Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (968)

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 7,8/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 88%, Audience Score - 84% | FDb.cz - 79,4% | Výborný film - naprosto skvělý Tom Hanks si své velké sólo užívá každou minutou, v čemž mu pomáhá byť neživý, přesto nezaměnitelný Wilson. Skvělá režie, kamera, atmosféra, velmi málo slov, přesto vás Zemeckis pořád něčím upoutá a nakonec i nanejvýš dojemný a inspirativní závěr. Jedním slovem? Pak tedy: Krása! 100% Ani po letech to neomrzí, nikdy... A kdo při "ztracení Wilsona" nebrečí, nemá srdce, my brečíme pokaždé. A k tomu ta hudba! ()

mosem 

všechny recenze uživatele

Film, který nutí k zamyšlení. K zamyšlení nad tím, čeho je člověk v extrémních situacích schopen, kde je hranice lidských sil a vůle. Co vede člověka ve fakticky bezvýchodné situaci k hledání řešení pro přežívání, jak člověk zasažený vší civilizací dokáže nalézt radost v té nejobyčejnější věcí, kterou je oheň. Velmi silná byla scéna se zubařským zákrokem bruslí. Nebylo také možno si nepovšimnout krásné scenérie ostrova a současně absence hudebního doprovodu, což vyvolávalo zvláštní napětí a depresivní náladu. Naopak atmosféra mýdlové opery v závěru mi přišla až příliš romantická. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak může dopadnout spojení Robert Zemeckis - Tom Hanks - Alan Silvestri . Výsledkem je dechberoucí podívaná, u které kdyby měla tři hodiny, pořád bych se nenudil a říkal si, že ten film je nějaký krátký a rychle utekl. Je to úžasný film mezi úžasnými filmy. Prakticky bez dialogů a přesto je toho vysloveno tolik. A k tomu samozřejmě naprosto skvělá hudba. O to víc je to příjemně překvapivé, že se objeví jen velmi krátce. Trosečník je podle mě jeden z nejlepších, ne-li rovnou nejlepší, dobrodružný film všech dob. Nejde jen o zobrazení přežití jednoho člověka na pustém ostrově a možností, jak to dokázat. Ale o široký pohled na jednu, dvě nebo více lidských tragédií v širším kontextu letecké nehody jako takové. I kdybych ho viděl stokrát, znova se podívám. ()

Mateyf.Iks 

všechny recenze uživatele

Videno asi po 10 letech. Zapomel jsem, jak je skvele udelanej ten plane crash a celkove, jak dobre je to natoceny. Navic jsem ted diky RU vs. UA do budch craftu, takze mi to akorat sedlo :D ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Úchvatná studie o moderním trosečníkovi. Oceňuji originalitu - obvykle se trosečník snaží přežít s co nejméně věcmi. Tady ale trosečník naopak vymýšlí, jak využít různé věci ze zásilek. "Vztah" s Wilsonem je opravdu silný a jeho ztráta je nejsilnějším okamžikem filmu a je opravdu veliká škoda, že scénář neobsahoval záchranu. Scény mimo ostrov a moře jsou pak poněkud slabší, včetně nejasného závěru. ()

kadef 

všechny recenze uživatele

Scény z ostrova byly moc krátké, dalo se toho využít víc. Hanks jako vždy nezklamal a měl za tuto roli dostat zcela zaslouženého oscara. Kdo ví, třeba v tom balíčku který si nechával na doručení bylo něco, co by mu zachránilo život už dávno dřív. Bohužel ten film má dvě strašně veliké chyby. Měli ho ukončit už když Nolanda zachrání loď, a víc se piplat v jeho životě na ostrově. Helen Hunt měla takhle alespoň více možností si zahrát. ()

vilik 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, jen ten americký konec... Zručně natočené, ale nijak zvlášť nevybočující z řady průměrných hollywoodských dobrodružných příběhů ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Výkon Toma Hankse je bez debat vynikající, film samotný ovšem tak dokonalý není. Na to, aby byl novodobou robinsonádou, je prostřední část filmu relativně krátká, na to, aby byl moralitou o uspěchanosti dnešního života a odklonu od skutečných hodnot, je zase příliš dlouhá. Pokud by se tvůrci zaměřili pouze na rozvinutí robinsonovské linie, mohl to být nadprůměrný film. ()

Lancelot 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem ohodnotil za čtyři, ale po dalším shlédnutí jsem se opravil. Nemá to chybu! Bavil jsem se a hltal každou minutu hereckého koncertu Toma Hankse. ()

Chladek 

všechny recenze uživatele

Snímek ukazuje, co jsme schopni udělat, když jsme nuceni sáhnout až na dno svých schopností. Pohodový pracovník Fedexu se najednou ocitá na opuštěném ostrově. Pár zásilek pro klienty a chlapče poraď si. Je to film na téma Robinson Crusoe, ale líbí se mi víc. Třeba proto, že zde není žádné vraždění, čí zápasení "o život". Tady jde jen o to, jak si umí poradit. Nejdojemnější a zároveň nejlepší scéna z filmu je, když se Wilson ocitá na širém moři a plave pryč. To musí být sakra velké umění, aby v nás vzbudila žal a lítost scéna, kde dospělý chlap pláče nad ztrátou míče. A právě tohle umí R. Zmeckins a T. Hanks. Nejlepší film o ztroskotancích všech dob. ()

Weirdman 

všechny recenze uživatele

8/10... Sám tomu nemôžem poriadne uveriť, ale druhé skuknutie Stroskotanca ma bavilo 100-krát viac než to prvé... Nádherná výprava, kamera a fenomenálny Hanks... ()

(fjw) 

všechny recenze uživatele

Poprvé viděno v tv a byl jsem dojat ohromen. Dojat díky panu Wilsonovi a ohromen herectvím Toma Hankse. Výborný snímek o lidské samotě na pustém ostrově. K tomu samozřejmě dojímavá hudba Alana Silvestriho. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama