Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (968)

Greendell 

všechny recenze uživatele

Výborný! Myslim, že Tom si svojí roli dost užívá (když kvůli tomu byl ochoten podstoupit různý věci). Atmosféra osamělýho trosečníka zbavenýho všech vymožeností, bez kterých si nedokážeme dnešní život představit, je tu podaná dost věrohodně. Chvílema jsem mu až záviděl, že bych si to s nim na čas vyměnil :-) ale ze scény kdy si hraje na zubaře-amatéra mi pokaždý slejzaj nehty... +++ herec ve vedlejší roli - pan Wilson :-D ()

Alca 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks je prostě skvělý. Všechno mu věříte a hraje výborně i když zrovna nic neříká. Naprosto si vystačí sám i herecky, divákovi nikdo jiný nechybí. Je ticho a stejně se pořád něco děje. ()

ShaoKahn 

všechny recenze uživatele

Výborný film, připomínající Robinsona Crusoe s handsfree v uchu. Pátá hvězdička určitě za výkon Toma Hankse. ()

Romeroo 

všechny recenze uživatele

Je úplně jasné, kdo celý film sponzoroval, tedy vlastně já bych našel sponzory dva, s tím druhým se Chuck rozloučil na oceánu :) a bylo to loučení zvláštní, ve filmu málokdy vídané....další věc je, ale ta je úzce spojená s druhým sponzorem, je herecký výkon Toma, a vlastně i díky Tomovi druhý sponzor zahrál taky dobře, ale to se dalo čekat, on je k hrání vyroben....kdyby to nezesra-l konec, mohlo to sejmout opravdu to nejvyšší hodnocení, takhle se to u zastavilo někde na pomezí 4 až 5 hvězdiček....kvůli Tomovi dám 5....doufám, že první sponzor nebude žárlit, že o něm nešla řeč :) ()

Kolosseum 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikající film. Skvělé akční scény střídají chvíle vážné a beznadějné, Trosečník působí skvělou atmosférou a Tom Hanks tomu kraluje výborným výkonem. PS: Wilsona už mám doma a těším se až si s ním zahraji. 90% ()

george82 

všechny recenze uživatele

Škoda toho konce. Nicméně je to tak ale více ze života. Po 4 letech se nemůže divvit. Hanks to zahrál luxusně. A výborného sparinga mu dělal "neherec" Wilson. :) ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Trosečník je charakteristický zejména heroickým výkonem Toma Hankse, ze kterého dokázal, stejně jako ve Forrestovi, vymáčknout režisér Robert Zemeckis naprosté maximum. Hanks svou roli velmi prožívá, což jí dodává na nezbytné autentičnosti a důvěryhodnosti. Dokázal skvěle napodobit a ztvárnit zoufalství, bezmoc a později určitou rozpolcenost a zdivočelost, vyplývající ze samoty, kterou musel jeho trosečník absolvovat. Z minima slov a maxima emocí se podařilo dvojici režisér - herec vykouzlit velmi silný filmový zážitek, na který hlavně díky krásně drsné přírodě jen tak nezapomenu. Po návratu z divočiny by mohla být ta dohra trochu kratší, ale ještě se to udrželo v rozumných mezích. Za Hanksovu "one man show" dávám velmi solidní 4* ()

Wooke 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks a jeho prvý film, ktorý sa mojej skromnej a mladej osobe dostal do rúk (alebo k očiam). A nech sa deje, čo chce, veľmi sa mi páčil. Bola to dráma od začiatku až do konca a jeho lopta kamarát bol až dojemný. Celé to bolo pekné, Hanks prekonával jednu prekážku za druhou a tak si dovolím prekonať jednu aj ja a dám 4*. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Neskutečně krásný film, který skvělě vykresluje bezmoc a to jak je člověk bez svých vymožeností malý oproti přírodě. Tom Hanks tu měl spousty prostoru pro předvedení svého hereckého výkonu a zvládl to na výbornou i bez zbytečného mluvení. Jediné co bych možná vytkl je ten konec, asi bych to trochu zkrátil a utl to přesně když kolem něj projížděla ta loď, ale i tak těch pár minut navíc nemění mé plné hodnocení. Přírodu miluju a tohle jsem si opravdu vychutnal do posledního sousta. Musím pochválit i skvěle sedící a chytlavou hudbu. ()

MatyTM 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks se mi s tou zarostlou bradkou nelíbil asi tak jako Keanu Reeves ve filmu 47 Roninů, nebo kolik jich bylo. Jinak to byl ale pěkný film a bezvadná reklama firmy FedEx. Četl jsem například Robinsona Crusoa i viděl, oproti trosečníkovi je ten film strašný, nicméně kniha je velmi dobrá... ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Zo "Stroskotanca" nie som nadšený až tak ako drvivá väčšina tunajších, ale aj ostatných filmových divákov. Na Hanksovo geniálne herectvo sa síce pozerá dobre, taktiež s ním prežívame všetky útrapy,ktoré ho postretnú, ale ja som jeden z tých, ktorí sa počas trvaniu filmu dosť často nudili. Presladený záver tomu na kvalite tiež nepridal, skôr naopak. Ale za spomínané pozitíva a Wilsona :) musím dať aspoň takéto hodnotenie. 65%. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Jeden z najslabších filmov Toma Hanksa, aký som videl. Zaujímavý námet, ktorý ani z polovice nevyužil svoj potenciál. Naivné spracovanie vhodné akurát tak pre amerického diváka. Vyše hodinu sa pozerať nato, ako sa rozpráva s loptou ma určite nenadchlo. Počas celého filmu sa vôbec nič nedeje. Žiadne dramatické scény boja o prežitie sa nekonajú. Hanksa mám rád, ale toto vôbec nebola preňho vhodná rola. Na tom ostrove museli s ním stroskotať aj zásoby jedla na niekoľko rokov, keďže ani kus neschudol. Nemyslím, žeby po sardinkách, kraboch a kokosovom mlieku tak vypadal. Pre mňa dosť odfláknutý film, ktorý ma ku koncu nesmierne nudil. ()

mirkath1 

všechny recenze uživatele

pro mě trochu dlouhé a chvílemi nudné. Škoda, že Hanksovi ta figura dlouho nevydržela-seklo mu to.Helen Hunt dost nevýrazná a žádnou vzájemnou chemii jsem nezaregistrovala ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Tuhle pecku jsem ještě nehodnotil? Tak to by byla škoda, protože tenhle film je výborný i po 15 letech. Stále si zaslouží plný počet. 90% ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Toma Hankse na opuštěném ostrově, kde mu pomáhá jenom jeho Wilson, kde místo civilizačních vymožeností jde "jen" o to najít vodu, rozdělat oheň atd. Spojení Hankse se Zemeckisem dává záruku, že nudit se nebudeme. ()

Mkartaylas56 

všechny recenze uživatele

Opravdu nemám slov. Nechápu jak to, že Tom nezískal oscara protože toto byl dozajista jeden z jeho nejúžasnějších výkonů. Zpracování ostrova a scén na něm je taktéž super, stejně jako ten skok z civilizace do divočiny, který by Hanksovy uvěřil snad každý. Trosečník je prostě takový "moderní" Robinson Crusoe, který nejspíš svým závěrem a obecně rozuzlením moc nepřekvapí (tak trochu čekáte, jak to dopadne), ale po filmařské stránce se podle mě jedná o perfektně odvedenou práci a rozhodně byste tento snímek neměli jen tak přehlédnout. 95% ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

Někde mi něco přebývalo, někde mi něco chybělo. Mohl to hrát nějaký obyčejnější herec. Třeba ... ? Teď mě nikdo nenapadá.Bradley Cooper nebo Channing Tatum. ()

Hojiko 

všechny recenze uživatele

Nikdo by jsme nechtěli zažít to co Tom. Ve scénách na ostrově byly unikátní záběry. Vůbec se mu nedivím, že si vytvořil kamaráda míčudu. Akorát mi ho bylo moc líto, když o něj přišel. Neumím si představit, že nějaký můj známý se po letecké katastrofě, kdy si všichni myslí, že zemřel najednou po několika letech objeví. Zázrak. Opravdu úžasný děj. Jedna hvězda dolů za to, že mě to vůbec nebavilo po tom co se vrátil z ostrova. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama