Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (969)

JuniorSrky 

všechny recenze uživatele

Především zásluhou Tomova výkonu a jeho bezmeznému odevzdání pro roli, jsem měl pocit, jako když se jedná o natáčení skutečného příběhu skrytou kamerou... Krásná rozmluva s divákovou duší, emoce explodovaly jakmile začal hrát úžasný soundtrack Alana Silvestriho a Wilson odplouval nenávratně na širé moře.[90%] ()

Nowasek22 

všechny recenze uživatele

Filmy a knihy tohoto žánru mam ze všeho nejradši. Tenhle film není žádnou výjimkou. Sice by nemusel být tak dlouhý nebo by se hluchá místa dala vyplnit něčím zajímavějším, např. lovením potravy apod., ale lepší film na tenhle námět by se asi těžko hledal. Hlavní hrdina zvolenej dokonale..pochybuju, že by tuhle roli zvládl někdo stejně skvěle nebo dokonce i lépe, jak Tom Hanks. Určitě jeden z těch nejlepších filmů o ztroskotání na nějakém ostrově. ()

simoneo 

všechny recenze uživatele

Neskutočný herecký výkon jedného z mojich najoblubenejších hercov. Silný príbeh ukazujúci vývoj človeka na opustenom ostrove. Film je najmä o psychike a takmer nemá dej. ()

Lurtz37 

všechny recenze uživatele

Hanksův super výkon, ale nemůžu se zbavit pocitu, že je film až moc (i když ne vyloženě explicitně) komerční. Mám pocit, že kdyby to s ním někdo točil o deset let dřív, bude snímek ještě o třídu lepší. ()

Villager 

všechny recenze uživatele

"Pokud jseš fanoušek Toma Hankse, tak je to dobrá volba na páteční večer."Jak jsem slyšel v jedné čtverkové hospodě od stolu místních alkoholiků. ()

rasto87 

všechny recenze uživatele

Pri znovu pozretí som musel zmeniť svoje hodnotenie z troch * na štyri. Tom Hanks tu podal úplne senzačný výkon. Keby tu bol iný herec, už dávno by to ľudia asi vypli, ale Tom má v sebe niečo čím diváka dokáže pribiť do kresla. Je tu tak málo slova a predsa je to zaujímavé. Keby nebolo zbytočne dlhého začiatku a šťastného happy endu, určite by tento film dostal ešte väčšie hodnotenie. Myslím si, že Stroskotanec mal končiť záchranou z ostrova a mali bežať záverečné titulky. Vo filme je perfektne spracovaná havária lietadla a taktiež nádherne zobrazená silná psychika človeka. Chuť žiť ďalej a nevzdať sa. Podľa tohto filmu určite natáčali aj Ultimate survival hh. ()

Odpocivadlo 

všechny recenze uživatele

Risk, inak to nazvať nemôžem veď film s tak malo dialógmy...Ale vyšlo to nenudil som sa pri sledovaní stroskotanca. Tom Hanks to proste dal. Záver pochmúrny ako celý film, no boly v ňom aj svetlé scénky. Dlho po videní som nad týmto filmom premýšľal. ()

jancin4 

všechny recenze uživatele

Tak to by som teda nechcel zažiť. Nikdy nezabudnem na drsnú scénu, keď si Chuck Noland svoj bolestivý zub ošetroval pomocou korčule a kameňa a na jeho jediného "spoločníka" Wilsona. Film prezentuje výborný, herecký výkon Toma Hanksa. To, že sa Robert Zemeckis rozhodol práve pre spomenutého Hanksa , mi prišlo ako pozitívum, keďže je to môj obľúbený herec. Jeho prítomnosť bola fakt očarujúca, keď jeho prežívanie a boj o holý život mal až neskutočne presvedčivé prevedenie. Okrem fascinujúcich katastrofických záberov sa vo filme našlo aj precízne nasnímanie okolitej prírody. ()

george82 

všechny recenze uživatele

Škoda toho konce. Nicméně je to tak ale více ze života. Po 4 letech se nemůže divvit. Hanks to zahrál luxusně. A výborného sparinga mu dělal "neherec" Wilson. :) ()

BlackAngels 

všechny recenze uživatele

To byl můj sen ztroskotat na ostrově... Už ne! Díky, já si to u zubaře raděj odtrpím tady! V křesle, v teple, pod anestezii :-D Člověk dokáže přežít všechno. A když s sebou máte nej přítele tak to jde hned všechno líp. Pro mě úžasná podívaná! Jen já bych se po takové době snad už ani nechtěla vrátit... Zajímalo by mě jak hodně to dokáže člověka změnit? Jestli by se z nerváka vrátil po takové době kliďas? Nevím no, ale zkoušet už to nechci. :-D Jedno je jasný, člověk nikdy nemusí být sám.... Každej si může vytvořit svýho Wilsona... ()

route60 

všechny recenze uživatele

Trosečník film pro jednoho herce, nikdo by určitě nechtěl prožít to co Chuck Noland ale v dnešní době by si tím měl projít každý kdo vše kolem považuje za samozdřejmost být bez vody, ohně, elektřiny a hlavně snadné dostupnosti jídla by nevydržel z nás asi nikdo, výborný Tom Hanks hlavně po letecké katastrofě scény z odplouváním, mluvení s balónem, dentistická vložka bruslí nebo slavnostní raut jsou silné momenty filmu Roberta Zemeckise. ()

mArtinko5MB 

všechny recenze uživatele

Až po prečítaní komentárov som si uvedomil, že tento film prakticky odohral jeden herec. Úžasný Tom Hanks, ktorý skoro nikdy nesklame kvalitou. Už len z toho prostého princípu maximálny počet hviezd. Wilsooon ! Hodnotenie: 90% ()

pida123 

všechny recenze uživatele

Dokonalá ukázka toho, co je v životě opravdu důležité a nezbytné pro život. Tom Hanks úžasně ztvárnil svou roli, je to pan herec a kdyby do této role dosadili kohokoli jiného, nikdy by se Trosečník netěšil takovému úspěchu. Dlouhý film, málo slov, jeden míč a přitom tolik věcí(pocitů) je tím vším řečeno...Kdo říká, že je nudný, zřejmě zcela nepochopil o co v tomto příběhu jde. ()

Filouz10 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak je to možný, ale přesvědčil jsem se, že mě dokáže bavit i němý film. Teda skoro němý. Nějak složitý děj, vice méně připomíná Robinsona Cruso, ale přesto je to koukatelné od začátku do konce a člověk se fakt nenudí. Tom Hanks zahrál výborně! A druhý nejlepší herec v tomhle filmu je Wilson!!!! ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks opäť v plnej kráse ukazuje, že podobný herec sa rodí raz za 100 rokov. Predstavte si absolútne jednoduchý a nezáživný dej a na druhej strane si predstavte, že z tohto deja spraví jeden herec jeden z najemocionálnejších filmov poslednej doby. Neuveriteľné. Týmto počinom mi Hanks dokázal svoje majstrovstvo. Zemeckis nám ukázal, že aj z mála sa dá spraviť veľa. 80 % ()

Uroboros 

všechny recenze uživatele

Kdyby existoval jeden film, který bych si mohl vzít na opuštěný ostrov a na který bych se tím pádem musel koukat až do konce života, byl by to Trosečník. Ani nejde popsat, co k tomu filmu cítím. Neskutečná lidskost, osudovost a atmosféra, kterou dokázali vytvořit Tom Hanks s panem Zemeckisem. Při scéně s Wilsonem na moři budu mít slzy na krajíčku asi až do konce života. DĚKUJI! ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama