Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

Shit 

všechny recenze uživatele

Byl by to vybornej film, kdyby to trochu zkratily, jinak Tom Hanks zase ukazuje ze do ceho vleze to je dobry ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Hned po skončení filmu jsem běžel do nejbližšího sportu koupit si volejbalák od firmy Wilson, bohužel jeho konec, byl velice podobný jako jeho bratříčka ve filmu.... Tom Hanks, ať už je v jakémkoli filmu, vždy se mi bude líbit a jeho herecké výkony jsou vskutku skvostné. 85 % ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Už jen to rozdělávání ohně a Hanksův vztek by si zasloužily maximální hodnocení. No a zubní zákrok bruslí - komu přitom neběhal mráz po zádech. Filmu možná trvá trochu déle, než se rozjede, ale stojí to za to. Na ostrově spolu s hlavním hrdinou přemýšlíme, co využít, jak rozdělat oheň a jak přežít. A drží nás při životě jeden obrázek a Wilson. A pak se vrátíme někam, kam už nepatříme... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní. Trosečník zdánlivě obsahuje všechno, co ho předurčuje k triumfálnímu úspěchu, tedy atraktivní námět, výborné herecké obsazení, velké režisérské jméno, slušný scénář, přiměřeně velký rozpočet a tak bych mohl pokračovat. Přesto to ve výsledku nějak skřípe, cítím určitou nenaplněnost očekávání a čtvrtou hvězdičku se mi dát nechce, jakkoliv je ten film znevýhodněný faktem, že jsem ho viděl v televizi. Na velkém plátně bych se možná přece jen ke čtvrté hvězdičce přiklonil. Přemýšlel jsem, co mi tam přebývá nebo schází, je to částečně určitou melodramatičností, ale pořád jsem nebyl schopný definovat jádro problému. Až mi zrak sklouzl na komentář Marigolda, který přesně popsal to, na co mi scházela slova. Takže tentokrát doporučím hledat myšlenku někde jinde - přesně, jak to Marigold napsal, Trosečník je příliš doslovný, zbytečně rozmáchlý, patetický a přeplácaný. Při vší snaze nestrhne, byť Hanks ze sebe vydává maximum. Celkový dojem: 65 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Když nad tím tak přemýšlím, říkám si, co by asi dělal Bear Grylls na místě Toma Hankse. No jistě, pořád by říkal do kamery, co všechno zrovna dělá nebo jak to chutná. Ale to nemyslím. Pravdou zůstává, že si Tom Hanks počínal na ostrově prapodivně, ale to nic nemění na skutečnosti, že film krásně kontrastuje život v osamocení a život ve světle reflektorů. Akorát dodnes nechápu, proč si mlátil bruslí do bolavého zubu. To bych radši skočil z útesu... nebo se vrátil do Ameriky - to je stejná bolest. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Spolupráce Hanks - Zemeckis je pro mě ze zištných důvodů stále zakletá. Vzmužte se, bábovky, vždyť Pátek Wilson byl obyčejný míč na volejbal..! ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Četl jsem pár skutečně kritizujících recenzí než jsem měl příležitost podívat se sám: snímek nemá jen dobrý příběh, který vás určitě donutí představit si, co by jste v takové situaci sami dělali, ale dává také příležitost důkladně se seznámit s hlavním charakterem a s vývojem jeho postavy. Btw je zde k vidění nejrealističtější pád letadla, který jsem kdy viděl. Vaše uši příliš zabrat nedostanou, (je logické, že tu není mnoho dialogů když je příběh o jednom místě s jedním člověkem široko daleko...), film se naopak zaměřuje na herecký um Toma Hankse, který odvedl ohromnou práci!!! Žádný jiný film roku 2000 - snad krom Gladiátora - mne nepřiměl k přemýšlení po opuštění kina. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Režisér Robert Zemeckis si nemohl do této one man show vybrat lepšího herce. Tom Hanks předvádí na plátně naprosto vynikající výkon, celý film táhne vlastně sám a jde mu to zatraceně dobře. K tomu kvalitní režie, scénář a kamera, co víc bychom vlastně chtěli ? ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Great One Man Show!! Poslední Zemeckisův velmi dobrý film, Tom Hanks zase excelentní, jediné co trochu kazí dojem z filmu je trochu divný závěr. Ale ty první dny na ostrově-prostě super Robinson v moderní době... Lepší 4 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Utiahnuť dvaapolhodinový veľkofilm s jedným hercom, navyše pod obrovským tlakom a s obrovským podvýživením hlavného predstaviteľa? S veľkorežisérom Zemeckisom a s Tomom Hanksom v hlavnej roli určite áno! Skvelý film, ktorý zobrazuje posun hierarchie hodnôt v existencialistických situáciách, v ktorých sa človek vyskytne. A ako si človek začne vážiť veci, nad ktorými by inokedy mávol rukou. Bravúrne, a scéna so zubom je ozaj hustá! Človek čaká, že možností na ukončenie filmu mohlo byť veľa a kvalitných, no Zemeckis nie a nie a nakoniec aj tak našiel to pravé, jedinečné. Po filme mám jednu Wilsonku čestne vo vitrínke. 90%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Film, který musel nevyhnutelně přijít jako odpověď na předchozí spolupráci Roberta Zemeckise s Tomem Hanksem ve Forrestu Gumpovi. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Film zcela postavený na výtečném hereckém výkonu Toma Hankse (3/4 filmu je na obrazovce sám). Robert Zemeckis odvedl rovněž dobrou práci, i když se film neubrání chvilkové zdlouhavosti (mohlo to klidně skončit záchranou). I tak ale bez uzardění 80%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nehybný kámoš Wilson, Kellyiny hodinky a energie z nich, boj se zubem, boj s ohněm, boj o přežití. One-man show dnes už legendárního a tady radikálně hubnoucího Toma Hankse, který nám dopřál nespočet hereckých představení a výborných zážitků. Tenhle je jeden z těch hvězdnějších, přepečlivě předpřipravených k velkým výkonům. Jedno neovladatelné letadlo FedExu v jedné zatraceně nevhodně načasované bouři ho uvrhlo do hladových vln oceánu. Přežil. Workoholik, který se teď musí naučit všechno trochu jinak. A zvítězit třeba nad kokosovým ořechem. A pochopitelně (jsme v americkém filmu) trošku popostrčit svoje dosavadní hodnoty. Vítězný oscarový tandem Robert Zemeckis a právě Tom Hanks každému asi víc chutnal při podávání poetického vyprávění o jednom chlapíkovi, který neoplýval bůhvíjakým intelektem. I tady ovšem míří hodně vysoko. Řemeslná stránka je výborná, emoce fungují, hudební skladatel Alan Silvestri neplýtvá, ale když přijde jeho chvíle, zaboduje. Moc příjemný návrat. Za pár let zas. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Film, který se prakticky obešel bez scénáře, protože v jeho druhé (nejdelší) třetině, když je Tom Hanks na ostrově, se baví maximálně s volejbalovým míčem Wilsonem. Krásný snímek, který umí zahrát na city diváka, což mi někdy vůbec nevadí a toto je přesně ten případ, kdy se rád nechám rozesmutnit. Hanks kvůli roli přibral téměř třicet kilo, aby je pak zase shodil. Helen Hunt je šarmantní jako vždy a celé dílo podtrhuje krásná hudba Alana Silvestriho, která na tento film pasuje jako hrnec na zadek. Závěrečná scéna na (životní) křižovatce nepotřebuje další komentář... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Moderná variácia režiséra Roberta Zemeckisa na klasickú tému príbehu Robinsona Crusoe. Jeden z vedúcich pracovníkov zásielkovej služby FedEx, Chud Noland, prežije haváriu lietadla, ale to nie je zďaleka všetko utrpenie, ktoré mu osud nadelil. Zachráni sa ako "Stroskotanec" uprostred oceánu na opustenom ostrove. Tam zistí, že aj v dnešnej hektickej, uponáhľanej dobe sa človek môže odrazu ocitnúť úplne sám. Najmä vďaka predstaviteľovi hlavnej úlohy, Tomovi Hanksovi, sa z toho zrodil celkom zaujímavý film. *** ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Ale no - tak já to přznám. Tom Hanks je..........(trochu, někdy, někde).......dobrý herec. Uf. Ani to moc nebolelo. Slušná robinsonáda v malém vápně FedExu. Taky jsem se rozhodl pořídit si vlastního pana Wilsona. Je chápavý, neodmlouvá - jenom netuším, kam mu Tomík vydlabal ten správný, po dlouhodobé abstinenci uprostřed oušnu tolik nutný, otvor. Mě zatím balon vždycky trapně splaskne ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Vynikající one-man-show Toma Hankse. I když samozřejmě velkou práci udělal i režisér Robert Zemeckis, který - říkejte si co chcete - dodal charakterovou hloubku i "postavě" Wilsona . Od páté hvězdičky film dělí nastavovaný a rozvláčný konec. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Přemíra kladných reakcí předem většinou škodí, očekávání je pak příliš velké. Těšila jsem se, jak se z toho zhýčkaného uspěchaného Američana stane pořádný chlap a ejhle – ono nic!! Žádná proměna, střih a je tu hubený lovec po čtyřech letech! No dobrá, nemusím vidět, jak k tomu dospěl krok za krokem, ale k čemu vlastně dospěl? Jistě, naučil se lovit ryby a čekat, co moře vyplaví – a dál? U člověka, který prožil čtyři roky sám na ostrově, bych čekala trochu víc, než hysterický pláč nad prasklou mičudou. Dojemné možná pro Američany, pro mě spíš trapné. Zajímal mě okamžik, když se vrátí mezi lidi – jak bude asi reagovat? Opět střih a máme ho tu pěkně v obleku a v kravatě!!! Přitom Tom Hanks skutečně kvůli filmu zhubnul, předpokládám, že i opálení a vousy byly pravé. Stačilo ho jen oholit před kamerou. Za čtyři měsíce opálení nevybledne ani člověk nenabere svá kila zpět tak rychle. Připadá mi, jako by se ty scény v saku, točily zároveň s těmi před nehodou. To by herec Benda jistě neudělal! A návrat do života? Dalo se na spoustě detailů vyjádřit, čím si prošel a jaká je propast mezi ním a současným světem. Vyústění do ničeho, prázdnota. Nemůžu si pomoc, připadá mi to jako filmařsky odfláknutá práce. Promarněná šance. Trosečník neztroskotal na pustém ostrově, ale na scénáři. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks a jeho excelentní výkon v roli poustevníka, který se učí žít bez civilizace na opuštěném ostrově a při životě ho drží jen vzpomínky na jeho snoubenku Kelly a imaginární kamarád Wilson, což je ve skutečnosti pomalovaná mičuda. Geniální herectví Toma Hankse tomuto filmu rozhodně pomáhá a jeho mimika a práce s obličejovými výrazy, to je něco, co tento film drží hodně vysoko nad vodou. Režisér Zemeckis rozhodně zvolil správně a je vidět, že spojení Zemeckis a Hanks je spojení vynikající. Na rovinu se totiž přiznám, že filmy z pustého ostrova jsem nikdy neměl rád, Robinsona Crusoe jsem nikdy nedočetl, natož abych ho vyhledával ve filmu, a k tomuto filmu jsem původně přistupoval se skepsí, ale Hanks prostě umí a díky němu je tenhle film, čím je, totiž naprosto dokonalým příběhem jednoho muže, který se pere s přírodou i se svým osudem. A poslední půlhodinka filmu je taktéž velice zajímavá a optimistický konec a hlavně poslední záběr, o kterém si nejsem jist, zdali jsem ho správně pochopil, ale pevně věřím, že ano, je velice zdařilý a povedený. Tleskám režisérovi i hlavnímu herci a za výborný filmový zážitek uděluji jejich dílku čtyři hvězdy. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama