Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pečlivý a energický Chuck Noland je zaměstnán u známé společnosti FedEx, která rozváží poštu po celém světě. Díky tomu žije velmi rychle. Jeden den je v Rusku, vzápětí pár hodin stráví ve Francii. Pro samý spěch si vlastně ani nedokáže užívat života. Práce Chucka okrádá o tolik času, že si se svojí důvěrnou přítelkyní Kelly dokonce předává vánoční dárky v autě na letišti. Když za několik hodin opět letí z Ruska zpět do Ameriky, letadlo FedExu s piloty a Chuckem nečekaně havaruje. Katastrofu a pád do moře přežije pouze Chuck, kterému se s malým člunem podaří dostat na neznámý ostrůvek. Po prvním šoku začíná po vzoru Robinsona Crusoa na stromě odškrtávat dny, při životě ho drží láska ke Kelly a naděje, že ho v krátké době někdo objeví… Dobrodružně laděný příběh o nezdolné lidské vůli nevzdávat se a bojovat o svůj život a své sny – natočil úspěšný hollywoodský režisér Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti I-III, Forrest Gump, Pod povrchem). Přípravy na filmový projekt začaly už někdy v roce 1998, kdy Tom Hanks o napsání scénáře k tomuto projektu požádal Williama Broylese Jr. (scenáristu Apolla 13 a Forresta Gumpa). Při jeho filmové realizaci pak musel podstoupit drastickou dietu a v průběhu přerušeného natáčení, za několik měsíců zhubnul o dvacet kilo. Tím působivěji pak předvedl proměnu z výkonného workoholika na polodivokého trosečníka se sklony k šílenství. S jeho skvělým hereckým výkonem film stojí i padá. Za ztvárnění Chucka byl Tom Hanks v roce 2000 oceněn Cenou kruhu newyorských filmových kritiků (nejlepší herec) a Zlatým glóbem (nejlepší herec v dramatu). Úlohu jeho přítelkyně Kelly Frearsové vytvořila Helen Huntová (Dr. T a jeho ženy, Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). (Česká televize)

(více)

Recenze (968)

wanry02 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco podobného jako je například Robinson Crusoe, ale výsledek byl úplně jiný. K filmu bych hlavně vytknul strašné střihy nezáživnost příběhu v druhé třetině. Naopak začátek i konec byly skvělé a tak proto nakonec dávám čtyři hvězdy. 85% ()

AndrewNewman 

všechny recenze uživatele

Áno skvelý Hanks ale to on je vždy. Ak si odmyslíte jeho bezchybný výkon čo vám ostane? Jedna pomaľovaná lopta s ksychtom a nič viac. Mohlo to by oveľa lepšie Robert, oveľa! ()

PaTeXx 

všechny recenze uživatele

Nejlepší výkon Toma Hankse, jaký jsem kdy viděl. A k tomu ještě Silvestriho hudba a ta Zemeckisova genialita, z čehož vzniká fantastická chemie. Nebudu lhát, slzičky byly v momentě, kdy si Chuck uvědomil, že skutečně ztroskotal až zpátky na pevnině. Fantazie. ()

PTomA 

všechny recenze uživatele

Ostrov je fenomenální, s nápady, skvělým Hanksem a jeho kamarádem Wilsonem, ale nehorázně mě štvala poslední půl hodina, kdy jsem nepochopil, na koho má jako působit? I tak povedený film. 6.5/10 ()

Vito_LePour 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem se vrátil k tomuhle veledílu. Napínavé, dojímavé. Příběh, který má mnoho poloh, mnoho emocí a vypráví o naději. A jeden skvělý herecký výkon navrch. ()

cimrman2. 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vám změní život! Ano je to klišé ale já ten pocit po poslední scéně prostě mám a 5* musím po dlouhé době uštědřit. Nebál bych se pocit po závěrečných titulcích přirovnat k Forrestu Gumpovi hlavní myšlenky jsou podobné vážit si života jen v jednom rozdílu že každý z filmů k myšlence dojde úplně jinak. Je to v podstatě one man show která se mi líbí v žádném případě nenudila. Myslím že každý bychom si měli naordinovat dopaminový detox akorát v méně brutálnější podobě než tento chlápek z FedEx. Spoilery: Se započetím začleňování Hankse zpátky do společnosti mi mozek šlapal na plné obrátky a užíval jsem si to. Druhá nejlepší postava je kdo jiný než Wilson a nezapomeňte dýchejte dál protože slunce zítra opět vyjde (ehm v češtině to nezní tak dobře) ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Někdy neprávem přehlížený americký filmový tvůrce a především režisér Robert Zemeckis si za svoji filmařskou kariéru natočil ledacos, nikdy se nedržel pořád stejného, zkoušel různé žánry a odlišná témata a kromě Návratu do budoucnosti se nikdy do jednoho světa nevrátil vícekrát.. A i přesto, že svá nejslavnější díla natočil už celkem dávno, pořád má v sobě nutný tvůrčí zápal a nápad a i nadále obdarovává svoje fanoušky dalšími nezaměnitelnými kousky.. Jako mladší se stal jedním z "chráněnců" velkého Stevena Spielberga, který jim jako zvučný řemeslník z branže poskytoval z pozice producenta patřičné zajištění a současně jeho jméno dodávalo jejich projektům i jistý reklamní hlas. Postupně se ale Zemeckis postavil na vlastní nohy a se začátkem filmové trilogie Návratu do budoucnosti už bylo jasné, že se o sebe navždy postará.. Trosečník byl doposud režisérův nejvíc nemainstreamový příběh, který se jasně odvracel od popcornové zábavy a současně šlo o jeho druhý pokus o dobrodružný film (po Honbě za diamantem).. Trosečník vypráví příběh "kosmopolitního pošťáka" pracujícího pod společností FedEx po celé Evropě. Když se ale blíží Vánoce má v práci nejvíc napilno, a tak je jeho návrat domů k rodině poměrně náročný. Ovšem hlavní hrdina Chuck chce manželce vynahradit vztah na dálku, a tak spěchá skrze firemní letadlo vstříc nepříznivému počasí přes oceán, aby byl doma na svátky.. Jenže stane se tragédie a letadlo havaruje uprostřed strašivé bouře a donutí Chucka vycestovat opuštěného na záchranném člunu vstříc vyhledání pomoci, ovšem dopluje pouze na opuštěný ostrov... Právě třeba samotná havárie letadla je pro mě bohužel předčasný peek filmu. Ovšem samotné dění  na ostrově je poctivý živelný survival a one man show Toma Hankse. Jako společenský tvor je odsouzen k osamělému životu v němž je nejlepší přítel volejbalový míč jménem Wilson, jako kapitalistický výdobytek je nucen neustále jíst kokosy.. Dlouhé vyprávění, v němž přeskakuje gejzír emocí. I když finále považuji za naprosto precizní, v němž střídají realistické emoce romantická klišé, tak přesto je Chuck vrah, že nechal Wilsona se obětovat.. Trosečník je výtečný když musí řešit třeba otázky neustálé chůze bos, nebo jak si rozdělat oheň. Ovšem, že se dění na ostrově trošku vleče se tomu upřít nedá, avšak lze podoktnout, že i tenhle fakt je cílený jako přiblížení bezduchého dění na ostrově.. Šikovná kritika kapitalismu a konzumního života, která ale plně obstojí i jako pečlivé filmové vyprávění, ze kterého jasně svítí Zemeckisův cit pro vztahy.. Etalon dobrodružného žánru! 75% ()

Simako 

všechny recenze uživatele

No nic moc!!!Docela mě tento snímek zklamal!!Až na určité pasáže vyplněné hlavně panem "Wilsonem", nic moc!! Hanks odvedl svuj standart, ale ten scenarista!! Ten konec smeta film nekam do propasti!! No, tak tedy za tri!! ()

gédé 

všechny recenze uživatele

Skvělý Hanks, trochu přetažený konec a nejdojemnější scéna s volejbalovým míčem v dějinách kinematografie. ()

AnnaW 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks nezklamal, ale závěr je trochu rozvleklý a zároveň bezradný. Nakonec to ani čtyři poctivé hvězdičky nebudou, škoda, že film nešel více po pocitech hlavní postavy. ()

MartCT 

všechny recenze uživatele

Urcite vyborny film, obcas sem se pristihl, ze se nudim ale jen chvilinku :o). A jak sem tu cetl: "Az na zaverecny zbytecny happyend...spokojen" No jak se to vezme me to treba jako happyend nepripadalo. ()

LarryW 

všechny recenze uživatele

Knižní Robinson byl dobrodružnější a s velkým smyslem pro detail, to mi trošku u filmu chybělo. Trosečníkův skok v ději o čtyři roky mne také zamrzel, stejně tak některé očividné naivity ve scénáři...Závěr filmu zase tak made in sladký Hollywood nebyl, nějak to skončit muselo!...šťastně, nešťastně a nebo napůl (každý ať se rozhodne sám)...co byste všichni chtěli? Tom Hanks zahrál výborně, zaujali mě zejména proměny jeho pobodoby (vizuální i herecké). Ostrůvek, rozbouřené moře, oheň, vor, jeskyně..., jen ten zpropadenej fedEx mne točil... Sumárum: I za Wilsona musím dát 4 hvězdy, i když ne úplně čisté...("Wilznéé") ()

Marv 

všechny recenze uživatele

Jako vždy skvělý Hanks. Scény z ostrova perfektně vymyšlené a ještě lépe zahrané, dvojnásob to platí u rozmluv s Wilsonem, ale bohužel to je vše. Musím říct, že při odchodu z kina jsem se cítil jak idiot, že jsem zaplatil 150kč za to, že jsem mohl dvě a půl hodiny pozorovat totální reklamu na FeDex. Dvě a půl hvězdičky. ()

Související novinky

Sam Raimi se vrací k hororu

Sam Raimi se vrací k hororu

21.10.2019

Režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Lesní duch) se po desíti letech vrátí k žánru, který ho kdysi proslavil. Kultovní režisér chystá zatím nepojmenovaný horor, který by měl být kombinací Misery… (více)

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama tisíckrát jinak

Reklama tisíckrát jinak

07.07.2006

Product placement znáte všichni, a nejvíce z našich filmů, kde se autorům prostě nějak nedaří jej přirozeně zakomponovat do děje. Ovšem v amerických filmech, jako i v některých jiných ohledech,… (více)

Reklama

Reklama