přiznat, že pan Wilson je skvělý nápad a část na voru je také slušně zpracovaná. Konec je trochu přihlouplý. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

Zábavný příběh alá Robinson Crusoe. Hanks předvádí svůj tradičně nadstandartní výkon a celej film ubíhá příjemně a nenudí. Taky je zajímavý, jaký charisma si časem vydobyla postava Wilsona...i když je to prostě jenom smějící se míč. ()

Wencek 

všechny recenze uživatele

Dost průměrný film s pár zajímavými momenty. T.Hanks mi přijde jako trosečník dost nepřesvědčivej (stejně jako Trojan ve Václavovi). Nebýt míče Willsona tak je to clkem nuda. I ten konec je docela o ničem. Čekal jsem od T.Hankse víc. Zbytečně moc zdlouhavý, určitě by se to dalo zkrátit. ()

Monroe1991 

všechny recenze uživatele

Nemohl jsem si nechat ujít další film režiséra Roberta Zemeckise a s Tomem Hanksem v hlavní roli. A nejsem vůbec zklamaný. Příběh o Chucku Nolandovi, zaměstnanci kurýrní služby, který neustále závodí s časem ve snaze doručit zásilku včas. Jeho život se ale změní v okamžiku, kdy se ocitá na pustém ostrově a bojuje o přežití. Nakonec si uvědomuje, že za život vdečí právě nedoručeným balíčkům a to hlavně míči značky Wilson, který mu pomáhá překonat samotu. Emocionálně silný film a hlavně závěr. Opět musím vyzdvihnout skvělou hudbu Alana Silvestriho. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Vynikající film založený na výtečně důvěryhodným Hanksovi v nenásilném a neheroickém podání, které zaslouží obdiv. I proto je divákovi na konci Hankse upřímně líto. Kam se poděl tento Zemeckis??? ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Opet skvělý Tom Hanks v roli moderního trosečníka. Je vidět, že i v dnešní hyper technologické době může člověka potkat podobný osud jako Chucka Nollanda. Sám si někdy říkám, jaké by to bylo, nechat ten uspěchaný svět za sebou a ocitnout se na opuštěném ostrově, ale žádná idylka by to rozhodně nebyla, myslím, že vykreslení toho, jak by trosečník skutečně jednal bylo tady předvedno hodně realisticky. Silný, dojemný příběh o nadeji, odvaze a morální síle. Trio Zemeckis+Hanks+Silvestri je záruka vysoké kvality. 90%. ()

Pathrose 

všechny recenze uživatele

Táhnout celý film sám, mimikou, tělem a monologem s Wilsonem, to chce pořádnou dávku talentu. Film ke kterému se rád vracím. Tom Hanks opět exceluje. A Wilson... až mi začaly slzet oči a kvůli čemu? Kvůli mičudě :). Přes důvěryhodného Toma jsem si k němu vytvořil stejný vztah jako on a jeho ztrátu prožíval stejně. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Ne-trosečnický úvod a závěr se dají přežít, to je asi tak maximum, co bych od nich fairově vyžadoval. Jádro je samozřejmě doba na ostrově a to je pěkné. Film jsem viděl opakovaně - je nenápadný, ale když běží v TV, rád se vždy podívám a zaujme mě. To je pro mě na filmu znakem kvality, že ho snesu vidět vícekrát. Nejlepší záběr z filmu: když vyleze robinson na vrcholek ostrova a kolem sebe má jen nekonečnou obrovskou kouli oceánu. Nejsilnější motiv: když na konci užívá zdánlivých samozřejmých luxusů, které mu dává civilizace, a novýma očima oceňuje jejich hodnotu. ()

bono22vox 

všechny recenze uživatele

Cestovní kanelář Zemeckis-Hanks vás zve na celovečerní pobyt na pustém ostrově, zalitém slunečními paprsky a přívalem vln. Uzasna, velkolepá a jedinečná One Man Show. Bravisimo Tome. Především na Tomove herectví a bezchybné režii stojí tento celý film. Rolí trosečníka naložili tvůrci na Hanksova záda obrovský balvan. Po dvě hodiny totiž nechávají herce o samotě zápasit nejen s nástrahami přírody, ale i s diváckou přízní. Hanks tento úkol jak už jsem napsal zvládá a lehce nás přenáší ze sedačky přímo doprostřed Pacifiku. A to přesto, že si myslím, že tentokrát zůstala část jeho talentu v položce ,´´skryté rezervy´´ a nerozehrává tu tak koncert, který nám předvedl ve Philadelphii či Forestu Gumpovi. Na ostrově se mu stává oporou scénarista, jenž na motiv ztroskotání navléká epizodky typu Hanks a nedobytný kokos nebo Hanks a brusle. Hanks a scénky s Wilsonem. Scéna loučení se s Wilsonem se mi hluboce a nesmazatelně vryla do paměti a i srdíčka. Slza vždy ukapne. Celé robinsonské téma navíc neponechává na úrovni návodu, jak přežít v pustině: snaží se ho povýšit na výpověď o dnešní době a pravých hodnotách. Proto také děj na začátku i na konci rámuje městským prostředím, v němž má vyniknout hrdinova proměna... Nádherný film, čistých 85% u mě... mimochodem Wilson měl podle mě dostat Oscara za vedlejší roli ;-) ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Hanksova skvělá one man show, která opravdu táhne celý film. Jinak mě moralizování na téma konzum vs. skutečné hodnoty moc nebavilo, nicméně pro samotnou přežívací část na ostrově stojí Trosečníka jednou vidět. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama